obisk na morju
Jutri odhajamo na morje. Prejle sem izvedela, da dobimo že prvi dan na obisk 4 odrasle in 5 otrok. Ker vem, da za toliko oseb v apartmaju ni niti kozarcev, me malo muči, kaj naj postrežem. Piknik varianta odpade, ker nimamo žara, imamo pa precej veliko teraso in vrt. Toliko za uvod.
In kaj bi vas prosila?
Rada bi danes še kaj spekla in odnesla s seboj. Malo me muči kaj, da bo jutri še dobro, pa bo preneslo tudi prevoz (kakih 6 ur). Pa da paše še zraven sangrie!
Hvala za pomoč!
Lahko napečeš goro piškotkov iz listnatega testa. Listnato testo razvaljaš in režeš različne oblike: kvadratki, krogci, trikotniki, palčke,… Posip na testo je lahko različno: sol+poper, sezam, sir, sladkor, …Daš v pečico in pečeš. Tako dobiš nekaj za odrasle (sol+poper) in za otroke (sladkor).
Še vedno lahko postrežeš narezek. Sicer pa se ne bodo prišli najest – če pa – potem je fer da hrano sabo prinesejo.
Lp, Ela S
Speci kakšen mesni ali zelenjavni zavitek ali pa pito. Zadnje čase za obiske vedno pečem pite, ker so tudi hladne zelo dobre. Naredim testo iz 240g moke in 120g masla, dodaš še ščepec soli in pribl. 2 žlici hladne vode, zmešaš (v testu lahko ostanejo še celi koščki masla). Testo naložim v okrogel pekač za pite (ko ga še nisem imela, sem uporabila kar tistega za pečenke ali pa ta klasičnega kvadratnega), s testom kakšen centimeter in pol visoko obložim tudi rob posode, postavim za urico v hladilnik, da se strdi. Nadevi so lahko zelo različni: pražena čebula in hamburška slanina
paradižnik in beluši; rdeča paprika in feta sir; različne vrste sira; por; šunka in zelišča; Največkrat narežem papriko in feta sir na kocke (pribl. 3), dodam malo mleka, pol kisle smetane, malo sladke smetane, tri jajčka in malo trdega sira, pomešam, včasih dodam še timijan in česen, ko je testo trdo (pred peko ga še enakomerno prepikaj z vilico), vlijem v sredino nadev in pečem prbil. 40 min na 180 stopinj. Tekne hladno in toplo.
Lahko pa po okusu uporabiš kar ti poželi srce ali pač tisto, kar imaš doma. S paradižnikom je pita recimo zelo sveža in lahka, tisto s čebulo in slanino pa pečem bolj pozimi.
Še to: mere so za okrogel plitev pekač s premerom 28 cm.
LP pozdrav Neja
Babi, se bom kar na tole temo “pofočkala”, sem ti že večkrat hotela napisati, da sem zadnjič delala en približek “tvojih” pitulic. In sicer po približnem receptu – nadev je bil bolj podoben tvojemu kot temu v recpetu in tudi olja nisem dala niti približno toliko kot piše tam:
hec je pa v načinu zvijanja in pečenja. Zvila sem jih tako, kot piše tukaj (v pečjakovo testo, na pol prerezala liste) in jih zložila v okrogel pekač. Je bilo za pogledati zelo zanimivo in tudi fajn za postreči – izgleda kot ene rožice ;-)). mogoče bo komu prišel link prav, tako za spremembo (seveda jih pa ni čez original pitulice ;-)) ).
Hej, sonce!
Hvala, je ze nekdo to objavil in sem bila prav vesela. Zdaj imamo tudi nacrt.
Moje so sicer v treh plasteh. Tudi stil avtorja mi je vsec; zlasti ko pravi, da vsak lahko malo po svoje in izbira sirov, kor…je tudi nasa stvar.
Danes pa pri nas pripekas – pravo poletje!
Dan sem sicer dopoldne zafrckala v ambulanti. Imela sem cepek v usesu. Ponoci sem imela glavo kot suho buco polno semen, ki so ropotala.:)))
So mi izprali in zdaj sem kot prerojena.
Vceraj sem se bala nevihte, ki nas je obsla. Bilo pa je drugod hudo.
Lep pozdrav z obale Babi
Ja, saj tako (ena dobra duša je objavila link) sem prišla do tega ničina zvijanja. Za spremembo ;-)).
Sonček je pa pri nas danes bil kar prijazen – ni bilo prehudo. Za spremembo od včeraj – vroče popoldne sparine pa toliko v zraku, da si jo lahko videl ko si pogledal v daljavo. S sodelavkami smo si privoščile manjši izletek v eno od “vinskih goric” blizu Novega mesta in je bil razgled prav “soparen” – težak zrak, na koncu se je vse skupaj razvilo v grozen veter, grozeče črne oblake (take redko vidiš) in hud naliv. Toče k sreči ni bilo. Smo pa na dveurnem sprehodu mimogrede našle kar nekaj “jurčkov” – tako pri nas pravimo pravim gobanom.
Letos je poletje bolj tako tako, ampal meni po pravici povem, lansko ni bilo nič všeč. Če ne bi bilo neurij s točo bi bilo zame tole idelano poletje (razen premrzle vode na morju brrrrr ;-)) ).
Eno mirno noč ti želim sedaj, ko imaš ušesa čista ;-)). Malo heca, si mislim kako zoprna zadeva mora tole biti.
Hej, Sonce!
Letos je res bolje, ce le ni sopare, ki je tudi pri nas lahko pasja.
Morje pa ni vec mrzlo- 24 stopinj. Zelo prijetno, ker lahko lepo plavas.
Lani si bil pri 27 poten se v vodi.
Ogi, tudi sama sem kdaj na pocitnicah v istrski vasici dobivala obiske in si belila glavo, s cim jih postreci. Najlepse je bilo, ko smo skupaj pod vodo nabirali na skalah skoljke. Potem pa v celi vasi nismo dobili petersilja, ker je bila taka susa.In simpaticen prijatelj ni nikoli pustil,da bi k skoljkam vlila najboljse domace vino. Sel je v trgovino kupit tako cenejse.Pa so bile skoljke tako dobre. Svak pa je nalovil ribe.
Imela sem pa svojevrsten par, ki je s sabo prinesel tocno dve zarebernici,
za vsakega eno in nic drugega. Jaz pa sem jih cel dan gostila- od malic do poznega vecera! Nic zato; vedno smo se imeli lepo.
Imeli so tudi psa, kokerspanjela in ta je uspel zadaviti kokos .Naslednji dan pa je kmet obsodil nasega. Haha! Spomini so me zanesli. Lp Babi
Forum je zaprt za komentiranje.