O avtorski pogodbi
Pozdravljeni,
Star sem že preko 26, a še nisem diplomiral, statusa študenta pa tudi nimam več in iščem variante, kako bi si uredil status, da bi lahko delal avtorska dela, dokler ne diplomiram. Seveda me zanima tudi zdr. zavarovanje in plačevanje prispevkov.
Ena varianta je odprtje s.p.-ja, druga pa delo preko avtorske pogodbe. Zanima me predvsem slednje. Koliko plačam prispevkov, koliko mi vzame država, skratka, koliko mi na koncu ostane neto zneska? Kaj pa primerjava z s.p.-jem?
Obstaja za mojo situacijo še kakšna tretja varianta?
Glede na to, da nimate drugje zavarovanja sem mnenja, da se vam bolj splača odpreti s.p. in plačati dohodnino od dobička. Pri sp imate mesečno stroška za prispevke, če plačujete najnižjo 216 eur. Obenem si lahko dobiček znižujete s sroški.
Se pravi pri sp imate mesečni strošek 216 eur ( a va za ta znesek teče delavna doba in imate urejeno zavarovanje), na koncu leta pa vam po dohodninski lestvici obračunajo dohodnino od dobička.
Odvisno je tudi koliko boste s to pogodbo zaslužili.
Pozdrav!
Imam sicer podoben problem, pa me sedaj zanima kaj bi se mi najbolj splačalo. Trenutno sicer delam preko avtorskih pogodb vendar bi raje odprla s.p. Naj še povem, da velikih dohodkov ni, nekako zaslužim s tem za najnižjo plačo. Pred kratkim sem se še zaposlila za 4h ker se samo z avtorskemi honorarji ni dalo preživeti. Sedaj me pa zanima kje so večji stroški in kako se odvaja davek v sp. Ali mesečno, polletno, letno ali kako.. Kaj se mi najbolj splača.
Hvala.
Forum je zaprt za komentiranje.