Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev nujno prosim za nasvet glede dela

nujno prosim za nasvet glede dela

Pozdravljene!
Na vas se obračam zaradi ene dileme, ki naju z možem pesti zadnjih nekaj dni. Dobil je odlično priložnost za delo v tujini, problem pa je moja služba in skrb za dva vrtčevska otroka. Do sedaj ju je hodil iskati on, ker je moj delovni čas dolg tako dolgo, kot je odprt vrtec, rabim pa do doma še od 35-45 minut vožnje. Njegov pa je fleksibilen. Že kar lep čas sicer pogledujem za novo službo v našem kraju, ampak se nič ne obeta. Sedaj sva pa pred dilemo, kako poskrbeti za otroka, če gre v tujino, jaz pa s takšnim delovnim časom. 🙁
Brez službe ne morem biti, rabim vsaj nekaj dohodkov, ker imamo kredite. Mogoče kak s.p., kar vem, da ni mačji kašelj, vsaj da si prispevke plačujem in da mi teče delovna doba?
Obstaja še kakšna druga varianta?
Poprijela bom seveda za vsako delo, od promocij, prodaj, čiščenja, vsaj, da bom pravi čas doma, da sama poskrbim še za otroka. Ampak ne vem, na kak način naj se tega lotim. Prosim za vaše nasvete.
Hvala.

Že nekajkrat sem tule napisala, da se s.p. ne odpira (vsaj ne polnega), če ne veš točno, kaj boš delala, komu boš delala, kaka je konkurenca, za koliko boš delala in kake imaš stroške ter posledično, koliko “čistega” ostane tebi.

Barca, vem…ampak trenutno sem res pahnjena na rob prepada. Če mož ne bo mogel sprejeti službe, bi bilo res škoda, ker je odlična priložnost za vse nas. Saj vem, da bi mogoče delala z zaslužkom 50eur na mesec, ampak predvsem me zanima način, da bi mi tekla delovna doba. Potem pa seveda kamen na kamen.
Vem pa, kaj bi delala, kaj so moje sposobnosti. Je pa res, da ne bi morala na veliko, tako da si s tem ne obetam obogatitev. Za prživetje iz meseca v mesec pa bi mogoče šlo.
Pa vidim, da je veliko oglasov, kjer delaš preko lastnega s.p. ja. Mogoče malo za več različnih podjetij? Vsaj toliko, da je za sproti.

A da greste pa vsi v tujino, ti začasno pustiš službo (in morda v tujini kaj najdeš/pač skrbiš za otroka in dom) pa ni možnost? Če ta čas oddajate stanovanje, da vsaj del kredita pokrijete – bi se vam izšlo?

Midva bi razmišljala zgolj o tej opciji. Če pa mož v tujini ne bi zaslužil dovolj, da bi podpiral družino, pa ne vem, kaj bi storila…

Ali ni to žalostno? Pri nas je ista scena,…mož ne more zamenjat službe, ker enostavno jaz ne pridem pravi čas domov. Otroka pa sta že tako 9 ur v šoli/vrtcu in ni šans še za kakšno drugo varstvo, saj morata preživeti določen čas tudi z nama.

Vozim se 65km v eno smer, da niti ne omenjam stresa z vožnjo.

Kaj pa mogoče skrajšanji delovnik? Pride v poštev?

Odkrito povedano, meni se pri tako dolgi vožnji ne splača delat manj.

Da bi šli skupaj v tujino, je malo tvegano, niti še ni možno. Seveda bi bila to najboljša opcija. 🙂 Ampak žal.
Skrajšan delovni čas bi prišel zelooo v poštev, ampak mi ga ne odobrijo. In kaj naj sedaj? Lahko lepo grem, seveda, ampak kam. Ja, zajebano je vse skupi uskladit, res! In sem prav žalostna, resnično nesrečna zaradi tega.

Midva sva imela oba raztegjene urnike, posledično sva kronično norela iz službe, zamujala po otroke, gospodinjstvo je bilo kaos… Ni šlo drugače kot da sem se jaz odločila za krajši delovni čas (zaradi starševstva) – 6 ur in grem tako ob pol treh že iz službe, še nakupe opravim, preden poberem otroke.

Sicer bi pa problem od 1.12 tudi jaz rešila tako, da bi šli vsi v tujino, ali pa sama delala s krajšim delovnim časom – če obstaja ta možnost.

Lej, potem ti pa ostane še opcija “varuška” – da ti gre nekdo drug iskat otroke, jih počuva tisto uro, da prideš nazaj in je to to. Za varuško se bo pa že našlo nekaj denarja, če gre mož v tujino, a ne? Lahko je to kakšna dijakinja višjega letnika, ki bo nadvse vesela dodatnega denarja; kakšna brezposelna mamica, ki bo tudi vesela dodatnega denarja; mogoče kakšna starejša gospa… Če daš oglas, sem prepričana, da boš koga našla.

Jaz vidim, da smo Slovenci na tem področju mogoče še res malo bolj leseni. Recimo v Italiji, pride v vrtec po približno četrtino otrok parkrat na teden varuška.

Ni možnosti, sem vprašala. Saj v tem je problem. Drugače ne bi “jokala” tu gor.
Tujina tudi ne še nekaj časa.

Ja, varuška, ja. Saj očitno ne bo druge možnosti. Žalostno bo le to, da bom jaz z njima, preden gresta spat, dobri 2 uri, ali pa še to ne, njun oče pa še manj, 1x na mesec, mogoče. Kaj pa vem, če je vse skupaj vredno tega. Res sem že čisto obupana.
Sicer pa verjamem, da se bo našla rešitev, da bomo vsaj malo bolj zadovoljni.

saj pa se lahko zaposliš za skrajšan delovni čas – 7 ur namesto 8 na dan?

Evo, tretjič poudarjam. Ne morem! Ne gre pri nas. Ja, vem, da je moja pravica. Prav tako pa je pravica firme da “ukine” moje delovno mesto.

Sem vprašala, če je možno za skrajšani delovni čas, ne seveda samo 4 ure, ampak 6 ali mogoče 7 in NE, ne gre!

Jah, lahko gledas kratkorocno ali dolgorocno. Zdaj bos pac z njima malo manj, ampak bos tisti dve uri izkoristila maksimalno in vikende seveda. Zato pa boste imeli vec od prihodnosti. Lahko si zdaj z njima, prihodnost pa…
Pa ne mi zdaj, da v dveh urah ne mores to pa ono, dve intenzivni uri sta popolnoma dovolj, da imas dober odnos in ohranjas globok stik z otrokom. Ce se ti ne da, potem pa…

Ampak saj boš ti z njima enako časa kot do sedaj (v primeru varuške).

Jah, lahko gledas kratkorocno ali dolgorocno. Zdaj bos pac z njima malo manj, ampak bos tisti dve uri izkoristila maksimalno in vikende seveda. Zato pa boste imeli vec od prihodnosti. Lahko si zdaj z njima, prihodnost pa…
Pa ne mi zdaj, da v dveh urah ne mores to pa ono, dve intenzivni uri sta popolnoma dovolj, da imas dober odnos in ohranjas globok stik z otrokom. Ce se ti ne da, potem pa…[/quote]

Že nekaj let je tako…Tak da…
Ampak sem vsaj lahko, pač kolikor se je dalo, posvečala dve uri njima, čeprav sem vmes tudi kaj postorila, ali službenega ali gospodinjska dela.
No, sedaj bo vso gospodinjstvo izključno le na meni. In kaj naj naredim? V tistih dveh urah moram otrokoma narediti večerjo, ju pripraviti na spanje, ki vključuje tudi tuširanje, umivanje zob in je ura hitro mimo. Torej mi dosti prostega časa za igro z otrokoma niti ne preostane. Da bi ju med tednom peljala recimo na igrišče ali pa v kino, ali pa v gledališče? Praktično nemogoče. Ne vem, nisem genij.
Potem pa še ostala dela, ki jih seveda ne bom naštevala, saj menda sami veste, koliko časa za kaj porabite. To vse mi ostane, ko bosta šla spat. In evo, prostega časa zase…nič.
Da si še gospodinjsko pomočnico najdem pa res ne gre.

Ojoj, enim pa res nič ni jasno. Da moža ne bo, za sabo potegne še en kup stvari, ki sva jih prej oba počela….saj sem jaz tudi samo človek, madona. Ne hodim športat, ne hodim nikamor, ker že sedaj ne utegnem. Kaj šele bo….

Pa varuška je seveda še en strošek mesečno, recimo 5 EUR/h, za kar je itak ne bom dobila, ampak recimo…200EUR/mesec. No, to itak odpade…

Pa ne mi zdaj, da v dveh urah ne mores to pa ono, dve intenzivni uri sta popolnoma dovolj, da imas dober odnos in ohranjas globok stik z otrokom. Ce se ti ne da, potem pa…[/quote]

Ampak sem vsaj lahko, pač kolikor se je dalo, posvečala dve uri njima, čeprav sem vmes tudi kaj postorila, ali službenega ali gospodinjska dela.
No, sedaj bo vso gospodinjstvo izključno le na meni. In kaj naj naredim? V tistih dveh urah moram otrokoma narediti večerjo, ju pripraviti na spanje, ki vključuje tudi tuširanje, umivanje zob in je ura hitro mimo. Torej mi dosti prostega časa za igro z otrokoma niti ne preostane. Da bi ju med tednom peljala recimo na igrišče ali pa v kino, ali pa v gledališče? Praktično nemogoče. Ne vem, nisem genij.
Potem pa še ostala dela, ki jih seveda ne bom naštevala, saj menda sami veste, koliko časa za kaj porabite. To vse mi ostane, ko bosta šla spat. In evo, prostega časa zase…nič.
Da si še gospodinjsko pomočnico najdem pa res ne gre.[/quote]

Ce ne bi to dlaa skozi, bi ti verjela, ker sem pa prezivela podobno, pa vem, da se da.
Btw, gospodinjskega dela je brez moza manj, verjela ali ne, meni osebno je bilo veliko boljse, ko ga sploh ni bilo, kot pa ko je hodil zvecer domov samo spat. V primerjavi s tem, da smo bili vsi “normalno” doma ali pa da je bil moz popolnoma odsoten, pa tudi ni bilo neke velike razlike v kolicini mojega dela.
Ukvarjanje z otroci ni samo igra, igrisce, kino in podobno. Kvalitetno se lahko ukvarjas z njimi tudi med umivanjem zob, kuhanjem in hranjenjem ter gospodinjskimi opravili. Vse to lahko pocnete skupaj na zabaven nacin in se medtem pogovarjate in predvsem ti lahko poslusas otroke! Moji so vse poceli z mano, od kuhanja, nabavljanja hrane, placevanja poloznic, pomivanja po tleh, pomivanja oken, pranja perila in podobno, edino peglai niso. Danes znajo vse, naucili so se pa usput in s emeni je bilo bolj zabavno to poceti z njimi, kakor pa da sama drgnem.
Sprosti se malo, ne bit toliko zategnjena. Vem, da te je strah neznanega in da si verjetno tudi malo jezna na moza, ker naj bi sel, ampak vzemi to kot lastno dobro izkusnjo, malo vec samostojnosti, malo vec samozaupanja in malo manj smiljenja sami sebi, pa bo.

Ja, jaz tudi, kot rdeca strela…

Brez moža se mi je zdelo, da skoraj nimam gospodinjskega dela – sem vse toliko poenostavila, da ni res. Za večerjo sva jedli kruh in arašidovo maslo, pospravljali sva skupaj z malo, cunj je bilo pol manj, likanje sem ukinila, sva samo zlagali cunje… Je pa res, da je bilo poletje in samo par mesecev, pa da živimo v bloku, da je moja sestra prišla večkrat na obisk in ostale olajševalne okoliščine. Aja, pa še nekaj: ko sem bila jaz sama z malo, je pač hodila malo kasneje spat. (Glede na to, da praviš, da bi bila samo 2 uri z otroki, morajo pa kar zgodaj hodit spat…)

Najtežje mi je bilo to, da sem se počutila na nek način “zapuščeno” in da se mu zamerila, da mi je zdaj pustil vse, sam se “ima lepo in uživa”, jaz pa moram cel čas otroka gledat. Pozna se tudi, da jaz nisem ravno zelo materinski tip in mi biti sama z otrokom ni bilo v nek hud užitek – ja, sva se imeli lepo, ampak takoj zamenjam za eno uro miru in knjigo 🙂

Zakaj gre v tujino, kakšne so prednost in slabosti, kaj bosta OBA (no, pravzaprav vsi v družini…) imela od tega – to se morata dobro pogovorit.

Ej, srečno! Bi bilo pa res najlepše, če bi lahko šli vsi… – da družina ostane skupaj.

Ja, saj načeloma se strinjam z obema. Mogoče me je rdeča strela malo napačno ocenila, seveda je logično, da se ne da preko spleta. Nisem zategnjena in se kar zabavna mama in ne kompliciram preveč, res ne. Je mož večji komplikator. In tudi med tuširanjem in umivanjem zob in branjem pravljice za lahko noč, se malo pohecamo in pozabavamo, brez skrbi. Ampak je pa tako konstatno, vsak dan, isto, dnem za dnem….domov, večerja, umivanje, spanje, …isti tempo, ker moramo seveda hitet, če smo se prej igrali v miru spomin, recimo. Ja, če delam do 17. ure, se malo pred 18. doma, otroka sta pa do cca 20. ure že v postelji in že kar utrujena. Sploh starejši, ker ne spi več čez dan, zaspi takoj, tamala ga pa tudi sračka, včasih še kake pol ure, uro. Ampak če gre prepozno spat, je pa še večja štala za zaspati. 🙂 In ja, vse se da. Imam eno delo, ki ga občasno opravljam, pa delam tudi do zgodnjih jutranjih ur, naslednji dan pa v službo.
Živim samo za to, da opravim vso delo, ki ga itak ne uspem vedno. Vedno je kak kup cunj za zložit, rada bi pa malo miru, zadihala z otroki imela več časa za kako kavico doma na balkonu spit, ne pa na račun otrok in sebe. Zase ne naredim res nič.
Tisti dve uri oz. ponavadi še manj, ko mi ostaneta, pa seveda kaj pospravim, zložim cunje, pomijem posodo, pripravim stvari zame in za otroke za naslednji dan….Pa saj veste same. Občasno kak film pogledam, čeprav je tega res malo. In se utrujena od vsega, ker samo lovim, da bom v tem kratkem času naredila čimveč. In mi je žal. Zame in za otroka. Resnično! Sedaj bo pa še slabše.
Aja, na moža nisem jezna, je skupna odločitev, da gre, ker upamo vsi, da bomo šli nekoč tudi mi z njim. Tako da s te strani ni niti malo jeze. Ja, imate pa prav. Kadar ga ni, sem res bolje organizirana in vse prej in hitrje naredim, ko pa takrat, ko je doma. :)))
Saj bomo že nekako zrihtali. 🙂
Lep dan

Zakaj poleg varuske ne vzames se pomocnico za 1x tedensko? Naj ti pocisti in zlika, pa tito delo odpade. Potem imate vse vikende samo za sebe. V sluzbi pa tudi malo izprezi in ne nosi delo domov.
Pa ves kaj je bilo meni in mojim fantom ful dobro? Da smo vsi spali v taveliki postelji! Zurka 🙂

Kar zadvea pa jezo na moza, jaz sem bila podzavestno jezna in uzaljena, pa se sploh nisem zavedala. Preden je kam sel, sem bila cel teden mulasta. Na sreco sem se skulirala :))

Finančno pa vseeno ne stojimo tako dobro, da bi imela še eno za likanje in čiščenje. Varuška verjetno tudi ne bo prišla v poštev, ker bi bilo mesečno preveč primankljaja. Naj povem, da trenutno lezemo iz meseca v mesec. Imamo velik kredit za stanovanje, enega celo za rabljen avto, zato bo moževa služba vsaj na začetku pokrivala primankljaje, ne bo pa še za luksuz.

In včeraj smo res vsi spali v taveliki postelji. :)))))

Verjetno bo mož imel v tujini veliko boljšo plačo, kaj še ostaneš kar doma? Vrtca ne bo treba plačevat, otroški dodatki bodo večji, z Zavoda boš nekaj dobila. Mogoče delaš kaj na črno (paziš še kakšnega mulčka par ur dnevno poleg tvojih dveh?) Res bi se jima posvetila, hkrati pa daješ prošnje za kakšno drugo službo bliže doma ali s skrajšanim delovnikom?

Da si še gospodinjsko pomočnico najdem pa res ne gre.[/quote]

Jao ženska eno samo pritoževanje in jadikovanje te je. A zdaj pa, če bo mož šel delat v tujino se bo pa tebi svet sesul? Daj vzemi se v roke! Koliko je mater samohranilk s tremi otroci, pa ne jamrajo?!

Za ostale ženske pa: začnite že enkrat živet samostojno, pomislite, pa bog ne daj, da bi vam privoščila, kaj, če se partnerju kaj zgodi???

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close