Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo nujno računovodje prosim-olajšava za otroka

nujno računovodje prosim-olajšava za otroka

sem popolnoma bosa na tem področju in morda bo moje vprašanje …, toda naša računovodkonja mi je tako razložila,da razumem še manj kot prej.
Imamo tri otroke, do sedaj jih je med leton uveljavljal mož(lansko leto ni uveljavljal najmlajšega-rojen novembra)
sedaj me pa zanima, kakšna je razlika med tem, da jih ima on prijavljene med letom in da si jih pri dohodnini porazdeliva (pač glede na izračun) ali da jih med letom nima nihče in jih spet uveljavljava pri dohodnini pač glede na izračun.. Ali bo zato imel toliko več dohodnine za plačat? ali si pač država vzame prej ali potem, ko potegneš črto je pa isto.

Točno tako!

Razlika je le, kdo od vaju uveljavlja olajšave.

PS – pa ne uveljavljajta jih mož 2 otroka in ti enega – veliko bolj ugodno je npr.mož 9 mesecev vse tri, tri mesece pa ti vse tri. Pač po izračunu, delita čas in NE otroke!

LP!

takrat, ko si upoštevaš olajšavo, plačaš manj. Torej je najbolje, da si otroke daš v olajšavo že med letom, če ne pa državi med letom daješ več in čakaš zelo dolgo časa, da dobiš tisto dohodnino nazaj.

Sem samo hobi dohodninanrka, ampak tole pa zagotovo velja. Najprej poskrbi, da bo moz do konca januarja oddal prijavo za malega od novembra do decembra 2007, kar mu bodo potem upostevali pri informativnem izracunu.

Ce bo imel moz prijavljene vse tri otroke med letom, bo med letom dobival vecji neto znesek place. Potem bosta pa konec leta oziroma do konca januarja 2009 oddala popravljeno verzijo vloge za vzdrzevane clane. Ce bosta potem imela otroke recimo pol leta on in pol leta ti, bo moz dobil izracun z doplacilom, tebi pa, ki otrok ne bos imela prijavljenih med letom, bo drzava vrnila razliko.

Se vedno pa je veliko boljse, ce ima nekdo od vaju prijavljene vse tri naenkrat kot pa eden enega in drugi dva, saj se olajsave vecajo za vsakega naslednjega clana.

Imas pa na strani dursa tudi ze informativni izracun, kjer lahko ugotovis, kaj se vama za lani bolj splaca.

Ce zdaj ne bosta storila nicesar, bosta predvidoma pozno spomladi dobila izracun. Ce menita, da bi bilo za vaju boljse, da otroke razporedita drugace, lahko se vedno napiseta protest, in vama bodo otroke razdelili drugace, bosta pa zato dohodnino dobila oba jeseni.

Davkarija bo v vsakem primeru dobila svoje. Eni imajo raje, da dobivajo med letom vec, pa ne doplacajo, drugim pa pomeni vec, da dobijo kar nekaj dohodnine nazaj v kosu in jo potem porabijo. Izbira je vajina.

Bo slo?

Tole je pomembna stran na Dursu, ki ima kar nekaj podstafni, pa si jih poglej, ali pa se kaj prasaj. http://www.durs.gov.si/si/aktualno/dohodnina_2007/

Če imaš prijavljene otroke že med letom ti manj davka trgajo od plače in je posledično plača za tistih nekaj fičnkov vsak mesec večja. Če jih nimaš prijavljene ti trgajo med letom več davka in je plača zato malo manjša. Ta denar ti potem čez eno leto vrnejo kar so ti preveč pobrali tako da si pravzaprav na istem. Razlika je le v tem da v prvem primeru denar porabljaš TI in to po svojih željah in sproti. V drugem primeru pa tvoj preveč trgani davek hrani država in ga obrača sebi v prid celo leto in od tega pobira obrest, potem pa tebi vrne samo glavnico, obresti od nje pa obdrži, tako da v bistvu kreditiraš državo brezobrestno. In ker to počne veliko državljanov se državi to kar lepo pozna ob koncu leta. Vendar nekateri to še naprej vestno počnejo ker so po enem letu presrečni ko dobijo nazaj 550 evrov. No jaz jih raje porabljam sproti. Imamo otroke kar lepo prijavljene med letom pa kljub temu nismo še nikoli plačevali dohodnine.

no sem si že malo razčistila, v računovodstvu pa mi je rekla, da možu za tri otroke lahko zmanjka btto osnove in olajšave ne more koristiti?? Koliko mora biti btto plača da lahko maximalno porabi olajšave za tri otroke in kje si lahko to pogledam (lestvico olajšav namreč)

okrog 1.100 EUR bruto/mesec mora imet, da lahko izkoristi vse tri otroke.

Naredita si izračune, vsekakor se najbolj splača, da uveljavljata vse otroke skupaj. če pa ne gre, pa razdelita po mesecih.

Poskušala ti bom čim lajično razložiti, namreč če jih ima mož med letom prijavljene (kot olajšavo) tako pri vsaki plači plača manj akontacije dohodnine in pri končnem letnem dohodninskem obračunu včasih doplača dohodnino, če pa jih med letom ne uveljavljaš pa na koncu obračuna dobiš dohodnino nazaj vse je odvisno od dohodkov /letni/.
Če sem prav razumela ima mož čez leto prijavljene (kot olajšavo) in zato mu je odvajano manj AD in dobi malenkostno večjo plačo. Za tretjega ki pa ni prijavljen kot olajšava pa na dohodninskem obrazcu sam opišeš kot olajšavo, pri dobljeni odločbi ki jo vrneš s popravkom.Počakajte na odločbo pa boste videli, saj morajo delodajalci sporočiti do konca januarja dohodninsko napoved zaposlenih in prav tako dobijo podatke o oljašavah za vsakega posameznika se pravi tudi koliko družinskih članov ima prijavljenih kot olajšavo.
Če pa v letu niste uveljavljali olajšavo za otroke pa pri dohodnini vpište vse tri pri enem ki ima višje dohodke tako je vsaj pri nas prišlo prav, v vseh ostalih prmerih izračuna sva bila opravičena za manj vračila dohodnine.
Upam, da sem kaj bolj jasno razložila kot razlagajo računovodje :-)).

LP

Seveda je najbolje, da obema upoštevajo pri plačah vse otroke, ta denar med letom nalagata v nerizične naložbe ter ti ob obračunu dohodnine ostanejo donosi…

Jaz svetujem, da do konca januarja ne prijavljate otrok v olajšavo za lansko leto, če še nimate podatkov o dohodkih v preteklem letu. Ko jih boste imeli, pa izračunajte, katera kombinacija olajšav je najbolj ugodna za družinski proračun (razlike so lahko kar velike). ko boste dobili obračun od DuRSA, pa v 15. dneh ugovarjajte.

Zakaj bi čakal, saj se lahko pritožiš tudi če kasneje ugotoviš, da bi bilo drugače ugodneje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close