obdobni zdravstveni pregled
Tudi če greš k drugemu, bo veljal pooblaščeni zdravnik, ki ga je tvoja služba vzela za svojega. Po domače, če se boš naprezal pri tvojem priljubljenem zdravniku, merodajen za delodajalca bo mnenje zdravnika, ki je pooblaščen za delovanje delodajalca, pa če opraviš sto drugih pregledov pri stotih drugih zdravnikih.
Nedvomno je dolžnost zaposlenega, da obdobni pregled opravi, v nasprotnem primeru gre za hujšo kršitev delovne obveznosti. Tako da izogniti se je v bistvu nemogoče, razen če tvegaš zaposlitev. V podzakonskih aktih se sicer res povsod navaja pooblaščeni zdravnik, ki tudi sodeluje pri oceni tveganja delovnih mest, vendar pa izhajam iz osnovne pravice do proste izbire zdravnika. Tako da nameravam samoplačniško opraviti pregled drugje… Določbe, ki bi mi to prepovedovala, ne najdem.
Samo 12, najlepša hvala. Zanima me, kje piše, da je to hujša kršitev. Gre zgolj za radovednost. Pri nas zahtevajo, da pri osebnem zdravniku dvignemo kartoteko in z njo gremo na ta pregled. V pravilniku sem prebrala, da ima zdravnik, ki opravlja obdobni pregled, pravico do vpogleda v mojo kartoteko le ob mojem soglasju. Sklepam, da če vpogled v kartoteko zavrnem, s tem ne kršim ničesar. Ali se motim?
Razumem sicer neko logiko teh pregledov, po drugi strani jih pa razumem kot popolno dokazovanje moči. Ne maram, da kdo brska po meni, ne zanima me, v kakšnem stanju je moja kri. Meni je pomembno počutje na delovnem mestu. Ne verjamem, da bo ta zdravniški pregled, komu odprl oči in da bodo razumeli, da ni normalno, da se v enem kolektivu kolegi sesuvajo, da se zdravijo pri psihiatrih, da jih je ogromno na pragu pregorelosti. Vse skupaj je zame zgolj farsa v stilu – vidite, kako skrbimo za vas. V resnici jim je figo mar. Če bi jim bilo mar, bi nas na preglede pošiljali tako pogosto, kot je treba, ne pa da prvič po petnajstih letih.
Prosim, če ima kdo izkušnje s tem, bi lahko napisal, ali ste imeli težave, če ste ta pregled opravili pri svojem zdravniku. Samo 12, kako bodo to sprejeli pri tebi?
Po 36. členu Zakona o varnosti in zdravju pri delu se je delavec dolžan odzvati na zdravstvene preglede, zadnji odstavek tega člena pa določa, da v nasprotnem primeru huje krši obveznosti DR, zaradi česar mu lahko DR preneha. Jaz sem opravil pregled pri drugem zdravniku, ki je sicer tudi pooblaščen za medicino dela in sam poravnal stroške, bom pa delodajalca prosil za povračilo, čeprav dvomim v ugoden izid. Glede dokumentacije – tvoj osebni zdravnik jo celo mora posredovati pooblaščenemu zdravniku, če jo potrebuje za oceno tveganja; no v vsakem primeru je tudi pooblaščeni zdravnik dolžan varovati osebne podatke 🙂 Mislim pa, da tega pregleda en more opraviti tvoj zdravnik (čeprav tudi to ni nikjer eksplicitno navedeno, ker zakonodaja ves čas govori samo o “pooblaščenem zdravniku”).
Samo 12, hvala. Sem pa našla na strani Urada informacijskega pooblaščenca in v pravilniku, kako je z vpogledom v mojo kartoteko. Vpogled je mogoč le, če se delavec, torej jaz, s tem strinja in poda soglasje. Brez soglasja je moj zdravnik ne sme posredovati. Kartoteka sodi med občutljive podatke. Načeloma pa bi lahko pregled opravila pri svojem zdravniku, ki tudi opravlja te preglede, le da je moj delodajalec izbral drugega, in si pregled plačala, kot si storil tudi ti.
Na zdr. kartici nimaš navedenega le zavarovanja ter še marsikaj ostalega:
http://cekin.si/clanek/zavarovanja/zdravstvena-kartica-ni-le-koscek-plastike.html
Zato je prav, da je tudi tisti zdravnik, h kateremu greš samoplačniško, seznanjen s tvojim osnovnim zdravjem.
—
Zgoraj (sicer star post) ena sprašuje o soglasju zdr. kartoteke. Če ne daš soglasja, tudi zdravniškega ne moreš opraviti, če je zahtevana kartoteka. Če ne opraviš zdravniškega, je to pogojeno z delovnim mestom oz. službo. In krog se vrti.
Ni ti treba dati soglasja, ampak potem ne bo spričevala o opravljenem zdravniškem pregledu (s predpostavko, da si zdrav), v službi pa ne bo delovnega mesta oz. zaposlitve.
Tudi samoplačniško greš lahko opraviti pregled na medicino dela, vendar vprašanje, ali vam bo delodajalec dal potrjeno napotnico za drugega zdravnika, ki ni pooblaščen za delodajalca in s katerim ima sklenjeno pogodbo.
Eden od razlogov je tudi ta, da pač delovci ne morejo po svoje delovati in bi v preglede vključevali morebitna poznanstva, pri čemer bi bilo morebitno lahko tudi spričevalo kaj drugačno. Malo preglejte, kakšna vprašanja so postavljali ljudje tudi tu gor, pa vam bo morda malo bolj razumljivo, zakaj želijo delodajalci napotiti delovce k pooblaščenim zdravnikom in ne dajejo proste izbire delovcev pri takšnih izbirah.
p.s. zdravniškega pregleda, ki ga opravlja zdravnik medicine dela, ne more opraviti za delovca osebni zdravnik, ampak pooblaščeni zdravnik medicine dela (ki ni osebni zdravnik).
Forum je zaprt za komentiranje.