Občutno pešanje vida
Pozdravljeni.
Pešanje vida je znak marsikatere motnje oz. bolezni ali pa je le del normalnega staranja, tako da se brez natančnejših informacij, zdravniških pregledov in točnega jedilnika ne da ugotoviti, za kaj točno je šlo.
Če je razlog v prehrani, obstaja več možnosti:
Lahko ji je zaradi neuravnotežene prehrane – nezadostnega vnosa hranil – manjkalo betakarotena in posledično vitamina A. Lahko je vnesla dovolj betakarotena, a se ji zaradi določenih presnovnih motenj ni pretvarjal v vitamin A. Prav tako pomanjkanje vseh snovi, ki vplivajo na živčevje, vpliva tudi na oči (npr. iz skupine vitaminov B, vitamin D). Če dlje časa ni uživala vitamina B12, je to lahko možen vzrok za pešanje vida. Večletno izogibanje vitaminu B12 lahko vodi celo do slepote (pri različnih ljudeh se različni simptomi prej manifestirajo). Ker v rastlinah ni vitamina B12 in ker živimo v sterilnem okolju, ga morajo vegani jemati v obliki tablet, kapljic, pršil ali obogatene hrane. Potem je tu še sladkorna bolezen, ki prav tako vpliva na oči in je tudi povezana z vnosom napačnih hranil (preveč maščob) ali s kombinacijo vnosa napačnih hranil in dedne predispozicije.
Istočasnost pojava pešanja vida in odločitve za vegansko prehrano pa je lahko zgolj naključna. Mnogi ljudje imajo dedne bolezni oči, npr. kratkovidnost in astigmatizem. Očesne bolezni nastanejo tudi iz različnih drugih vzrokov, tudi poškodb, npr. keratokonus, glavkom, mrena …
Vzrokov je torej lahko nešteto, a veganska prehrana z dovolj kalorijami in primernim vnosom hranil ne more biti vzrok za očesne bolezni, saj zagotavlja vnos vseh mikro- in makrohranil, ki so pomembna za optimalno funkcioniranje človeškega telesa.
Nemogoče je, da se ji je v treh tednih zaradi prehrane poslabšal vid. Nekateri ljudje se več kot tri tedne postijo (npr. ob sokovih ali vodi), pa ne zbolijo.
Tudi če na začetku veganskega prehranjevanja k prehrani ne bi dodajala vitamina B12, se pomanjkanje le-tega ne bi pokazalo tako hitro, saj imamo v telesu zaloge vitamina B12 za več let. Pomanjkanje se lahko začne kazati šele po več letih. Tudi za ostale bolezenske spremembe zaradi hrane je potrebnega precej več časa.
Sicer pa v društvu poznamo ogromno večletnih veganov (10, 20 let), pa nihče nima problemov z vidom …
Pozdravljeni.
Sem nova na forumu.
Glede zaloge vitamina B12 bi dodala le informacijo, ki sem jo prebrala v knjigi Kitajska študija, da ima človek zalogo le do 3 mesece. Sama jemljem B12, ker sem veganka že 5 mesec in ne morem reči, da se mi zelo slabša vid. Slabšanje vida se je pri meni začelo že pred letom dni (44 let).
lp
Dejansko ima lahko človek zaloge vitamina B12 za nekaj let, pa tudi reciklira ga lahko do neke mere. Ker pa ima veliko ljudi tudi na vsejedi prehrani nizek nivo B12, lahko pride do pomanjkanja tudi zelo hitro. Zato v Slovenskem veganskem društvu priporočamo jemanje B12 takoj, ko začnemo z vegansko prehrano, ker je poceni, nima stranskih učinkov, lahko pa prepreči nepotrebne komplikacije.
Kogar zanima več o B12, priporočamo:
http://vegan.si/ziveti-vegansko/prehrana/b12/
http://www.polnovreden.si/b12-1-del/
http://www.polnovreden.si/b12-2-del/
Forum je zaprt za komentiranje.