Najdi forum

obdelava slik

Imam bolj star PC –> Duron 800 Mhz, 2×128 RAM, grafična Vodoo 16 MB.
Rad bi se malo učil delat s Fotoshopom ali kakšnim podobnim programom za slike, pa me zanima ali se pri funkcijah kaj spremeni če obdelujem sliko .avi. namesto bmp.. Z .avi bi delal ker manj zasede in bo pohitrilo PC, ne vem pa ali se pri tem slabšem formatu skrijejo mogoče katere od funkcij.

.avi je filmska datoteka…

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

aja mislil sem rečt .jpg

no…?

Manj ko bo pixlov, manj bo procesor obremenjen(pa RAM seveda tudi).. Za razliko pri obdelavi obeh ti pa ne vem povedat, ker imamo tisti, ki malce resneje delamo z grafiko, pač boljše škatle in razlik ne opazimo.

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

napiši kaj o svoji škatli. In prebral sem nekje da je tud monitor pomemben in da na netu obstajajo testi monitorjev kjer se vidi kolk je monitor primeren za grafiko in kolk ni. In kater program za obdelavo slik je najboljši.

In še: če sliko naložiš iz fotoaparata na PC, jo odpreš s programom in shraniš v .jpg formatu….ali ima tu kakšen vpliv monitor? Jaz mislim da ne.

Čisto vseeno je ali obdeluješ bmp, jpg, gif, tif ali pa iff ali še kak bolj exotičen format.

Vedno ko v image editorju sliko naložiš iz datoteke se slika dekompresira in je na zaslonu bit po bit, pixel po pixel v vsej svoji veličini. Ko sliko zopet shraniš v datoteko se slika kompresira(ali pa ne) in spremeni v izbran format.

Pri monitorju so pomembne le nastavitve, predvsem toplina barv (kakšne barve vidiš na monitorju), na barve v datoteki pa to ne vpliva nič. Ta stvar je pomembna le za tiste, ki se bolj profesionalno ukvarjajo z grafiko ali predpripravo za tisk, saj je njim pomembno, ali bo slika(barve) na papiru izgledala isto kot na monitorju, ali pa bojo barve za en odtenek drugačne.

slinko napisal:

> In še: če sliko naložiš iz fotoaparata na PC, jo odpreš s
> programom in shraniš v .jpg formatu….ali ima tu kakšen vpliv
> monitor? Jaz mislim da ne.

Ne.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close