Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Obrazila

Obrazila

Pozdravljeni!

Ko pišem, skušam vedno upoštevati pravilo, da pridevnike “pregibam” (ne vem, kako se temu reče) z obrazili, če se le da – torej lepši namesto bolj lep. V dilemi pa sem, ko pred pridevniki pišem “čim” ali “veliko” – takrat se mi namreč zdi pravilneje pisati brez obrazil. Naj pojasnim s primeroma:

Živalim želimo nuditi čim bolj spodbudno / čim spodbudnejše okolje.
Naši pristopi so veliko bolj učinkoviti /veliko učinkovitejši od ostalih.

Kako je torej pravilno?

LP

Pri opisnem stopnjevanju pridevnikov gre za stopnjevanje s prislovoma bolj in najbolj, torej v tem primeru s prislovom bolj. To, da se prislovu + pridevniku v stavku pridruži še en prislov (čim), ne spremeni načina stopnjevanja pridevnika. Se pa strinjam, mogoče včasih zveni nerodno.

Torej, pravilno je čim večji (tako kot v osnovi: velik, večji, največji) in čim pravilnejši ipd. Glede pridevnika spodbuden je pa tako: pravopis usmerja, da se stopnjuje spodbuden, spodbudnejši, torej bi sledilo tudi najspodbudnejši, kar pa zanesljivo ni v rabi, ampak preidemo v drugi način stopnjevanja: najbolj spodbuden. Takih pridevnikov je še nekaj, to pa tudi kaže na to, da pridevniki prehajajo med načinoma stopnjevanja. Kar pomeni, da ni zaprmej pravilno/narobe stopnjevati pridevnik po samo enem načinu. Da bi torej rekli: narobe je stopnjevati bolj spodbuden, prav zadnja stopnja tovrstnih pridevnikov – premik v načinu stopnjevanja iz obrazilnega v opisno stopnjevanje – to potrjuje. In verjetno prav od tod tudi ta zagata s čudnim zapisom čim spodbudnejši.

Sama se v takih primerih odločim za stopnjevanje s prislovom bolj, namesto obrazilnega stopnjevanja. Torej, čim bolj spodbuden. Enako ravnam pri vseh podobnih pridevnikih (čim bolj enakomeren itd.).

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Aha, torej ni tako enoznačno, kot sem mislila, da je. 🙂 Hvala za odgovor!

LP

New Report

Close