Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev NOVOMEŠKI REVOZ in izkoriščeni delavci

NOVOMEŠKI REVOZ in izkoriščeni delavci

Polona Prašnikar,delavka novomeškega REVOZA,pravi da je podpisala takšno pogodbo o delu za določen čas,da bo opravljala pet nočnih šihtov na teden.Potem pa je morala na delo vse pogosteje tudi ob nedeljah.Ko je v nedeljo izostala je morala seveda na zagovor na disciplinsko.In Vekoslav kaplan ji je dejal:Če delati ne boste mogli vi,bo pa namesto vas prišel črnec iz Afrike!”
Naj povem da v tej tovarni delavci delajo po hudi tempirani normi in so kot sužnji,kapitalisti jih izkoriščajo kolikor se le da.Pa kam gremo,da je delavec vse bolj “suženj”??!Plače pa…ah za zjokat.

A pa je Polona vesela, da je postala medijska zvezda?

Ej, jaz pa poznam ravno obratne izkušnje zadnjih let. Ne vem, kako je v Revozu, vem pa kako je po nekaterih podjetjih po MB.

Te dni ugotavljam, da je zadnje čase ogromno služb. Prej jih toliko ni bilo. Sem še celo razumela ljudi, ki niso želeli delati za takšen denar in jih k temu tudi spodbujala. Danes so se stvari zelo obrnile.

Delavci so postali bolj zaščiteni, še posebej v kovinarski industriji. Nadure so v večini plačane, sicer jih ne delajo, ker jih popoldan še polovica hodi delat na črno. Pri možu v službi dobi navaden delavec malo več kot povprečno slovensko plačo. Pa misliš, da kdo od Mariborčanov hoče delat? Nikogar ne dobijo, vse uvoz iz tujine. Pa da ne boš mislila, da so uvoženi delavci cenejši, še zdaleč. Vse gre preko firm za posredovanje delavcev in na koncu je cena skoraj enaka. Ampak v MB kadra ni, ki bi delal v proizvodnji, ker je polovici fantov, ki so na Zavodu to delo izpod časti. Dobijo fante, ki pridejo za en dan, drugi dan jih že ni. Pa ni slabo delo, je zanimivo in dinamično.

Mama si je pred dvema mesecema zrihtala delo, kjer dobi za 4 ure čiščenja na dan 500e na mesec neto, s tem, da realno ima dela 2-3 ure, ostalo bolj šeta in dežura. In ne boš verjela, da ta gospod ni preko oglasov in drugih poti našel NIKOGAR, ki bi za ta denar čistil. Pred kratkim smo si odprli čistilni servis. In veš v čem je naša prednost? Imamo voljo do dela in mi ni za pošteno ceno z diplomo niti česa počistiti… S tem zaslužim več, kot sem prej v službi s svojo diplomo.

Dela je ogromno. Kolikor jaz vem imajo nekateri delavci tudi svoje muhe, firme s takšnim odnosom, pa so že redkost, saj se zavedajo, da delavcev primanjkuje. A misliš, da je res tako enostavno uvoziti delavca?

Tvoja prijateljica ali karkoli že je, naj odpre usta in zabobni, če je res takšen odnos. Ima pravice, naj jih izkoristi. Če si tiho pa stokaš, ne prideš daleč. Treba je vdariti po mizi in reči stop.

Pa opravičujem se za pomoto pri spolu;)))

Točno tako. Mi pride zadnjič mulca na razgovor s V. stopnjo. In ga vprašam: pa kako to, da si brez službe. Ja, mi pravi, so me na zavodu pošiljali na takšna dela, ki jih nisem hotel sprejeti. Kaj pa točno, ga vprašam. K eni firmi,rolete montirat. “a pol pa ti ne bi sprejel delovnega mesta, kjer se zahteva eno stopnjo nižja izobrazba” Ne, mi odgovri mulo. POl’ se pa čudimo, da je toliko brezposlenih. IN še nasprotje tega: mi pride na razgovor inženir gradbeništva in pravi: delam v podjetju, kjer mi ni težko z navadnimi delavci poprijeti za orodje in delati z njimi, če je treba. Takšni so nekateri Slovenčki.

jA Mogoče moški ja dobijo službo.me mamice pa zelo teško ,ko greš na razgovor pa te vprašajo ali “imate otroka”,in vas pokličemo,in rezultat veste sami.Žal je tako.

Poz,

Še jst se malo vključim v debato,tkole je,jst sm dolga leta delala v domači firmi,na žalost je oče umrl in nisem takrat imela moči za nadaljevanje,dosti je bilo napora in vem kaj pomeni delati ampak tudi vem kaj pomeni imeti za normalno življenje.Po tem vsem kar se je zgodilo sem se odločila,da grem naprej in sem si poiskala delo v trgovini pa imam ekonomsko šolo,res uživala sem z ljudmi dajali so mi res pozitivno energijo,plača zelo majhna,530 e z malico in prevozom,LJ,res komaj sem preživljala še dodatno sem hodila delat,da bi preživela družino,(mama invalidka ter brata še ne polnoletna,ostali smo sami edina sem katera je sposobna za delo,hvala bogu vsaj streho nad glavo imamo),ni v denarju vse res je,ampak ko te pa nadrejeni začnejo izkoriščat,zato ker pokažeš da hočeš delat,potem delaš vse nedelje praznike,ker pač drugi imajo vedno neke izgovore,ena nima kam otroka dat,druga nima prevoza,….res je da sem brez otrok,a kako naj ga sploh imam,kako naj skrbim še za njega,…Spet sem pognala firmo za zdaj je še malo majavo ampak se trudim da uspem,da bo lažje vsem nam,zato pa čisto razumem tiste,kateri nočejo delat za 500 e,bolj kot fizično se namatraš psihično pa ni nikjer nobenega kateri bi lahko pomagal,res je če delaš za drugega nimaš nič mogoče edino časa več,delaš za sebe imaš več a nimaš časa,je pa res da je bolje biti sam svoj gospodar vsaj veš zakaj,Želim vsem čim lažje delo in čim večjo plačo.

Potrpežljivost je božja mast,hudo je tistim,ki se z njo mažejo.

kako mi gre tole jamranje na jetra. pa kaj potem, če mora delat ob nedeljah??? koliko ljudi dela vse nedelje, praznike, nočne (policaji, medicinske sestre, zdravniki, taxisti, gasilci, reševalci, novinarji…),ampak jamrajo pa vedno samo trgovke in zaposleni v tovarnah

Mislim da bi trgovke in zaposleni v tovarnah takoj nehali jamrat, če bi imeli primerljive plače s policaji, medicinskimi sestrami, zdravniki, taxisti, gasilci, reševalci, novinarji…

Mislim da bi trgovke in zaposleni v tovarnah takoj nehali jamrat, če bi imeli primerljive plače s policaji, medicinskimi sestrami, zdravniki, taxisti, gasilci, reševalci, novinarji…[/quote]

ah daj no, koliko pa misliš da zaslužijo tile? vsi imajo premajhne plače, to je dejstvo..

To ni jamranje,ampak dejstvo,da zaradi tega izkoriščanja nočejo ljudje delat,če nimaš izkušenj z delom ob nedeljah in praznikih za 500 e,pa s tem,da se nobenmu nč ne da in da vedno nekako od 4 nedelj delaš 3 sigurno,mislim da ni fer da kr neki komentiraš dokler ne probaš,sm jst tut tko mislila dokler nism probala,ti pa želim da vsaj en mesec delaš vse nedelje pa še mogoče kak praznik za tak denar,pol pa da te vidmo,kolk zadovoljstva bo v teb,tut trgovkam ni lahko brez skrbi bodi,kakšne stranke tečne kot driska,pa mislijo da so taglavne,pol pa še šefi,samo izživljanje,tut trgovkam poči,zato prosim da mal razmisliš in se zahvališ za to kar imaš.lp

ne komentiram brezveze. tudi jaz delam skoraj vse nedelje in praznike za ušivo plačo.

Očitno da ni ušiva,če ti gre jamranje na jetra,ali pa si pač edini človek na svetu,ki je zadovoljen,da dela ob nedeljah za majhne denarce,lp

Mislim da bi trgovke in zaposleni v tovarnah takoj nehali jamrat, če bi imeli primerljive plače s policaji, medicinskimi sestrami, zdravniki, taxisti, gasilci, reševalci, novinarji…[/quote]

ah daj no, koliko pa misliš da zaslužijo tile? vsi imajo premajhne plače, to je dejstvo..[/quote]

Kaj misliš, koliko pa delajo? Razen medicinskih sester imajo vsi ostali našteti previsoke plače za količino opravljenega dela napram prodajalkam in delavcem za tekočim trakom.

Dejstvo je, da ima res večina ljudi premajhne plače in hočemo več. Sploh če se primerjamo z “višjimi”. Prav pa je, da tudi priznamo, da imamo danes večje potrebe, ogromno družin ne shaja več z enim avtom, na dopuste mnogi hodijo večkrat letno, mobitel ima skoraj vsak… Ne živimo več tako skromno in zato so tudi naše potrebe po denarju večje. Vsaj pri večini. Tudi tajkuni hočejo še več, ker paš imajo ladje, avione, smrkete… skratka morajo preživet. 😉

dej mik ne seri! kakšne plače pa misliš, da imajo npr. medicinske sestre? za tisto mizerijo delajo dežurstva, pa petek in svetek! in to kakšno delo!!!!!!!!!!!!!

dej mik ne seri! kakšne plače pa misliš, da imajo npr. medicinske sestre? za tisto mizerijo delajo dežurstva, pa petek in svetek! in to kakšno delo!!!!!!!!!!!!![/quote]

Opazovalc, slabo opazuješ, zato ne seri!!! V tem postu sem samo citiral besedilo od “nedeljsko delo”. Kaj si mislim o plačah medicinskih sester sem napisal v postu 30.07.2008 ob 21:15.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close