Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti nujni delež

nujni delež

Moja še živeča mati je s oporoko svoje premoženje podarila vnukom (dva moja otroka, dva sestrina) Medve s sestro pač ne bova dedovali. Jaz se s tem absolutno strinjam. Zanima me pa nekaj. Pred cca.15 leti mi je mati s darilno pogodbo podarila manjši sadovnjak. Ali lahko po materini smrti sestra zahteva nujni delež za ta sadovnjak od mene glede na to, da ne bom dedovala po materi? Ali lahko nujni delež zahteva samo od mene(sadovnjak) ali se mora nujni delež zahtevati tudi od vnukov za premoženje, ki bi ga dedovali od babice?
Hvala za odgovor

Spoštovani!

Nujnemu dediču gre določen del vsake stvari in vsake pravice, ki sestavlja zapuščino, oporočitelj pa lahko tudi določi, da dobi nujni dedič svoj delež v določenih stvareh, pravicah ali v denarju. Vrednost zapuščine, na podlagi katere se izračuna nujni delež, se ugotovi na tale način: Najprej je treba popisati in oceniti vse premoženje, ki ga je imel zapustnik ob svoji smrti, tudi tisto, s katerim je razpolagal z oporoko, in vse njegove terjatve, tudi tiste, ki jih ima proti kakšnemu dediču, izvzemši terjatve, ki so očitno neizterljive. Od ugotovljene vrednosti premoženja, ki ga je imel zapustnik ob svoji smrti, se odbijejo zapustnikovi dolgovi, stroški za popis in ocenitev zapuščine in stroški za zapustnikov pogreb. Tako dobljenemu ostanku se doda vrednost vseh daril, ki jih je zapustnik na kakršenkoli način dal tistemu, ki bi po zakonitem dedovanju prišel v poštev kot dedič, pa tudi vrednost daril, danih dedičem, ki se odpovedujejo dediščini, in tistih daril, za katere je zapustnik odredil, da naj se ne vračunajo dediču v njegov dedni delež. Temu se doda vrednost daril, ki jih je zapustnik v zadnjem letu svojega življenja dal drugim osebam, ki niso zakoniti dediči, razen običajnih manjših daril.
Če je prikrajšan nujni delež, se oporočna razpolaganja zmanjšajo, darila pa vrnejo, kolikor je treba, da se dopolni nujni delež. Če je prikrajšan nujni delež, se najprej zmanjšajo oporočna razpolaganja; če nujni delež s tem še ni krit, se vračajo tudi darila.
Kolikor bo vaša sestra zahtevala nujni delež, se bodo najprej zmanjšala oporočna razpolaganja. Sadovnjak boste morali deloma vrniti le v primeru, če nujni delež ne bo krit iz zmanjšanja oporočnih razpolaganj, kar pa je malo verjetno. Če bo vaša sestra zahtevala nujni delež, predlagamo, da ga zahtevate tudi vi in nato v delitvi predlagate, da ta sadovnjak ostane v vaši lasti, sestra pa naj izbere kaj drugega.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close