Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis obračalni krog

obračalni krog

Ali je kje definiran pomen podatka za “obračalni krog”?
Če piše, da je “obračalni krog” (avta, traktorja, kombija, motorja,…) 10m, se ne ve takoj ali gre za polmer ali premer in različne firme in revije uporabljajo oba podatka, ne da bi navedli, kaj res mislijo. So sicer tudi izjeme, na splošno pa vlada zmeda in je potrebno še malo logično razmišlajti… Le zakaj? V angl. sem nekje zasledil min. radius, ki je nedvoumen podatek, so pa verjetno še kaki drugi prevodi.

Jaz mislim, da gre za krog tolikšnim polmerom. Res pa je, da nikjer ni navedeno za kateri krog gre; krog notranjih ali zunanjih koles. Glede na podatke pri nekaterih avtomobilih – 6, 7 metrov in celo manj, bi rekel, da gledajo notranja.

to je premer in seveda gre za zunanja kolesa, saj opisuje prostor, v katerem lahko obrneš vozilo.Torej, če imaš obračalni krog n.pr. 10m, veš, da lahko obrneš na cesti, široki 10m.

To pa ni glih tko. Ne boš meda rekla, da se da avto obrniti na 5,8 metrov.

Mojega ne. Mogoče tvojega, ne vem:) Malo sem preverila na avtomobilskih straneh – na primer Renault Laguna ima obračalni krog 10,8 m. Saj ne misliš, da rabi avto 20 m za krog?
Res pa gre za dve različici – v tujini dosti uporabljajo izraz minimum radius, in številke so seveda okoli petih metrov, kar pa moraš podvojiti, ko prevajaš v obračalni krog.

Torej govorimo o polmeru in premeru kroga.

Zakaj podvojiti, ko je za krog (narisat, definirat) radij čisto dovolj?
Je pa res, da če je cesta široka za premer, potem veš, da polkrožno obrneš ne da bi padel čez robnik….

New Report

Close