Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Nujni delež

Nujni delež

Pred 27 leti je umrl moj brat, ki je bil poročen in imel z ženo enega otroka. Brat je živel v hiši najinih staršev. Žena z otrokom je živela pri svoji lastni materi na drugem naslovu. Nikoli nista imela bivališča tu kjer jaz sedaj še vedno živim. Ničesar tudi nista ustvarila skupaj.
Moja mami in mami mojega brata je po 18 letih postala lastnica te hiše in še nekaterih parcel.
Moj oče, mož moje mami je mnenja, da bi bilo pravično izplačati tudi mojega nečaka, bratovega sina. Pa me zanima, koliko lahko zahteva nečak, kaj pomeni nujni delež?
Ali tudi bratovi ženi kaj pripada čeprav nista skupaj ničesar ustvarila niti živela na tem naslovu skupaj. Hvala vnaprej

Spoštovani,

v primeru smrti vaše matere bo vaš nečak (bratov sin) skupaj z vami poklican k dedovanju na podlagi vstopne pravice po njegovem očetu (vašem bratu). Glede na to, da vaš brat ni nikoli bil lastnik te hiše, njegovi ženi tu ne pripada ničesar.

Nujni dediči so: pokojnikovi potomci, njegovi posvojenci in njihovi potomci, njegovi starši in njegov zakonec. Nujni dediči imajo pravico do dela zapuščine, s katerim zapustnik ne more razpolagati; ta del zapuščine je nujni delež.
Nujni delež potomcev, posvojencev in njihovih potomcev ter zakonca znaša polovico, nujni delež drugih dedičev pa tretjino tistega deleža, ki bi šel vsakemu posameznemu izmed njih po zakonitem dednem redu.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close