Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Obnova poškodovane knjige

Obnova poškodovane knjige

Pozdravljeni,

Mogoče mi bo kdo znal svetovati.
Imam eno knjigo, ki mi je razpadla na pol. Gre za običajno knjigo z mehkimi platnicami, ki ima liste zlepljene na hrbtišču. Zaradi pogoste uporabe se je knjiga “prelomila” na pol in odlepila od zadnjega dela platnic, sedaj pa se bojim, da se bodo začeli trgati tudi posamezni listi. Zanima me, kako takšno knjigo na novo zlepiti da bo spet cela. Običajna lepila , ki jih imam doma mi ne odgovarjajo, ker ne zlepijo tako kot je treba. Sicer pa večkrat vidim v knjižnici stare knjige, ki jih je doletela podobna “usoda”, kako so obnovljene s trdimi platnicami, pa bi rad nekaj podobnega naredil tudi sam. Če kdo ve kako naprej mi bo nasvet dobrodošel.

LP
Bios

Toliko manjših tiskarn in knjigoveznic je, da lahko mogoče najdeš katero v bližini in jih prosiš, naj ti jo na novo obrežejo in zlepijo. Kadar lepijo bloke ali kuverte ali karkoli, jim bo to mimogrede.
Če se res hočeš sam lotiti, pa kupiš manjšo tubico lepola Mekol (v Merkurju na primer), čim lepše poravnaš knjigo v hrbtu (malo potolčeš navzdol),jo daš v stiskalnico (to pomeni pod nekaj težkih knjig), namažeš hrbet z lepilom s čopičem, namažeš čez pol ure še enkrat, pustiš čez noč v stiskalnici (pod knjigami) in to je to.

Tudi knjiznice imajo tovrstne sluzbe, stopi do najblizje in povprasaj, bodo pomagali.
lp

New Report

Close