Obračun kurjave v blokih po novem – kako?
Preselila sem se v garsonjero. Zaenkrat ni potrebe po kurjenju, čeprav v bloku že kurijo. Latos je menda nek nov obračun kurjave za tiste; ki so se prejšnja leta kao ogrevali od sosedov, oziroma so varčevali z zaprtimi radiatorji. Torej koliko je smiselno imet zaprte radiatorje? Cel dan odprte tudi ne, če ni potrebe…
Hvala za mjenja.
Itak ti nobeden ne da točnega odgovora, niti upravnik, niti odgovorni v kurilnem podjetju…ker ga ne poznajo. Tako se sama držim “zdrave kmečke pameti” in odprem radiator, ko me zebe. Glede na to, da imam stanovanje obrnjeno na sonce, ki mi dobro segreje prostore, radiator odprem le, ko pridem iz službe.Pa še to le v kopalnici in dnevni sobi. V kuhinji ni potrebe, ker se v njej ne zadržujem, prav tako ga ne v spalnici.
Razmere na obali so sicer malo drugačne kot v notranjosti, definitivno porabimo manj kurilnega olja, a plačamo enako kot vsi ostali. Oz. moja sestra v Ljubljani za enako kvadraturo plačuje manj kot jaz. Pa še to: plačuje le v kurilni sezoni, jaz plačujem tudi poleti!!! Ampak: Dom Koper, ki nam zaračunava stroške je alfa in omega, z izredno prepotentno direktorico s katero se ne da komunicirat. Privat firma z “dobrim zaledjem”…
Mi smo v bloku prejšnje leto hudo šparali, letos pa nam je upravnik zagrozil, da bomo plačevali več in da se števci na radiatorjih ne bodo upoštevali, če mislimo tako zelo šparat.
Kako naj imamo torej odprte radiatorje? Ves dan (čeprav ni nikogar doma)? Ali potem, ko pridemo domov? Na polno ali na srednje? Da ne bomo kaznovani zaradi šparanja.
si zopet ne morem kaj, da ne bi…
pa ljudje a ste vi diht..???
vas skrbi visok račun za ogrevanje..
najprej… kaj je visok račun..?100€ 1500€..kolk??
po eni strani zmečete, in to predvsem taki ki nimajo!!, za IE in mobi po 30-40-60€ na mesec..
a 60€ na mesec za osnovno človeško dobrino-toploto- vam je pa težko dat???
res ste eni čudni??
Nasvet je, da kurite po pameti. Toliko da vas ne zebe – in da vam ni vroče.
Pa še pripomba glede upravnika – dela on za vas ali ste mu vi sluge??
Z drugimi besedami – če niste zadovoljni z odnosom in/ali storitvami ga pač zamenjajte! To je vendar poslovni odnos, s pogodbo, ki se jo lahko odpove in vzame drugega. Mi smo to naredili 2x in zdaj je končno vse OK.
Pri nas kurimo toliko, da nam je dovolj toplo.
Ta mesec pa nas, kljub začetku kurilne sezone, zebe. Imamo smolo, da so naši bloki grajeni tako, da so ventili za izpust zraka na radiatorjih le v najvišjem nadstropju.
In ker je stanovanje nad nami last JSS MOL, in je že drugo sezono ob tem času prazno, radiatorji niso prezračeni in posledično so tudi naši ledeno mrzli 🙁
Naš upravnik je sicer obvestil stanovalce zadnjih nadstropij, naj prezračijo radiatorje, vendar JSS tega še do zdaj ni naredil 🙁
Po novem pravilniku pa bomo zato, ker nas zebe (in se ne moremo ogrevati) še kaznovani!!! Klinc pa taka država in njeni goljufivi pravilniki!
Sramota je pa tudi za JSS, da praznih stanovanj ne odda ljudem, ki jih potrebujejo!
To je čista tatvina denarja. Ne vem zakaj se ljudje v blokih ne uprete?? Ne morejo ti računati nekaj kar ne porabiš. Potem pa naj vse te merilce po radiatorjih odmontirajo in vrnejo denar.
Ne daj se strašiti. Kuri tako kot tebi ustreza in nič bolj in nič manj.[/quote]
Najbolje bi res bilo te delilnike odmontirat (pa tudi če ne vrnejo denarja), ker je toliko panike po forumih, koliko odpirat/zapirat radiatorje, da bodo čim več prišparali … Naj začnejo spet obračunavat po kvadraturi, pa bo mir. Čeprav, potem bi bilo pa spet sredi najhujše zime pol oken po blokih odprtih, notri pa seveda ogrevano na ful. Ampak v tem primeru ne bi pa noben pomislil, da je zaradi tega položnica višja.
Res ne razumem, a večina ljudi gleda številke na položnicah, ne pa da jim je pozimi toplo?
Nasvet je, da kurite po pameti. Toliko da vas ne zebe – in da vam ni vroče.
Pa še pripomba glede upravnika – dela on za vas ali ste mu vi sluge??
Z drugimi besedami – če niste zadovoljni z odnosom in/ali storitvami ga pač zamenjajte! To je vendar poslovni odnos, s pogodbo, ki se jo lahko odpove in vzame drugega. Mi smo to naredili 2x in zdaj je končno vse OK.[/quote]
No, upravnik nam je povedal, da je nov pravilnik, ki ga je izdala država tak, da bomo tisti, ki smo šparali, kaznovani. Češ, da se ogrevamo na račun drugih stanovalcev. Res ne vem, zakaj ni raje ostalo tako kot je bilo prej in smo morali sami plačati za te razdelilce na radiatorjih, zdaj jih pa naj ne bi upoštevali…
Tisti, ki je imel do zdaj ogrevanje zaprto, je sredi zime plačeval 5 do 10 € ogrevanja, brez stroškov omrežnine, v stanovanju pa se je dalo bivati. Koliko bi stalo ogrevanje na bivalno temperaturo, če to stanovanje ne bi bilo del ogrevanega bloka ampak samostojna enota nekje sredi travnika?
Zdaj je pravilnik dodal minimalno porabo, kar bo zneslo še približno enkrat toliko. Poenostavljeno povedano se bo pobrana razlika razporedila med tiste, ki so že do zdaj kurili in bo znesek po novem malo nižji. Vsota za blok ostane enaka.
Novi pravilnik si predstavljajte kot telefonski paket, ki vključuje doličeno število minut. Če jih porabite, je v redu. Če niste toliko klicali in so ostale neporabljene, ravno tako plačate račun, brez razburjanja o tatvinah in podobnem. Če zakupljene minute presežete, pa doplačate razliko, ki je lahko od nekaj centov naprej, odvisno koliko več ste govorili.
To je čista tatvina denarja. Ne vem zakaj se ljudje v blokih ne uprete?? Ne morejo ti računati nekaj kar ne porabiš. Potem pa naj vse te merilce po radiatorjih odmontirajo in vrnejo denar.
Najbolje bi res bilo te delilnike odmontirat (pa tudi če ne vrnejo denarja), ker je toliko panike po forumih, koliko odpirat/zapirat radiatorje, da bodo čim več prišparali … Naj začnejo spet obračunavat po kvadraturi, pa bo mir. Čeprav, potem bi bilo pa spet sredi najhujše zime pol oken po blokih odprtih, notri pa seveda ogrevano na ful. Ampak v tem primeru ne bi pa noben pomislil, da je zaradi tega položnica višja.
Res ne razumem, a večina ljudi gleda številke na položnicah, ne pa da jim je pozimi toplo?[/quote]
Sorry, pri 390 euro nadomestila iz zavoda za zaposlovanje gledam številke na položnici in nosim dvojne nogavice in dolge rokave.
Dejstvo je, da tole z ogrevanjem ni poštena igra. V Kopru sem za 56 kvadratov stanovanja na soncu (dopoldan na soncu kuhinja in dnevna, popoldan spalnica), celo leto plačevala 68 euro, odprto pa imela le radiator v kopalnici in občasno v predsobi. Kurilna sezona pa traja cca 4 mesece.
Še moja mati, ki ogreva celo hišo ,preračunano, ne porabi za 820 euro kurjave, v Ljubljani, kolikor porabim jaz v Kopru. Ma, ne me hebat!
V našem bloku je pol stanovalcev takih, ki so po več mesecev odsotni. Pustijo odprte vse radiatorje na ful in gredo. A tem se bo zdaj zmanjšala vsota? Meni, ki se grejem racionalno pa povišala? ?Pa ne mi reči, da se grejem na njihov račun, ker so vsi precej stran od mene, so sredinski, jaz pa imam dve zunanji steni.
V našem bloku je pol stanovalcev takih, ki so po več mesecev odsotni. Pustijo odprte vse radiatorje na ful in gredo. A tem se bo zdaj zmanjšala vsota? Meni, ki se grejem racionalno pa povišala? ?Pa ne mi reči, da se grejem na njihov račun, ker so vsi precej stran od mene, so sredinski, jaz pa imam dve zunanji steni.[/quote]
Večina tistih, ki so dalj časa odsotni, ne pušča radiatorjev odprtih. Zakaj bi plačevali visoke zneske, če lahko nastavijo ogrevanje na minimum?
Če ste vi do zdaj normalno varčno ogrevali, ne boste nič doplačevali. Doplačali bodo tisti, ki čisto jič ne odprejo radiatorjev. Meja je okrog 50 do 200 točk, seveda odvisno od bloka in od temperatur. Toliko pa se z normalnim ogrevanjem gotovo porabi, tudi če ste varčni.
a dej nehi no…
če jaz kot stanoovalec v takem skupnem ogrevanju – sprejmem strošek fiksni tega ogrevanja,d a ga čez zimo plačam, radiatorje zaprem in se ogrevam s klimo… tako, nihče ne kuri več zaradi tega, ker imam jaz zaprte radiatorje, ker imam namreč drug cenejši način ogrevanja in je torej stanovanje ravno tako ogreto… torej nihče ne plača več zaradi tega, ampak ker so na števcih an radiatorju nule bodo pa takermu lastniku colali več – kao penale… bvrez potrebe in po krivici…
kje pa je to v tvoji logiji upoštevano – ni ane…
jaz z drugim itzborom načina ogrevanja nikomur ne škodim – špe vedno plačam fiksni strošek na zaprtih radiatorjih in prav tako ogrevam stanovanje in nihče zatorej ne plača več…
torej malo razmisli o tem, ker tako zaračunavanje je butasto in nefer, ker očitno ne upošteva vseh vidikov, ampak neklatere dotične (ki imajo zaprte radiatorje) kar na pamet nekaj obsoja in jim racuna penale brez potrebe.
v čem je oni, ki kuri na radiatorje bolj ok da se mu lahko računa poraba, jaz pa na isto temp. ogrejem stanovanje s klimo – in se mi bodo računali penale kao zaradi hladnega stanovanja… kako hladnega, če imam ogretega na isto temp. samo da s klimo – je to kaj drugače… a zato, ker ga jaz odrevam s klimo – onega zraven, ki kuri na centralno kaj bolj zebe… resno?
Ampak to ni res, če špara, potem porabi moje. Saj vemo kako temperatura prehaja skozi stene. Mi v nizkem pritličju nahebemo že tako ali tako, potem pa pokasiramo še od sosedov ki ne kurijo. Se kar strinjam da se računa s koeficientom.
Jaz živim v novejšem bloku, kjer je celo ogrevanje na plin, vsako stanovanje ima svoj števec za vodo, elektriko in plin. A to velja samo za one, kateri imajo skupna ogrevanja (starejši bloki) ali tudi ti, ki imamo na plin ogrevanje? Na vse zadnje pa … kako naj bi jaz živel od sosedov, ko pa sem čisto na koncu bloka, ko imam samo na desni strani eno stanovanje (soseda) ki je vedno prazno, in pod mano stanovanje je vedno prazno, nad mano pa ni nikogar, ker sem najvišje. A bo kdo od teh dveh sosedov plačal, da jim zastonj grejem stanovanja??
Ampak to ni res, če špara, potem porabi moje. Saj vemo kako temperatura prehaja skozi stene. Mi v nizkem pritličju nahebemo že tako ali tako, potem pa pokasiramo še od sosedov ki ne kurijo. Se kar strinjam da se računa s koeficientom.[/quote]
Daj še ti na manj, pa ne bo nič prehajalo nikamor. Imaš možnost. Svoje porabljaš sam, če pa gre tvoje potem še drugam, pa tudi ni sosed kriv. Zapri radiatorje, pa ne bo nikamor šlo.
Forum je zaprt za komentiranje.