Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Obala živi od turizma

Obala živi od turizma

Te dni se da zaslediti veliko mnenj ljudi, ki živijo na obali, kako jim je fino, da imajo končno mir, da ni turistov in da naj kar tako ostane. Tudi precej žaljivih komentarjev je namenjenih gostom s “celine”.
Vedno sem šla rada na SLO obalo, vse dopuste sem preživela tako, pustila pri njih regres in še kakšno plačo … Smo res tako nezaželeni?
Se res ne zavedajo, koliko ljudi živi od turizma (lastniki lokalov, apartmajev, zaposleni v hotelirstvu, gostinstvu …)?

ne nakladaj

Ti jaz povem. Piran je bil vedno pozimi prazen, ker je tam tričetrt stanovanj vikendaških. Se pravi, pokupili so jih bogati Ljubljančani (predvsem) in delali poleti gužvo, pozimi je bilo mesto duhov. Zdaj, ko je karantena, so pa začeli tudi pozimi delati gužvo, čeprav jih je župan lepo prosil, naj ne hodijo, ker jih je veliko število okuženih, na obali pa skoraj nič. Požvižgajo se na vse, da je le njim lepo. Briga jih! Zato so nezaželjeni. Zdaj jim je pa še vlada lepo omogočila, da pridejo na vikend, obalčani pa ne morejo iz Pirana v Izolo. Kar je sramota!

Se opravičujem, ampak ne me hecat.

Nazadnje, ko sem se po juhuhu letih sprehodila po naši obali, in to po tistem najbolj “fancy” delu, mi je delovalo kot neko napol zapuščeno taborišče.
Nekaj deluje, izgled in obnašanje je isto kot leta 81 – 82. Ostalo so pa zapuščene stavbe, razbita stekla.
Vseeno sem si z družbo drznila v gostilno na enostaven obrok – tam mi je pa do konca dol padlo vse.

Mene slo obala ne vidi več.

veliko št okuženih?

Ljudje ku.rc.ajo Obalo, Kras, fuj zoprni Primorci… Greš v nedeljo popoldne čez Kras, same LJ, KR, CE tablice. Greš v Portorož, isto.

Does not compute…

kje točno si se pa ti klatila?

Obala ne živi samo od turizma.

Zdaj pa turistom nimaš kaj ponuditi, ker je vse zaprto. In tako ko se mlada družinica iz celine odloči malo kamenčke v morje metat in sončka pač pritisne kamor ga pač že in se pač nimajo kam zateči, pač svoje naredijo kjer pač so. Grmički so tako polni vlažilno negovalnih robčkov.

Pa tega ne počno samo otroci, da smo si na jasnem!!!!

In od vikendašev turizem nima (skoraj ) nič. Kuhajo doma in kupijo mimogrede na poti v poceni diskontu. Morje je zastonj in edino kak sladoled pade, pivo za očka in pica vsake toliko.
Pa še nekaj. Živim v bloku kjer sta dve vikendaški stanovanji. Pa to celo poletje ni miru. Pa je ta teta, pa bratranec, stric od ne vem koga – skratka Cela žlahta se zvrsti in, ker so na dopustu so glasni, veseli, kot se na dopustu spodobi.
Ni pa ravno ugodno za vse ostale, ki tam živimo in gremo zjutraj v službo.

Da ne govorim o zimskih obiskih, ki so namenjeni prenovam. In tako cele vikende poslušamo razbijanje, prenašanje.

Saj vse razumemo, samo ne nam stalno nakladat kako obala in kras živita od vikendašev.

Pa še nekaj toliko imate proti SLO obali. Zdaj ste pa vsi zgroženi da zdaj ne morete dol.

Po drugi strani pa se potem množično selite k sosedom in opevate Savudrijo, Umag, Opatijo ( OK to je res lepo mesto ) ČERVAR !!! za ne vem kakšno dopustniško tombolo in brez dopusta na HR morju ne morete leta preživeti.
Ker tam je morje NAJLEPŠE, prijaznost NA VIŠKU cene NAJUGODNEJŠE – pa čeprav imajo dvojni cenik.

Dvoličneži!!!

veliko št okuženih?
[/quote]

Ja, v osrednji Sloveniji je veliko število okuženih v primerjavi z obalo.

Glede na to, da te ni med nabito množico, ki se nagnete ob toplih pomladanskih vikendih(letos ne) in še pozno v jesen, si lahko samo oddahnemo.
Takih preseratorjev kot si ti niti ne rabimo.
Hodi drugam težit za makarone s tuno in kavico z mrzlim mlekom v veliki šalici.

Vsi so dobrodošli in dihajo z Obalo, zato verjamem, da bodo razumeli stanje potrpljenja vsaj še teden, da gremo potem vsi na delo in v šole.

Primorci imamo od turizma predvsem gnečo, dražje življenje in galamo od jutra do večera. Profit poberejo tuji lastniki, zaposleni v turizmu so pa študentje od vsepovsod, v večzvezdničnih hotelih je strežno osebje iz Bosne, Srbije, Bolgarije, Makedonije in Romunije kjer delajo za enega belega in enega črnega. Hvala lepa za tak turizem! Da Bog da naslednjo sezono Covid-20!

Imam tri otroke pa jih še nisem peljala na našo obalo. Tisto grdo morje, gužvo kar imejte prtegnjeni Primorci, ki tako pljuvate čez druge, pa župani tudi, v rit si zatlačite tisto svinjsko morje, ki še m ni od morja . Poleti, ko ne bo turistov, pa nas boste prosili, da pridemo zapravljat, kakšni dvoličneži. Sram vas je lahko, kako ste nas obsodili, da hodimo med karanteni na morje.
Morje je na Hrvaškem, v Dalmaciji, na otokih, v Grciji, to se lahko reče morje, Primorska je pa ena velka scavnica in čisto nič drugega. In če bodo letos meje zaprte, se v scavnico sigurno ne bomo hodili kopat.

Meni greste pa na živce zato, ker eni ne marate drugih, zdaj pa jaz zaradi tega, ki nimam veze ne z enimi ne z drugimi, ne smem nikamor.
In bo tudi mene zamikalo se počutit podobno privoščljivo, v tonu prvega posta, če…. ko.

Imam tri otroke pa jih še nisem peljala na našo obalo. Tisto grdo morje, gužvo kar imejte prtegnjeni Primorci, ki tako pljuvate čez druge, pa župani tudi, v rit si zatlačite tisto svinjsko morje, ki še m ni od morja . Poleti, ko ne bo turistov, pa nas boste prosili, da pridemo zapravljat, kakšni dvoličneži. Sram vas je lahko, kako ste nas obsodili, da hodimo med karanteni na morje.
Morje je na Hrvaškem, v Dalmaciji, na otokih, v Grciji, to se lahko reče morje, Primorska je pa ena velka scavnica in čisto nič drugega. In če bodo letos meje zaprte, se v scavnico sigurno ne bomo hodili kopat.
[/quote]

Slovensko morje je scavnica, ker gre kanalizacija čez čistilne naprave in nato v morje. Hrvaško morje pa je sralnica, ker še niso slišali za č od čistilnih naprav in drekci iz vse EU plavajo kar na površini ‘kristalno čistega’ morja. Upam, da ne obračaš preveč gobca, ko plavaš slalom med kakci.

[/quote]Kako bi pa izgledalo, da cela Slovenija dere ob sončnih vikendih na Obalo.
Kako je ob vikendih, potem ti niti ne veš.
Izola nabita, Koper nabit, Od Pirana do Strunjana nabito sprehajalcev.

Govorim seveda o letu brez pandemije.

A zakaj je hcavnica? O tem bi se dalo razpravljat.
Čik se nauči metat v posodico in ne v morje, čik ne tlači med reže betona, piksne in plastenke pospravi za seboj.
Da o plavajočih tamponih in vložkih, ki jih ne znaš pospraviti niti ne govorim in ti solim pamet, da v času menstr. ne hodi v morje.
Vidiš zato je naše morje usrano.
Pojdi sedaj ob obali, nikjer papirčka in morje kristalno čisto.

Uživaj ob domačem lavorju.
Pri nas bo tako vse pokalo po šivih od obiska.

Avtorica, priznaj si da je tudi prav fino po Ljubljani, odkar ni vse šolajoče se vaške drhali iz vse Slovenije, pa turistov polnih keša.. mesto je zdaj samo naše, Šmarka naša, Tivoli,zoo
..
Bodo pa tudi primorci začeli jokat, pp nekem času rata dolgčas.

Glede na to, da te ni med nabito množico, ki se nagnete ob toplih pomladanskih vikendih(letos ne) in še pozno v jesen, si lahko samo oddahnemo.
Takih preseratorjev kot si ti niti ne rabimo.
Hodi drugam težit za makarone s tuno in kavico z mrzlim mlekom v veliki šalici.

Vsi so dobrodošli in dihajo z Obalo, zato verjamem, da bodo razumeli stanje potrpljenja vsaj še teden, da gremo potem vsi na delo in v šole.
[/quote]

Imaš pravico do svojega mnenja, malo si se sicer zmotila, daleč od kakšne preseratorke sem, ampak osnovna higiena in olika pa po moje mora biti, ni dovolj samo postaviti nek pajzeljc na obalo, in se iti restavracijo.

Ampak glej, mene ne bo, vi se lepo imejte, pa bova obe zadovoljni.

Imaš pravico do svojega mnenja, malo si se sicer zmotila, daleč od kakšne preseratorke sem, ampak osnovna higiena in olika pa po moje mora biti, ni dovolj samo postaviti nek pajzeljc na obalo, in se iti restavracijo.

[/quote]A to je pa povsod naokoli.
Vsak bi imel rad luksuz za malo. denarja.
Osebno v pajzl ne bi niti vstopila, za svoj korak si kar sama kriva.

[/quote]

V Sloveniji imamo veliko dosti bolj čistih in lepših rek ter jezer, kjer se lahko ohladimo poleti.

Jaz ne hodim na slovensko morje, sem pa redni obiskovalec rek in jezer od reke Kolpe, do Podpeškega jezera, pa Braslovško jezero, Bohinjsko jezero, Bovško jezero, Iški vintgar…

Ko bi vedeli, kako lepa je naša deželica in da je v njej prostora za vse bivajoče.
Koliko lepše bi nam bilo v njej, če se ne bi nenehno obmetavalo z vaši/naši.

Ni spoštovanja tam, kjer se na drugemu išče napake in pomanjkljivosti in jih potencira do neba. Nisi višji, ker si se povzpel na drugega.

S seboj ne boste odnesli ničesar. Raje živite polno, dokler ste tu.

Sem z Bleda. Dejstvo je, in to velja praktično za vse kolikor toliko zanimive kotičke sveta, da je turizma preveč. To obremenjuje planet in naravo, pa tudi ljudi v teh krajih. Na Bledu (no, povsod, kjer se gnete turistov) poleti ne moreš normalno ne na pošto, ne v lekarno, ne k zdravniku, bog ne daj, da se ti zgodi kaj nujnega in bi moral biti čim prej v bolnici. Množični turizem pomeni tudi veliko ljudi brez manir, ki odmetavajo smeti vsepovsod, se ne znajo obnašat, šparajo in kupujejo vse v trgovini, na potrebo hodijo, kjer pač pade. Pol “promenade” okrog jezera je čučavac.
Žal tole o manirah in smetenju velja tudi za slovenske turiste, kar se je pokazalo, ko še ni bilo prepovedi prehajanja občinskih meja. Slovenski turisti so smeti odmetavali, kamor je padlo, bog ne daj kakšno prazno plastenko odnesti domov. Se lahko avto umaže.
Turističnih krajev žal ne vodijo župani, v turizmu ne delajo domačini, zato imajo glavno besedo velike hotelske firme. Njih ne zanima, kaj se dogaja s krajem, ampak samo hiter zaslužek. Ne vem, po kakšnem ključu se jim potem občinsko vodstvo udinja, da jim gradi infrastrukturo (brezplačno). Vse to je katastrofa za turizem na enem normalnem nivoju, kot si ga želimo, ko gremo dopustovat, in za domačine.
Lani sem bila nekajkrat v Izoli, pozimi in jeseni, torej izven najhujšega navala, vedno v lepem vremenu in sem bila navdušena. Nisem se pa kopala v morju. Ljudje prijazni, prijazna postrežba v lokalih, lepo urejen center, park malo zunaj centra, morje je zgledalo čisto.

Sem Primorka, ki ze zadnjih 10 let zivi in dela v Lj oz. okolici, tako da bom poskusila biti objektivna.
Ne, Obala ne zivi od turizma. Zal ali na sreco, nasa Obala ne premore dovolj ponudbe, da bi od tega zivela. Na turizmu sloni predvsem piranska obcina, pa se to ni od njega v celoti odvisna. Sama sem doma iz Kopra in se s turizmom spopadamo sele zadnja leta, odkar so nam vse dobre firme zavozili.
Kar se gostoljubnosti tice, so Primorci res preklemano nesramni do celincev. Kako vem? Ker sem porocena z enim in kako se obnasajo do njega, to je neverjetno. Pa je vselej spostljiv, dalec od stereotipnega razgrajaca ki je prisel na odklop na morje. Dovolj je ze, da mi v vaskem Mercatorju rece “Kva” in se ze glave obracajo in ljudje momljajo svoje… Ne recem, obstaja veliko nesramnih in brezobzirnih vikendasev, sem imela ogromno slabih izkusenj, ampak kako se Primorci obnasajo in posplosujejo…niso nic boljsi. Evo.

Vidiš jaz sem tudi Primorka in, ko pride kdo od celincev h nam na obisk, noben ne zavija z očmi, vsi so do njih prijazni, zato, ker smo mi spoštljivi in oni se spoštljivo obnašajo do vsakogar.
Ti imaš težave in tvoj ker ste si sami ustvarili tak odnos, da že ko te vidijo pihajo.
Ja take pa poznamo in se jih najde povsod.
Pa še nekaj firme na Primorskem so si sami lastniki zavozili in so si jih sami pokradli na plečih delavcev.

Jaz sem pa doma v Pomurju, ki je svetlobna leta stran od obale, pa tudi do Ljubljane je predaleč, da bi se vozili na izlet. Sem pa leta nazaj živela na Gorenjskem in kadar sem kot otrok zagledala tablice MS sem lahko pomislila samo na to,m da se je ta oseba najbrž izgubila k nam. 🙂

Skratka, od Trojan proti nam drugače piha veter kot ot Trojan proti morju. Če grem jaz slučajno kdaj na morje – pa sem v 20 letih, kar živim tukaj, šla mogoče dvakrat, moram za to imeti res res dober razlog, saj sama pot do Kopra traja več kot tri ure po AC. Zato mislim, da nas MS-jev sploh ni veliko na obalo, mi gremo … kaj vem kam. Moji sosedje hodijo na Balaton na Madžarsko, ki je prečudovito jezero. Ali pa gremo čez mejo na AC čez Zagreb in direktno v Dalmacijo. Slovenska obala je res tak abstrakten pojem pri nas.

Imam CE tablice in mi je KRas izjemno lep. Sam Portorož, Piran, Koper … to mi ne sede . Preveč gužve (ne gredo mi na živce domačini, ampak turisti :)). Mi je pa lepo it tja, kjer je bolj samotno, so tudi taki kotički. Pa slovenska Istra je tudi lepa.
Primorci so pa prijetni ljudje :).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close