Obleka za pogreb?
Ne, jaz sem bila na pogrebu svojega dedka v roza. Sestrica v zelenem. Ostali odrasli seveda črni.
Zakaj sploh dat malemu otroku to kombinacijo? Sploh mu ni jasno (meni, 7 let ni bilo), da se dedek pokopava. Edino otroci smo bili, po mnenju moje mame, edina svetla točka pri tem pogrebu, prvič – ker smo sploh bili tam in drugič ravno zaradi oblačil.
Dajte ga no srat, otroka pa menda ja ni potrebno oblačiti v sivo, črno, temno modro…
Sploh se mi zdi folklora črnih oblačil na pogrebu obupna. Ljudje smo žalostni in potrti, ko nam umre ljubljena oseba, in tista črnina le še pripomore k obupu.
Na moj pogreb naj potencialni žalujoči pridejo v svojih običajnih barvah; važno je, s čim se bodo zaposlovale njihove misli, kaj bo beležila njihova duša, ne pa, v kaj bo odeto njihovo telo….
ja valjda, saj pa nisi imela drugih boljših oblekc. ti je pač oblekla tisto, kar si imela. ali bi rada rekla, da si imela na izbiro kaj drugega? en sam zakmašen gvant verjetno…
v današnjih časih, ko imajo otroci toliko oblačilc vseh možnih barv, pa res ni potrebe, da pride na pogreb v roza.. z zeleno pa ni nič narobe.
Res je da v tistem času sigurno otroci niso imeli toliko oblek kot jih imajo danes, pa vendar vem, če bi meni umrl kdo bližnjih, otroka prav gotovo ne bi oblekla v črno.Meni osebno je neumno otroka starega leto ali pa tri leta obleči v črno, samo zato, ker je pogreb. Tako majhen otrok sploh še točno ne ve kaj se dogaja in da je bonton, da si v črnem. Če pa ga oblečeš v črno samo zato, da se kakšna tetka ne bo “spotaknila” ob to kako je otrok oblečen, je pa tvoj problem.
Nazadnje sem bila na pogrebu, kjer je imelo nekaj ljudi kar recej živih barv – od živo zelene vetrovke do rdečih čevljev. Jaz si mislim “pa kaj”, kakšnega starokopitneža pa bi to gotovo zmotilo. Jaz grem ponavadi v sivo-črni kombinaciji. Bela je pa za moj okus vseeno preveč, ker bo punčka preveč izstopala, ne zaradi drugega. Žalovanje se itak ne izraža skozi obleko, vsaj po moje.
Tudi jaz menim, da ravno v belo otroka res ne bi oblekla. Pa v roza verjetno tudi ne. Kaj pa za punčke na primer temno vijola, zagotovo imajo kaj v tej barvi, vsaj majčko. Ali pa za fanta temno modra ali vsaj npr. svetlo modra s kakšnimi temnejšimi črtami. Saj take stvari pa so pogoste v otroških omarah.
Pretiravati v smeri črnine nikakor ni treba, ampak verjetno prav vse garderobe otrok tudi nima bele. Ali pač …
LP,
Lenka
Forum je zaprt za komentiranje.
[img]http://www.nppa.org/news_and_events/news/2007/09/images/john_john_salutes.jpg[/img]