Obračun kurjave v blokih po novem – kako?
Ne, ne bo. Mi smo v podobni situaciji in dokler so bila stanovanja sosedov obljudena, je bilo vse super. Lani pa sta se izpraznili dve stanovanji, eno nad nami in eno zraven nas. Spodaj imamo pa kleti. In pri istih nastavitvah termostata se nam je ogromno povečala poraba plina. Na koncu smo ugotovili, da najbrž res zaradi tega, ker se od nas ogrevata še dve prazni stanovanji. Blok je sicer odlično toplotno izoliran navzven, seveda pa ni neke konkretne toplotne izolacije med posameznimi stanovanji. Lansko sezono smo potem to ogromno porabo reševali tako, da smo na peč ogrevali le zjutraj in zvečer, čez dan pa smo dnevni prostor ogrevali na klimo, kopalnico pa po potrebi z el pečko. Račun za elektriko se je le malenkostno zvišal, poraba plina pa zelo zmanjšala. Če se letos v gornje stanovanje ne bo nihče priselil in začel ogrevati, bomo morali delati enako. Ogrevanje na elektriko s klimo z inverterjem je dosti cenejše kot ogrevanje na mestni plin. Če ti ta informacija kaj pomaga.
tisti, ki mislite, da druge ogrevajte, lepo na strop 3 cm stiroporja in opaž, pa bo vse ostalo pri vas, ravno tako na stene, ki mejijo na druga stanovanja.
pa boste prišparali, druge pa zajebali…..sploh to velja za tiste, ki imate lokalno ogrevanje, torej vsako stanovanje svojo peč.
malce večja jeba je tam, kjer je pod stanovanjem prazno stanovanje ali klet….tam brez resnejših gradbeni posegov ne gre,
V bloku je ponavadi tako, da je vsak kvadratni centimeter stanovanja dragocen. Zato se mi za dodatno izolacijo medstanovanjskih sten nismo odločili. Debelejše stene pomenijo manjše stanovanje. in seveda dodatne stroške. Naša računica je taka, da rajši kratkoročno plačujemo malo več za ogrevanje ali pa ga racionaliziramo (to je plinsko peč kombiniramo s klimo), kot pa da bib se lotevali večjih ali manjših gradbenih posegov. Slej ko prej se bo nekdo priselil v ta prazna stanovanja in si bo po vsej verjetnsoti tudi začel kuriti.
Že do sprejetja novega pravilnika se je v vseh blokih, ki jih poznam, upoštevalo, da se del zneska za ogrevanje plačuje po povprečni porabi, večinoma ca 30 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, ker ravno s tem se izravna prehod učinka iz ogretega v neogreto stanovanje. Nihče ni zanial, da tega učinka ni, noben se ni okrog tega kregal in bilo rešeno kolikor toliko optimalno.
Ker sem lani delala nekaj časa na terenu, sem v času odsotnosti občasno zaprla radiatorje in sosedom za minimalno ogrevanje plačevala 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} povprečja bloka (*m2). To se mi zdi primerno, saj tudi pod razno sosedje ne ogrejejo stanovanja na bivalno temperaturo, moraš kar sam ogrevati.
Tako da ne razumem, da posamezniki nasedate energetskim lobijem (očitno se jim je zarad cen energetov stanjšala denernica), ki bi z novim pravilnikom radi vnesli, da bodo navadni ljudje po blokih za vsak slučaj kurili več in da bodo tisti s klimami prešli na dražja daljinska ogrevanja ter da se ljudje ne bodo trudili najti cenejših virov ogrevanja.
To je čista tatvina denarja. Ne vem zakaj se ljudje v blokih ne uprete?? Ne morejo ti računati nekaj kar ne porabiš. Potem pa naj vse te merilce po radiatorjih odmontirajo in vrnejo denar.
Ne daj se strašiti. Kuri tako kot tebi ustreza in nič bolj in nič manj.[/quote]
Ampak to ni res, če špara, potem porabi moje. Saj vemo kako temperatura prehaja skozi stene. Mi v nizkem pritličju nahebemo že tako ali tako, potem pa pokasiramo še od sosedov ki ne kurijo. Se kar strinjam da se računa s koeficientom.[/quote]
Ne, ni pošteno in niti ni res.Imam tudi jaz stanovanje v pritličju in mi pozimi skoraj ni treba kuriti, oz. samo minimalno. Pa ne zdaj reči, da mi grejejo sosedje, ker en ne obstaja, drugo stanovanje je pa prazno.
Pravilno, da boste škrtuhi, ki ste se ogrevali na račun sosedov, kaznovani. Jaz bi vas dala na oglasno desko.[/quote]ž
Kot ti je napisal nekdo zgoraj. Še ti manj ogrevaj, postani ŠKRTUH in se grej na račun sosedov, bomo videli, če bo šlo, teslo neumno.
Vsak ima pravico svoje stanovanje ogrevati ali ne ogrevati, plačevati ali ne plačevati. Če pa ti zaračunajo nekaj kar nisi porabil, je pa to TATVINA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Daj še ti na manj, pa ne bo nič prehajalo nikamor. Imaš možnost. Svoje porabljaš sam, če pa gre tvoje potem še drugam, pa tudi ni sosed kriv. Zapri radiatorje, pa ne bo nikamor šlo.[/quote]
Ne ker ne želim zaradi glupih sosedov zmrznit. Tisti ki ste višje ni ne znate predstavljat kako je na tleh mrzlo. Saj še vedno poskušamo šparat, smo racionalni, ampak kar je preveč je pa preveč. Sicer pa v bistvu je sosed kriv ker ima bolj mrzlo kot jaz.
z upravniki so mišljeni upravljalci blokov? kaj imajo pa oni s porabo in obračunom toplote? jaz bi rekla, da imajo pravico o tem odločati stanovalci in ne upravljalci blokov..prej…
spadam med tiste, ki kurimo tako z radiatorji iz daljinskega ogrevanja kot z električnimi radiatorji
z elektriko začnemo že v začetku septembra, ker so recimo letos vklopili ogrevanje šele ta ponedeljek popoldan…brez električnih radiatorjev bi tačas imela že pljučnico, zares, sem dvakrat septembra že zbolela, ko sem se prehladila po poletnem padcu temperatur in je prehlad zaradi nekurjenja prešel v enkrat bronhitis enkrat v pljučnico
mogoče je malo kriva tudi lega stanovanja, slaba okna in kovinska fasada..poleti brez klime čez 40 stopinj, po padcu temperature septembra pa 15, 16, 17
lani se nam je položnica za kurjavo prepolovila, letos bomo še videli, koliko bo
čez celo leto plačujemo elektrike 85,00 eur (poleti klima, pozimi električni radiatorji in daljinsko ogrevanje
za spodnjega soseda sem enkrat slučajno ugotovila, da pri ogrevanju špara v tistem smislu, kot je na tej strani nekdo napisal, da je v pritličnem stanovanju in ne kuri skoraj nič
levo od nas je samski moški v ogromnem stanovanju, ki verjetno ne ogreva tega dela, ki meji na nas
desno od nas je stopnišče
mansarda
se pravi gre naša toplota na vse strani, od nikoder nič ne dobimo, samo dajemo, nekaj sosedu, nekaj na hodnik bloka, nekaj na stopnišče, nekaj spodnjemu sosedu, ostalo pa so zunanje stene in streha
zbodlo me je ko je nekdo napisal da ni kriv da dobi toploto od sosedov
vsak ki se je priselil v blok z daljinskim ogrevanjem je vnaprej vedel kako funkcionira ogrevanje
tudi če ogrevanja od sosedov ni naročil ga dobi ker to izhaja iz samega načina bivanja
če bi vsi ogrevali na normalno bivalno temperaturo ne bi bilo ogrevanja sosedov, šparanja s kurjavo se v takem primeru ne moreš it, ker s tem oškoduješ nekoga
šparanje s kurjavo se greš lahko samo v svoji lastni hiši..lastniški ali najemniški, vseeno
v bloku pa sega tvoja pravica do šparanja s kurjavo samo do tja kjer se začne pravica drugega stanovalca
potem je nekdo napisal da če ima zaprte radiatorje plača samo fiksni del in plača s tem vse..ni res…variabilni del je sestavljen tudi iz porabe do bloka, iz pretoka vroče vode po ceveh do stanovanj, ogrevanje stopnišč…
prav je da vsak plača nekaj tudi če ni hotel dobiti toplote od soseda jo je dobil…ker nima pravice odločati o tem če jo hoče ali noče ker je v to toploto privolil že ko se je priselil in je vedel da sosedje če so normalni ne hodijo z rokavicami s kapami in šali po stanovanju
normalno je pričakovati da bodo sosedje kurili
nenormalno je pričakovati da sosedje ne bodo kurili in tudi tebi ne bo treba
Tudi mi imamo na radiatorjih montirane stevce kaksnih 10let od 4 radiatorjev imam delno prizgana 2 ker na hodniku ni potrebe po ogrevanju v kopalnici tudi ne prizganega imam vcadih v kujinji na 4 in v sobi na 4 ali 6 odvisno od temperature zunaj letos je noro iz 17e so mi dvignili na 70e poklicala upravnika in kar naenkrat obracunavajo po kvadraturi cemu pol stevci??
Forum je zaprt za komentiranje.