Novoletna depresija
Za koliko od vas je “veseli” december najbolj depresiven in nadležen mesec v letu?
Ravno zaradi vsakodnevnega pritiska in posiljevanja z “veseljem” in neželenim “druženjem” z vseh strani, se nekateri počutimo še 2x slabše, kot ostale mesece v letu.
Zame je najbolj veseli čas v letu prvi teden januarja: končno konec in MIR pred vsemi temi norci!
Decembra smo utrujeni zaradi predhodnih mesecev. Mislim, da je veseli december bolj za otroke in mladostnike. Nekateri te praznike “zlorabljajo” za pijančevanje (imajo razlog za kak kozarček več), spet drugim je čisto vseeno in imajo 31.12. za običajen dan v tednu. Jaz sem zadovoljna že zato, ker sem na dopustu. :))
Za nami so božični prazniki, pred nami novoletni, čas, ko naj bi se vsi, hočeš, nočeš, na silo ali ne, imeli noro lepo. To je tudi čas, ko se precej ljudi sooča s samoto, ki je morda skozi leto ne občutijo tako močno. Kako vi gledate na to?
Tako, kot sem gledal prej. Smešno se mi zdi, da se vsi koncentrirajo na posamezne dni v letu, ko naj bi bili vsi “veseli”.
In ko se morajo, moramo vsi dobiti, kot da bo 1. januarja konec sveta.
Da, kot da je najbolj na svetu pomembno, da vse postorimo do konca leta. Meni se zdi, da je vsak dan novo leto, vsakega dne se lotim posebej in vsak dan sem povsem enako srečen, pa naj bo to božič, novo leto ali pa povsem običajen dan.
Ravno ta beseda, zdaj se moramo dobiti. Zakaj? Pa saj se lahko drugo leto. V čem je razlika? Ravno ta velika decembrska pričakovanja v januarju povzročijo veliko depresijo. Da o veliki nakupovalni mrzlici v decembru in posledično prometnih kolapsih, kakršen se je danes (pogovor je potekal v torek, op. a.) zgodil v Ljubljani, sploh ne govorim.
(iz pogovora z Alenom Kobilico, siol)
Na splošno so postali prazniki materializirani, ceneni, površni, formalno izpolnjevanje pričakovanih norm (prepošiljanje lepo napisanih misli, dajanje daril- ker jih moramo, prenažiranje…).
Bil bi čas, da jim povrnemo vsebino, da se v decembru umirimo, da se resnično spomnino na vse, ki jim lahko polepšamo dan. Da raje napišemo kaj osebnega – ker se čuti in osebno napisano je bolj živo. Da damo skromna uporabna darila, mogoče jih sami izdelamo – in jih prpojimo z lepimi mislimi in ljubeznijo. Da smo veseli in radostni.
Tako da vsem tukaj na MONU želim, da v naslednjem letu vsako še tako malo znanilko pozitive in ljubezni pretvorijo v vulkan, ki se bo razlival na vse strani in grel druge in njih same.
ni fora v praznikih, nobene fore ni.
Naše počutje je odvisno največ od iskrenih in dobrih odnosov z možem, otroci, prijatelji, sosedi, največ pri meni pomeni res dober zakon, ki ga čuvava z možem kot punčico očesa.
In tako življenje je praznik vsak dan. Vsak dan si narediva nekaj, kar nama naredi dan polnejši, lepši, prijazen in tudi najino življenje je lepo, samo naj čimdlje traja, traja…..ko zagledam svojega moža, ko pride iz službe, se mi zdi, kot bi sonce stopilo skozi vrata, vedno se mi nasmehne, res vedno….me stisne, pove kaj lepega.
Kdor živi v sožitju sam s sabo in drugimi, mu hudega ni, nobene depresije, ampak, za to se je treba pa potrudit skozi celo leto, vsak dan posebej, splača se!
Lepo se imejte:)
Čisto verjetno je, da se marsikomu dogaja opisana “novoletna depresija”, večina pa pogosto to skriva (ker še vedno velja neko prepričanje, da te dni pa res moraš biti super…). Tudi sama kdaj začutim kaj takega, ko si želim, da naj bo vsega čimprej konec, ker je vsega enostavno preveč.
Naj se vsakodnevno ljudje spomnijo na drug drugega, jih spoštujejo, ohranjajo iskrene odnose itd, ne pa samo par prazničnih dni v letu, ker bo pač novo leto oz. druga letnica na datumu. Dalje pa spet enako.
Točno to, kar je že bilo tukaj omenjeno – zdaj “moramo” dati darila, zaželeti kvazi “iskrene” želje, se po možnosti prenažirati, ker je pač “treba” (potem pa jamrati…) itd itd…
Sama se, če je le možno, takim stvarem izognem. Veliko mi pomenijo ljudje, ki se spomnijo na drugega tudi na “neprazničen” dan, se nanje lahko zaneseš vse dni v letu…, ne pa samo ena prepisana želja v teh praznikih; drugače pa ni nikoli časa in podobno.
Nimam otrok, že celo večnost sem vdova, živim sama, potem pa pride veseli december. Jingle bells! Nakupim, kolikor mi dopšča skromni ostanek denarja, ki mi ga država še ni pobrala in stlačila v žepe bogatejših, nečake imam že dovolj velike, da vedo – če teta ima, teta da, če teta nima, jih ima pa prav tako rada. Letos je en diskontar imel ananas znižan, pa sem si ga kupila za priboljšek, tistih osemdeset centov bi mi bil tako ali tako vsak poklicni dobrodelnež v nos porinil, smrečico sem tudi kupila 24., ko je stala samo še par fickov, okraske in lučke imam še doma, pa sem si drevešček postavila. Potem je prišel večer, prižgala sem lučke in zmatrana obsedela. Leta pač, sem prestara za živet in premlada za umret, kaj se hoče. Pa tako sedim, počivam in se delam, da gledam lučke, ko med vejami nekaj zažvenklja, nekaj zamiglja, lučke pomežiknejo in iz smrečice se prikaže – mačji rep :).
Ja šit no, božič mi je pač všeč, kaj naj? Jingle bells!
Jingle bells, tole si pa tako prisrčno napisala, mene je ganilo. Najraje bi te povabila na kavo. Imam družino, otroke, ananas si lahko kupim vsak dan.. me pa pestijo druge težave. S teboj mi je skupen malo distanciran grenko-sladek pogled nase, okolico in vso situacijo.
Ob branju tebe sem prvič na monu začutila željo, da bi osebo, ki je to poslala v splet, poznala. Zares!
Lepe praznike ti želim in zdravja ter kanček sreče za naprej!
Mene veseli december ne moti, rada imam praznike, rada okrasim stanovanje, rada kaj spečem, rada zapravljam (ko imam kaj zapravljati hoh hoho ho:)
Seveda mi ni postlano z rožicami ampak vem, da je to moje prvo in zadnje življenje zato se potrudim najti v še tako ušivem dnevu nekaj malo optimizma, včasih se moram zelo potruditi, ker lepote in dobrote niti ni toliko na pretek v tem svetu. Bodite prijazni do sebe in drugih nikoli se ne ve, če ni to naš zadnji praznik.
prednisone 10 mg tablets buy prednisone online fast shipping prednisone 1 mg for sale
https://prednisonet.com canada buy prednisone online
apo prednisone 50 mg prednisone canada pharmacy prednisone 10mg price in india
Forum je zaprt za komentiranje.