Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev obračunavanje plače po zakonu

obračunavanje plače po zakonu

Pozdravljeni,

prosila bi za mnenje tistih, ki imate izkušnje z obračunavanjem plač in sicer zanima me kako je pravilno (zakonsko) obračunavanje plač (gre za trgovinsko dejavnost):

1.delovna doba se računa od (redne ure + praznik + dopust) ali samo od rednih ur?

2.urna postavka je (enaka za redne ure, praznik in dopust) ali se za praznik in dopust lahko obračunava zmanjšana urna postavka?

3.stimulacija/delovna uspešnost (redne ure + praznik + dopust) ali samo od redne ure?

Do sedaj sem imela izkušnje samo z obračunavanjem plač tako kot je navedeno v oklepajih. Lahko sploh definiramo kaj oz. kako je pravilno? Po mojem razumevanju je pravilno kot je v oklepajih. Se motim?

Hvala za pojasnitev,
Eda

PS. Sem oddala tudi na forumu starševski čvek isto vprašanje.

Najlažje je, če prilimaš tukaj scan plačilne liste. Delovna doba se drugače računa od osnovne plače, se pravi redne ure. Delo na praznik bi moralo biti zajeto v rednih urah in še posebej prikazano kot praznik oz. kot dodatek za praznik. Če pa je pod postavko praznik prikazana tako osnovna plača kot dodatek za delo na praznik, potem pa jasno treba tudi to osnovno plačo upoštevati pri dodatku na delovno dobo.

Zgleda, da imate prvo varianto, sicer končna številka je itak ista.

Dopust se obračunava glede na povprečno plačo v zadnjih treh mesecih, se pravi je jasno urna postavka višja od redne ure.

Stimulacija in vsi ostali dodatki se obračunavajo od osnovne plače, kot je obrazloženo za dodatek za delovno dobo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close