Obrati in poraba
Ojla!
Zanima me pri kakšnih obratih je najbolje voziti avto da dosežemo najmanjšo porebo goriva. Ali je to pri tovarniško prikazanem (v navodilih) največjem navoru?. Konkretno me zanima za Daewoo Nubiro limuzino. Zanimajo me tudi vaše morebitne izkušnje z omenjenim avtomobilom glede porabe in ostalih zadev.
Hvala za odgovore.
Lep pozdrav!
Najbolje se je voziti okrog vrtljajev največjega navora. Takrat avtomobil deluje najbolj optimalno. Če želite veliko zmogljivosti, pa je pomembna moč oziroma vrtljaji, kjer je dosežena največja.
Tako pri bencinarju velja, da je najbolje vožnja med 3000 in 4000 vrtljaji, pri dizlu pa med 1800 in 2500 vrtljaji (odvisno od motorja in tipa relacije). Kot vidite, je vse skupaj neodvisno od avtomobila (razen dejanskih vrtljajev, ki pa so zapisani v tehničnih podatkih).
Tako kot je ŠOFER napisal. Pogledj podatke v navodilih NUBIRO. Pozoren bodi na besedo NAVOR (lahko tudi največji navor) .
Za primer: CHEVROLET LACETTI 1.8 (ki je naslednik NUBIRE)
NAVOR: 165 Nm pri 4000 obratih v minuti – v tem primeru ja podatek, ki ga iščeš 4000
Poleg tega si lahko pomagaš s potovalnim računalnikom (če ga avto ima) – opazuj podatek oz informacijo o trenutni porabi in uporabljaj primerno “težko” nogo, prestavljaj v pravem trenutku …
LP, Škorpjon
škorpjon, če boš vozo na 4000 obratov bo poraba grozna, verjemi. niti slucajno ne smes vozit v obmocju najvecjega navora ampak tak kot je reko “it” – 5. prestava med 70 in 100 pa dobis najmanjso porabo. Normalna poraba na relaciji je pri meni 6.9l/100km. Ko sem ga pa FUL sparal in vozo tak kot pravim pa je padla na 4.5 – ni pa blo nobenega prehitevanja in voznje cez 100, skoz v 5. tud ce je hitrost padla na 60. Ne more to bit stil voznje ker bi se mi zmesalo, sem pac naredo poskus ki je dokazal da se da spravit pod 5.
Ti meni najprej povej kaj je to navor – če to “štekaš” boš tudi razumel zakaj 4000 (v tistem primeru).
Poleg tega sem glede varčne vožnje že podal “rešitev” (potovalni računalnik) – ki najbolj nazorno govori o porabi. Razumeti pa moraš, da je pojem “varčna vožnja” s strani vsakega od nas drugače pojmovana, posebno pa “izvedena” v vsakdanji praksi oz vožnji.
LP, Škorpjon
Seveda je res, da je najmanjša poraba bencina 5. prestava in vožnja okol 90 km/uro, in to velja ne glede na znamko avtomobila. To velja za vsakogar in tudi popolni laiki se lahko tega preprosto držijo.
Podatek 4.000 obratov je premalo. Oziroma za varčno vožnjo res večinoma drži med 3-4 tisoč obrati. Saj je velka razlika, če te obrate dosežeš v drugi, tretji ali peti predstavi!
Skrivnosti ekonomične vožnje lahko strnemo v naslednje uporabne nasvete:
1.Pred pričetkom vožnje vedno iz avtomobila odnesite stvari, ki jih ne potrebujete.
2.Po zagonu motorja odpeljite z nekaj manjšimi obrati in višjo prestavo vklopite prej, kot ste to počeli doslej.
3.Pospešujte vedno počasi, na pedalu za plin ne delajate sunkovitih gibov. 4.Tukaj lahko morda primerjamo avtomobil s človekom: če na cilj tečete z zmerno hitrostjo, boste porabili manj energije, kot pa če se zaženete z vso močjo.
5.Majhna skrivnost dobrih voznikov je, da kadar to dopuščajo razmere na cestišču, preskočimo eno prestavo. Iz druge prestave lahko na primer prestavite v četrto, se posebno, če vodi cesta rahlo navzdol. V tem primeru z drugo prestavo vozite malo dlje, v večje obrate, da malo zamudite trenutek, ko bi sicer prestvili v tretjo. Preklopite v četrto prestavo, plin pa dodajte počasi, z občutkom. Še posebno je takšno prestavljanje uspešno pri vozilih z nekoliko večjim navorom.
6.Skrivnost ekonomične vožnje je tudi izraba inercije vozila. Poglejmo primer, ki se nenehno ponavlja. Ze 200 metrov pred križiščem opazimo na semaforju rdečo luč. Takoj odvzamemo plin in pustimo, da vozilo drsi z lastno inercijo proti semaforju, pred semaforjem pa bomo ustavili le z rahlim pritiskom na zavoro. Dostikrat vidimo, kako se voznik na sosednjem pasu s polno hitrostjo zapodi proti semaforju, zatem pa intenzivno zavira. Seveda vi kot poznavalci ekonomične vožnje tega ne boste počeli.
7.Vozite kolikor se da enakomerno, brez naglih pospeševanj ali naglega zaviranja. Vsako zaviranje je poraba energije, ki jo morate ob ponovnem speljevanju nadomestiti z večjo količino vbrizganega goriva v motor.
8.Vožnja, pri kateri pogosto prestavljamo nogo s pedala na plin na zavorni pedal ali nasprotno, ni ekonomična. Potrudite se opazovati in predvidevati razmere na cestišču. Opazujte cesto daleč naprej in hitrost svojega vozila prilagodite prometu z vedno primernim pritiskom na pedal za plin. 9.Pravočasno odvzemite plin, upoštevajte inercijo vozila. Tako boste preprečili nepotrebna delna zaviranja.
10.Pred prihajanjem v ovinek zmanjšajte hitrost svojega vozila s pravočasnim popuščanjem pedala za plin in s čim manj zaviranja. Sploh hitrost urejajte s predvidevanjem, zaviranje pa naj bo le za nepredvidljive situacije in gost mestni promet. Po ovinku pa v ustrezni prestavi spet počasi pospešujte.
11.Če imate v avtomobilu merilnik vrtljajev motorja, lahka vozite v območju največjega navora. Nikoli ne silite motorja po nepotrebnem v področje maksimalnih vrtljajev. In pri katerem številu vrtljajev ima vase vozilo največji navor? Pokukajate v knjižico z navodili o uporabi.
12.Z večjo hitrostjo je večja tudi poraba goriva. IDEALNA HITROST EKONOMIČNE VOŽNJE JE OD 90 DO 100 Km/h; ne vozimo ne prepočasi in ne prehitro.
13.Na črpalki napolnite rezervoar goriva vedno do roba. Po upoštevanju načel ekonomične vožnje si izračunajte porabo goriva in jo primerjajte s prejšnjo porabo. Zagotovo boste presenečeni, koliko ste prihranili.
14.Preden zapustite črpalko nastavite dnevni števec na ničlo,
do naslednjega polnjenja vozite po pravilih ekonomične vožnje,
pri ponovnem polnjenju rezervoarja z gorivom si zapišite, koliko litrov goriva ste dotočili in koliko prevoženih kilometrov kaže dnevni števec.
15.Ekonomična vožnja pomeni predvsem prihranek goriva in manjše stroške popravil, večjo varnost, zmernost in umirjenost vožnje
Jah, kratko in jedrnato. Prej sem bil še krajši in sem odgovarjal neposredno na vprašanje. Glede razhajanj med hitrostjo in največjim navorom: verjemite, da se 500 km po avtocesti ne boste peljali med 90 in 100 km/h, medtem ko vam podatek, da okrog največjega navora ohranjate najbolj optimalno porabo tu že lahko velikom pomeni (ponavadi je pri 4000 vrtljajih v najvišji prestavi hitrost okrog 130 km/h, kar je odvisno tudi od prestavnih razmerij).
Vsekakor pa veliko več prihraniš, če voziš tako, kot je napisal miško, še posebej če so vožnje predvsem mestne. Tudi na avtocesti je pametno gledati nekaj 100 metrov naprej in pravočasno spustiti plin, če se je tovornjak ravno spravil na prehitevalni pas.