Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo obdavčitev oddaje sobe

obdavčitev oddaje sobe

Če pravna oseba odda sobo (za bivanje) v najem zaposlenemu v lastnem podjetju in se najem plačuje mesečno, v skladu s pogodbo, po kateri stopnji se obračuna davek na dodano vrednost?

Bistvena sprememba določb, ki se nanašajo na nepremičnine, je v tem, da je po novem prodaja in dajanje v najem nepremičnin, načeloma oproščena plačila DDV brez pravice do odbitka vstopnega DDV, razen določenih izjem. Bistvo za razumevanje razvrstitev prometa, za kar sem v nadaljevanju pripravili preglednico, iz katere je razvidno, kam spada oproščen promet.
Več o tem:
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=6

Hvala za odgovor. Ne vem, ampak ne vidim nobene preglednice 🙂 Bi morala biti pripeta?

Tale priloga v povezavi je z datumom 2002, pa se mi zdi malo zastarelo – mogoče so bile sprejete kakšne spremembe.

Ampak vseeno – ne razumem čisto dobro, v čem je razlika med “najemom in zakupom nepremičnin” in “hoteli ali podobnimi nastanitvenimi zmogljivostmi,” kakor piše v 27. členu:

Tako je v 27. členu ZDDV na novo določeno, da je plačila DDV oproščen (neprava oprostitev):

1) najem oziroma zakup nepremičnin (vključno z lizingom), razen: nastanitev v hotelih ali podobnih nastanitvenih zmogljivosti vključno z nastanitvijo v počitniških domovih, počitniških kampih ali na prostorih, namenjenih kampiranje; dajanje v najem parkirnih prostorov, garaž in parkirišč; dajanje v najem trajno instalirane opreme in strojev; najem sefov.

Hvala še enkrat!
Lp.

Kopirala sem samo besedilo iz računovodja- pa pozabila napisat, da je to del iz linka.
Moje mnenje je, da je oproščeno DDV-ja.

Po ZDDV-1 je v 44. členu navedeno to, kar navajate vi, ajsa8.

Najem se obravnava kot oproščena dejavnost, razen izjem, ki so navedena v istem členu in ki jih navajate tudi vi. Ker gre tukaj za najemnika, ki je fizična oseba, ne morete izkoristiti 45. člena in se odločiti, ali se bo najem obravnaval kot obdavčljiva dejavnost (pogoj: da ima najemnik pravico do celotnega vstopnega DDV).

V primeru, da se najem obravava kot oproščena dejavnost, tudi nimate pravice do vstopnega DDV (pri tej dejavnosti oz. odbitni delež).

Hvala Tanya74 🙂

Lep vikend in veliko sončka.

Hvala Tanja74 in DOminikaT!

Zdaj bo pa ura 15.00, zato želim lep vikend!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close