Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis objava knjige in nje “reklama” …

objava knjige in nje “reklama” …

pozdravljeni!!!

sem ziga kristan iz “totega” maribora …

imam eno vprasanje,
in majcen se oglas …

v ponedeljek, 26.maja 2008,
je pri spletni zalozbi KATR (www.katr.si) izsla moja knjigica,
Povest izgubljenega drevesa …

in ker sem docela neznaten jaz pisatelj …
no,
skratka,
sem t.i. pisatelj “se brez nekega oh-in-ah-imena”,
tako da me povsem logicno seveda
nihce nikakor ne pozna!!!

in le kako naj potemtakem kdo sploh izve za to mojo izdano knjigo,
ce pa je seveda ni nikjer dobiti,
oz le kako naj kdorkoli sploh izve za moj/njen obstoj,
ce pa nihce o meni/njej nima prav nobene informacije!!!

sprasujem jaz torej kogarkoli,
kako in kje sploh zaceti???
knjigo je mogoce za sedaj narociti in kupiti le preko spleta,
preko zalozbe katr (narocila@katr.si),
se pa pocasi trudim vzpostaviti stika
s knjiznico v mariboru za morebitno izposojo,
in z mladinsko knjigo za morebitno prodajo!!!

in to je to …
po spletu sem izbrskal za ta naslov,
za se kaksnega pa nekako nisem nasel pravega zadetka!!!

kakorkoli in komurkoli –
najlepse se mu zahvaljujem za morebitno pomoc!!!

s srcem in so(n)cnostjo,
ziga kristan

Žiga Kristan predstavlja svojo Povest izgubljenega drevesa, ki jo odlikuje samosvoj in izjemno poetičen jezik.

V spremni besedi je založnik med drugim zapisal:

“Je Povest izgubljenega drevesa roman ali pesem, povest ali lirična zpoved? Vse to je in še več. V tej knjigi boste našli skrivnosten, čaroben preplet intimne in občutljive pripovedi z nenavadnim, pojočim jezikom. Povest izgubljenega drevesa je pravzaprav slika, serija impresij, ki iz strani v stran sestavljajo globoko, kot reka tekočo – ali kot veje drevesa razširjajočo se – pesem življenja … “
*

72 strani, broširano.

ISBN 978-961-6729-08-6

Cena 25 EUR, DDV in poštnina vključena.

Načeloma poskrbi za oglaševanje založba a ne? 🙂 V knjižnice bi jo blo dobro spravit ja, pa sej neki je pa obvezen izvod, ki ga določene knjižnice itak morjo dobit.

Katr je poseben primer:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vanity_press

hajli-hajlo!!!

najlepse se vam zahvaljujem jaz za odgovore!!!
sem se ze domenil-dogovoril-zmenil na nekaj mestih,
tako da … tako da …
tako da moram sedaj samo se pocakati na strokovna mnenja,
strokovno t.i.zirijo –
bo/ ne bo!!!

kakorkoli,
hvala se enkrat,
zigec.migec

P.S: hm, zakaj pa je katr poseben primer???

Na povezavi je razloženo, v čem se založba razlikuje od drugih.

No, pa da se še mi oglasimo 🙂

najprej:

Katr je poseben primer:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vanity_press%5B/quote%5D

“Although vanity presses are a legitimate publishing option, the term “vanity press” has become derogatory, and is often used to imply that an author who self-publishes using such a service is only publishing out of vanity, and that his or her work could not be commercially successful, an assumption that is not true in all cases.”

ptem pa: založba KATR bi v resnici bila “vanity press”. žal pa založniška scena v sloveniji deluje na marketinško tako agresiven način, da popolnoma legitimni in dobri avtorji izpadajo iz načrtov praktično brez izjeme.

tako je pri nas za avtorja takorekoč edina pot do knjige samozaložba. samozaložba pa je draga in komplicirana.

zato smo ustanovili založbo KATR, ki je v bistvu vezni člen med čisto samozaložbo in – recimo temu – “resnimi” založbami.

res je, da nimamo uredniškega screeninga (ne zavračamo rokopisov) in da – kot bi lahko zlonamerno rekli (in tudi so rekli) – “objavmo vsak treš, ki nam ga pošlejo”.

vendar – kar je zelo zanimivo in prav prijetno presenečenje! – so avtorji, ki so nam do sedaj poslali dela, zelo samokritični in v bistvu mnogo boljši, kot smo pričakovali.

(malo reklame, da ne boste rekli, da založba ne skrbi za to 😉 …: knjiga Povest izgubljenega drevesa, ki jo je napisal Žiga Kristan, je prav nenavadno dobra. ima blago, lepo, presunjivo in presenetljivo zgodbo; jezik, ki ga avtor uporablja, pa je nekaj čisto novega. poetičen, nenavaden in lep. že samo zaradi tega (jezika) se splača knjigo prebrati!)

tako da ni tako hudo. v resnici prav zaradi odgovornih in dobrih avtorjev nismo “vanity”.

smo pa založba, ki je – glede na zanimanje avtorjev in bralcev – očitno manjkala.

tako da na tem mestu vabimo vse, ki jih zanima izdaja knjige, pa ne vedo, kako bi se tega lotili, da obiščejo našo spletno stran

http://www.katr.si

ali pa nam pišete na

info@katr.si

upam, da nismo preveč zamorili ali se preveč reklamirali. hvala in lep dan želimo!

uredništvo založbe KATR

Popravljam: KATR ni vanity press (prevajalke, na pomoč! kako bomo to slovenili?), ampak

http://en.wikipedia.org/wiki/Author_mill

KATR urednik, če malo pobrskaš po arhivu, boš videl, da imam precej za povedat čez slovensko založništvo. Ampak izjava “žal pa založniška scena v sloveniji deluje na marketinško tako agresiven način, da popolnoma legitimni in dobri avtorji izpadajo iz načrtov praktično brez izjeme. tako je pri nas za avtorja takorekoč edina pot do knjige samozaložba.” je pa malo huda samopromocija.

Seveda je mogoče, da dobre knjige izidejo v samozaložbah. Tako so svoje prvence izdali Dane Zajc, Veno Taufer, Tomaž Šalamun. Becketta je zavrnilo 42 založb. Harryja Potterja tudi kar nekaj. Ampak res dobre izvirne knjige, ki danes v Sloveniji ne bi mogla iziti pri kakih 30-40 resnih založbah, ki se s tem ukvarjajo, pa ne poznam.

Ko sem poguglala vanity založbo, je padlo ven tole, 11 let staro, a po mojem še kar aktualno branje. Saj feni in profiji najbrž poznate, a morda bo nasmejalo (razvedrilo pač ne) še koga:

http://friends.s5.net/mazzini/slonadom/dom23.htm

Insajder, se strinjam. Pravzaprav se v zadnjih letih ne spomnim kakšne dobre in spomina vredne knjige, ki ne bi izšla pri ‘uradnih’ založbah.

Žal založba KATR je že zataila, uredniki pa so nas izdali.

Žiga,
tudi sama sem v letošnjem septembru izdala knjigo – roman z naslovom Obžalovanje – resnična zgodba o nasilju v družini. Distributerji pač ne poskrbijo za reklamo, to je potrebno vzeti v zakup. Za reklamo boš moral poskrbeti kar sam… Npr. V reviji Naša žena že leta obstaja rubrika, ki prezentira nove knjige (en recenzijski izvod jim boš moral podariti), potem je tu še spletna revija Bukla, ki bo od tebe tudi pričakovala en recenzijski izvod (če boš imel srečo, bodo tudi sami napisali recenzijo in jo objavili v svoji istoimenski tiskani reviji). Dobro je ustvariti FB profil – veliko glasbenikov in piscev ga uporablja izključno kot način reklamiranja…. Lahko se v knjižnicah dogovoriš za predstavitve, lahko pa si čisto preprosto plačaš reklamo sam….

Ecola, to so moje dvoinpol mesečne “izkušnje”…

Uživaj življenje,
Vesna Karlin

Ja, za tiste, ki se odločate za nakup/izposojo knjig na osnovi ocen, bi tudi jaz priporočila občasen pogled v – naj se čudno sliši – Našo ženo. Skratka,,revija, od katere človek sploh ne bi pričakoval kaj takega, ponuja prav OK ocene, ki jih piše Sovretova nagrajenka Nives Vidrih. Fajn so pa zato, ker zelo strokovnih ocen je kar nekaj po literarnih revijah, manjka pa takih, ki ciljajo na “navadnega” bralca, ki od ocene pričakuje predvsem pomoč pri izbiri branja, torej manj teorije, obenem pa da to ni spet samo obnova knjige. Meni se tozadevno zdi ta rubrika prav super, je pa res, da ocenijo samo eno, le redko dve knjigi na mesec.
Tako da naslednjič med čakanjem pri frizerju ne kukajte v Cosmota/Lady, ampak vzemite v roko dobro staro Našo ženo 😉

že vrsto let urejam kulturo na RA Sora in domala vsak torek prepuščam nekaj prostora tudi prvencem.
Lahko se obrneš name na mail
zareceno@gmail.com
Pa se dogovoriva za pogovor, lahko tudi telefonski.

Ker tudi sama pišem, strašno dobro vem, kako težko je, da te opazijo in ”slišijo”, ker je tudi kulturni prostor v Slvoeniji- tako kto vse ostalo- pod vplivom VIP in lobijev, kateri nikogar ne spustijo blizu.
več informacij o tem nudi predzadnja kolumna M. Mazzinija na SIOL-u.

Moja zadnja knjiga ”Ženske” ima v vseh knjižnicah ”čakalno vrsto”, tisti pa, ki bi o njej lahko kaj napisali, se pa delajo kot da je ni…

Skratka….pošlji mi mail, pa bova kakšno rekla.
Lep dan
mm

New Report

Close