NUJNO POMOČ!!!
Jaz vedno pišem mag. in dr. z malo začetnico. Načeloma je mogoče dr. in mag. na začetku stavka oz. navedbe seveda pisati z veliko začetnico, vendar jaz ju vedno pišem z malo začetnico.
Za priimkom svetujem vejico in nato nadaljevanje z malo začetnico, torej:
mag. Mojca Batina,
direktorica PTTS
Dostikrat videvam dr., mag. prof. … na začetku stavka z malo začetnico in mi to ni jasno, na osnovi katerega pravila. Velika začetnica na začetku stavka je vendar ena prvih zadev, ki smo se jih učili v osnovni šoli.
Tudi v pravopisu je navedena praktično takoj na začetku – v pravilu 29 je naveden primer Dipl. inž. Vida Pirc.
Morda je razlika v tem, ker na gre za stavek kot tak, ampak “le” za podpis, enako prakticiram tudi, če je na vrhu članka omenjen akademski naziv avtorja članka. Vendar če se stavek začne z dr., se stavek seveda začne z veliko začetnico: Dr. A B je obiskala razstavo.
Bom pa citiral še malo več Pravopisa, pravilo 29:
Prva beseda v povedi
Veliko začetnico pišemo na začetku besedila, v nadaljevanju pa za končnimi ločili (piko, vprašajem, klicajem, tremi pikami, pomišljajem). Povedi (poudaril Bobek) so tudi javni napisi, naslovi poštnih pošiljk ipd.: Železniška postaja, Obvoz, Zdravilni čaji, Dipl. inž. Vida Pirc.