Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Obrazec za napoved dohodnine od oddajanja nepremičnine

Obrazec za napoved dohodnine od oddajanja nepremičnine

Imate izkušnje z napovedjo dohodnine od oddajanja nepremičnine? Kje se dobijo obrazci?

Na netu gledam nek kompliciran obrazec, kjer zahtevajo realne stroške, jaz pa oddajam 2 stanovanja v lastni hiši najemnikom na pavšal  in ne vem, koliko so dejanski stroški, ker si jih v hiši delimo. Ali nisem upravičena do uveljavljanja normiranih stroškov?

Ali imate vsi, ki oddajate merilnike stroškov oziroma elektrike etc? Kako je to pravno – ali je sploh zakonito oddajati tako, da nimaš števcev za stanovanja ampak zaracunas stroške po oceni? Ali je to treba sploh navesti?

Prosim za nasvet. Hvala

kake realne stroške? tu ni govor o obratovalnih stroških, tu gre za stroške vzdrževanja.

če so tvoji realni stroški vzdrževanja višji od 10% normiranih, jih lahko uveljavljaš, ni pa tega treba. zato na začetku označiš normirane stroške

kar se pa tiče obratovalnih stroškov, jih moraš pa ločit od najemnine. ti moraš vedet, koliko zaračunavaš za najemnino in koliko najemniki prispevajo za stroške. tega prispevka za stroške seveda ne prijaviš kot najemnino.

V vrstici »Obratovalni stroški« se z Da ali Ne označi, ali najemnina vključuje obratovalne stroške ali ne (stroški elektrike, vode, komunalnih storitev, upravljanja in podobno).

ne vem, kaj se zgodi, če napišeš DA. koliko od najemnine potem FURS prizna kot obratovalne stroške. jaz sem tu vedno označila NE, ker najemniki plačujejo stroške obratovanja.

Odgovor na objavo uporabnika
čekdisout, 23.02.2022 ob 10:40

kake realne stroške? tu ni govor o obratovalnih stroških, tu gre za stroške vzdrževanja.

če so tvoji realni stroški vzdrževanja višji od 10% normiranih, jih lahko uveljavljaš, ni pa tega treba. zato na začetku označiš normirane stroške

kar se pa tiče obratovalnih stroškov, jih moraš pa ločit od najemnine. ti moraš vedet, koliko zaračunavaš za najemnino in koliko najemniki prispevajo za stroške. tega prispevka za stroške seveda ne prijaviš kot najemnino.

V vrstici »Obratovalni stroški« se z Da ali Ne označi, ali najemnina vključuje obratovalne stroške ali ne (stroški elektrike, vode, komunalnih storitev, upravljanja in podobno).

ne vem, kaj se zgodi, če napišeš DA. koliko od najemnine potem FURS prizna kot obratovalne stroške. jaz sem tu vedno označila NE, ker najemniki plačujejo stroške obratovanja.

Ej, najlepša hvala! V neki paniki sem na hitro pogledala tisti obrazec in se zmedla, zdaj mi je seveda jasno, kaj so obratovalni in vzdrževalni stroški takoj po začetku branja tvojega lepega pojasnila. Zdaj si pridem naprej kot pravi buhtelj.

Oprosti še to – kje pa se dobijo obrazci? In ali potem sama nesem ta obrazec na lokalno davčno upravo ali kako?

Če pa ima kdo vedenje, kako je s tem, da jim stroške obracunavam kot pavšal, pa prosim za komentar.

Hvala

kaj nimaš e-davkov?

lahko si naložiš aplikacijo eDavki na telefon in kar z aplikacijo oddaš napoved.

jaz sem to delala vedno prek aplikacije. pojdi na google play ali pa app store in si jo potegni na telefon

pri prvi prijavi rabiš podatke iz zadnje dohodninske odločbe.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close