novodobni pari- živijo vsak pri svojih starših do 30+
Od doma sem sla pri 22ih, moz pri 25ih. In kaj zdaj?
Doma imam tri stare 20 do 24, ki imajo sicer plane, da se 1x odselijo in osamosvojijo, a zaenkrat se vsi studirajo.
Ce bodo doma do 30., pac bodo.
Gospodinjmo vsi, vecino sicer jaz, je zdaj bistveno lazje, ko smo vsi odrasli in vsak naredi nekaj, tako da tisto, kar ostane, mi je mala malca naredit.
Kuhamo vsi, na sreco znajo fantje dobro kuhat, tako da ko imejo cas, kuhajo oni.
V nasi okolici se otroci osamosvajajo nekje med 25. in 30.,da gredo na svoje, vecinoma v nakup stanovanja, zelo malo v najem. Nekaj pomagajo starsi, predvsem z nakupom opreme, nekateri tudi s pologom za kredit, vsi pa so vzeli kredite za vecino kupnine za stan in vsi razen enega necaka so samski.
Če prav razmislim, tudi jaz poznam nekaj takih, ampak do tvojega posta jih sploh nisem opazila. Si hudo nesrečna, da opazuješ druge, kako živijo in celo poste odpiraš na temo njihovega načina življena? Jim zavidaš globoko v sebi, ker imajo starše, ki jih brezpogojno prenašajo?
Poglej, ti imaš svobodo (ali misliš, da jo imaš, ker biti brez denarja to ravno ni, ti verjamem sem na istem), ti, ki jih opisuješ so po tvoje nesvobodni, ampak finančno si pa lahko nekaj privoščijo. Ti ne bi nikoli izbrala njihovega načina in praviš, da vama je s tvojim tako super, oni niso izbrali tvojega. Živi in pusti živeti.
Kaj pa porečeš na tretjo skupino, ki so ji starši kupili stanovanje ali hišo (v celoti), so svobodni, svojo plačo pa zapravijo na način zgoraj opisanih? Pa še starši jih plačujejo večjo obnove ali prenove v celoti. Jih še nisi opazila ali nikogar takega ne poznaš? No tudi slednji so mi prišli na misel ob branju tvojega posta.
Če prav razmislim, tudi jaz poznam nekaj takih, ampak do tvojega posta jih sploh nisem opazila. Si hudo nesrečna, da opazuješ druge, kako živijo in celo poste odpiraš na temo njihovega načina življena? Jim zavidaš globoko v sebi, ker imajo starše, ki jih brezpogojno prenašajo?
Poglej, ti imaš svobodo (ali misliš, da jo imaš, ker biti brez denarja to ravno ni, ti verjamem sem na istem), ti, ki jih opisuješ so po tvoje nesvobodni, ampak finančno si pa lahko nekaj privoščijo. Ti ne bi nikoli izbrala njihovega načina in praviš, da vama je s tvojim tako super, oni niso izbrali tvojega. Živi in pusti živeti.
Kaj pa porečeš na tretjo skupino, ki so ji starši kupili stanovanje ali hišo (v celoti), so svobodni, svojo plačo pa zapravijo na način zgoraj opisanih? Pa še starši jih plačujejo večjo obnove ali prenove v celoti. Jih še nisi opazila ali nikogar takega ne poznaš? No tudi slednji so mi prišli na misel ob branju tvojega posta.
[/quote]
Jaz jih pač opazim, ker z njimi prijateljujemo, se dobivamo.:))) Težko da ne bi vedeli, kako kdo živi. Ja, tudi taki so, ki so jim starši vse kupili, saj mogoče kdo od teh, ki jih jaz poznam, pride čez nekaj časa v to skupino.:)
Ja, pač dejstvo, malo jim zavidam, ne samega življenja, bolj to, da lahko prihranijo za svojo nepremičnino, midva kot da sva obsojena živeti v najemu. Mah, bomo videli, kako bo.
V vsakem primeru hvala vsem za odgovore.
Pravi/ dobri starši, ki jim je mar za dobro otroka, ga ne zavijajo v vato še pri 26 ih in več.
Dobri starši pripravijo otroka za življenje in mu nesebično nudijo oporo, ko/ če jo potrebuje.
Kar pa “odnašanje riti” vsekakor ni.
Boj za obstanek v svetu je trd in krut.
Kaj bo s temi otročki pri 50 ih, ko bodo pristali na realnih tleh, ko mamice in očija ne bo več?
Depresija, tesnoba, izgubljenost ….
Torej sta šla v hribe, da bi se lahko dajala dol. Oprosti, ampak meni je to beda. Zakaj že? Aja, ker oče ni pustil, da bi punca pri tebi prespala. Vedel je, da se dol dajeta, ampak pod njegovo streho pa ne!!!
To so prijemi staršev pred 50, 60 leti, ko se o seksu ni govorilo ali pri poblaznelo vernih.
Kaj jih preveč ujčkamo? Študentje so še, delajo tudi prek študentskega servisa, ampak drugače se učijo. A torej naj bi po tvoje seksali v avtomobilih, hribovskih kočah ipd., ker tastari ne pustijo seksa v svoji bajti? Meni je to bolno, sori. “Soba za brezplačno onegavljenje”?? Kaj je narobe s tabo, pa gre za tvojega otroka, ki se ne onegavi, ampak ima ljubezenski odnos z nekom, ki ga ima rad… Če tako gledaš na lastne otroke, je v bistvu bolje zanje, da čim prej pobegnejo.
[/quote]
Nad 1000 m nadmorske višine ni greha, zato eni hodijo v hribe pred poroko. 😉
mah imaš vse možne variante
odselila sem se s prvo službo, ker sem dobesedno hlepela po neodvisnosti. zdaj pri 45 imam 1 stanovanje, pol hiše, ampak mogoče se zna zgodit, da se bom, ko bom v penziji, odselila nazaj v hišo staršev… pa upam, da bo mama takrat še čila…
kolega, isto star kot jaz, torej 45 (!), z 20 let mlajšo ženo, malim otrokom, živijo v hiši pri starših. ampak ne, niso si naredili nobene mansarde, še vedno vsi trije spijo v njegovi otroški sobici, žena in otrok se čez dan umakneta v neko provizori dnevno sobo v klet, sicer pa životarijo skupaj, se grdo gledajo, tamlada ne govori z njegovima, tastaradva pa s tamlado ne. tastara kuha, pere, skrbi za celo gospodinjstvo. tamlada še službe menda nima.
zgleda da kolega čaka, da staradva mrkneta, sta oba že preko 85
Moja ex sodelavka. Tajnica, placilo minimalc, 26let, v otroski sobi pri starsih, oba delata 3 turnuse v tovarni. Vse gre na racun starsev.Njenega tipa je njegiva mama poslala v Anglijo delat, da bo placrval sam zase. Vse je zagonil in prisel nazaj, seveda. Vmes ga je ona kar naprej obiskovala v Londonu. Poleti sta nacrtovala dopust na Kanarskih otokih, on prej se v Angliji.Seveda ona ni odletela direkt na Kanarske, ampak najprej v London in sta sla potem naslednjj dan skupaj na Kanarske. Ker jo je bilo strah, da bi sama potovala na Kanarske. Pa sta skartala letni zasluzek. Ker je prej morala se na nove nohte, podaljske,…. Zalostno, res…. Starsi nekvalificirani priseljenci z Juga, hcerka z imidzem bogatasinje na njihov racun…
No, tole.
Saj smo lahko vsi razumevajoči, kako je danes težko biti mlad, pa ni najemniskih stanovanj, pa prekarnost… Ampak ta dva sta se navadila celo plačo zafuckat za nohte in dopust, nikoli ne bosta sfolgala plačat položnic/kredita/vrtca.
[/quote]
Sem za pomoč otrokom, se strinjam, da je zanje težje, tudi to razumem, da je prav, da si kaj privoščijo in vidijo, a tega ne bi tolerirala, sploh ne v opisanih razmerah. Se čudim, da je toliko mladih deklet na minimalcih in socialkah, celo brez, pa gre vse za fasado.
Jaz sem bila do 28. Leta doma. Ker pač imamo dvostanovanjsko hišo v eni Etaži starši in brat v drugi etaži pa Oma, in sem si pač delila stanovanje z Omo. Ampak sva si delili pa tudi stroške. Res da je ona kuhala, in mi načeloma ni bilo treba kupovati hrane ampak sem vseeno vsak teden opravila manjši nakup, če ne druga vsaj stvari ki jih rada jem, da ni čisto vsega rabila oma kupovati.
No pol sem pa pri 28. Spoznala svojega sedanjega parterja, ki je takrat živel še skupaj z dvema bivšima sošolcema iz faksa in po približno enem letu zveze sva si skupaj poiskala najemniško stanovanje. Po dveh letih samostojnega življenja sva si ustvarila družino in to je to.
In ne niti malo ne pogrešam življenja “doma” razen mogoče ogromnega vrta, ki je res lep ker je naš vrt pač majhen ampak drugače nam je pa super. Ni ga čez samostojnost.
Nekako razumem mlade pare da so živijo dlje časa pri starših. Sam sem star 26 let in imam redno službo malo več kot 3 leta s povprečno slovensko plačo. Punca je trenutno stara 23 in študira, tako da skupaj žal nimava dovolj denarja, da bi šla v najemništvo. Cene v osrednjeslovenski regiji so itak previsoke, v Celje se pa tudi ne mislim preselit, če imam službo v Ljubljani. S punco sva skupaj že 6 let in komaj čakava da greva na svoje, ampak trenutno to enostavno ni izvedljivo. Tudi ko se bo zaposlila, bova verjetno težko shajala, sploh če želiva imeti še otroka v bližnji prihodnosti.
Lahko je pljuvati čez našo generacijo (20-30 let starosti), koliko časa živimo doma pri starših itd. Moji starši so lahko sezidali hišo na parceli ki so jo dobil od svojih staršev. Moj oče je delal nekaj let (avtomehanik), mati pa je dobivala štipendijo … s takšnimi prihodki sta si lahko postavila hišo s kreditom ki sta ga odplačala v 5 letih.
Kaj pa lahko danes mladi dobimo s povprečnimi plačami? O hiši ne moramo razmišljat, ker tok kredita niti ne bomo dobil. Lahko edino 50-60m2 veliko stanovanje in kredit na 20-30 let.
Če se strinjate ali ne, krivim generacijo mojih staršev in starih staršev, da so uničili ekonomijo v državi in danes mladi enostavno ne morejo na svoje, tako kot je bilo to včasih.
Žal je res tako. Gledam svoje prijatle, kak furajo skozi življenje. Sicer jih je še dosti samskih, živijo na polno, zapravljajo za nešteto stvari… Včasih njim prav zavidam po drugi strani pa iti na svoje je bila ena izmed najboljših odločitev v življenju. Razumem se dobro z mojimi in njenimi starši, lahko bi bila pri njih ali pri nas pa sem se odločil za tretjo možnost in sicer iti na svoje. Pri 29 letih (dokaj pozno, ali pa tudi ne , kak za koga) sva se odločila da greva na svoje. Študij sem končal pri 24 , leto dni užival na polno, nato se redno zaposlil. Prihranil dovolj za nek štart, začetek, pa sploh nisem namensko varčeval. Nato pride ponudba jo zagrabim. Vsekam “močan” kredit za deset let in glej na svojem smo že skoraj 5 let. Ni boljšega občutka kot lastna hiša, punca in dve hčerki. V glavi pa si govorim (še sam 5 let) in kredit bo odplačan, haha. 😀 Zatorej, če le imate možnost pojte na svoje. Pridete ko pridete, grete ko grete, kosite ko se vam ljubi,… delate kar vam paše…. Je dosti odrekanj, ne rečem ampak prednosti je veliko več kot slabosti. LP
ok
živiš doma in že 3 leta služiš denar.
punco, ki še študira, bi načeloma morali vsaj delno še preživljat starši, z delom preko študentskega servisa pa si verjetno lahko krije luksuz.
ampak, če živiš doma, že 3 leta s povprečno plačo, kar je preko jurja na mesec, bi moral imeti pa že nek štartni kapital našparan. koliko imaš v štunfu??? od oka bi 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} od plače na tak način komot lahko dal proč.
saj niste prva generacija, ki se je morala zakreditirat za nepremičnino.
v službo sem šla pred 20 leti, nič bivakirala pri starših in moja prva najemniška nepremičnina je bila sobica. ne stanovanje, ampak sobica, stanovanje sem delila še z dvema drugima študentkama. po 6 letih sem tudi najela kredit na 20 let, da sem si lahko kupila lastno stanovanje. ne samo iskat krivcev drugje za situacijo.
pa če so starši v 5 letih lahko odplačali hišo, kaj so počeli z ekstra denarjem naslednjih 15 let? se mi zdi, da si malce poenostavljeno razlagaš, na kak način so tvoji prišli do hiše….
ok
živiš doma in že 3 leta služiš denar.
punco, ki še študira, bi načeloma morali vsaj delno še preživljat starši, z delom preko študentskega servisa pa si verjetno lahko krije luksuz.
ampak, če živiš doma, že 3 leta s povprečno plačo, kar je preko jurja na mesec, bi moral imeti pa že nek štartni kapital našparan. koliko imaš v štunfu??? od oka bi 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} od plače na tak način komot lahko dal proč.
saj niste prva generacija, ki se je morala zakreditirat za nepremičnino.
v službo sem šla pred 20 leti, nič bivakirala pri starših in moja prva najemniška nepremičnina je bila sobica. ne stanovanje, ampak sobica, stanovanje sem delila še z dvema drugima študentkama. po 6 letih sem tudi najela kredit na 20 let, da sem si lahko kupila lastno stanovanje. ne samo iskat krivcev drugje za situacijo.
pa če so starši v 5 letih lahko odplačali hišo, kaj so počeli z ekstra denarjem naslednjih 15 let? se mi zdi, da si malce poenostavljeno razlagaš, na kak način so tvoji prišli do hiše….
[/quote]
Štartni kapital za kaj? A z jurjem bo preživljal sebe, punco (ker navsezadnje niti ne vemo, ali bo sploh dobila službo ali ne, in če že, bo po vsej verjetnosti minimalc in to ne za nedoločen čas), plačeval stroške, kredit oz. najemnino, po možnosti še kakega otroka in potem najbolje, da še kaj privarčuje, kajne? A ti sploh veš, koliko kredita ti danes dajo s povprečno plačo? Ravno za sobico, ne stanovanje, sobico. A misliš, da si kar izbereš vsoto kredita? Na tvoje dohodke lahko toliko in toliko, nič več. Pika. Dokler nima še punca stalne službe in VSAJ! take plače kot on, nimata kaj sanjat niti o najemu.
Štartni kapital za kaj? A z jurjem bo preživljal sebe, punco (ker navsezadnje niti ne vemo, ali bo sploh dobila službo ali ne, in če že, bo po vsej verjetnosti minimalc in to ne za nedoločen čas), plačeval stroške, kredit oz. najemnino, po možnosti še kakega otroka in potem najbolje, da še kaj privarčuje, kajne? A ti sploh veš, koliko kredita ti danes dajo s povprečno plačo? Ravno za sobico, ne stanovanje, sobico. A misliš, da si kar izbereš vsoto kredita? Na tvoje dohodke lahko toliko in toliko, nič več. Pika. Dokler nima še punca stalne službe in VSAJ! take plače kot on, nimata kaj sanjat niti o najemu.
[/quote]
pa kdo je rekel, da morata kamorkoli v najem?
zaradi mene do 40 vedrita pri starih. moj point je, da lahko ta čas, dokler živita pri starih, konkretno vsoto privarčujeta. ampak po mojem nima tipček našparanih niti nul koma jozef. ker je bolj efektivno jamrat, kak je bilo prejšnji generaciji fajn. po mojem je tipček do zdaj zagonil svojo plačo še toplo, pa niti stroškov prehrane verjetno ne plačuje.
A veš kako je s povprečno plačo… lahko jo pol prišparaš, če živiš doma zastonj in ti mama kuha, lahko pa vse zapraviš, ko punco študentko voziš na teden restavracij in v toplice.
Pa sploh ne pravim, da pisec tistega posta počne eno ali drugo, ker se ni opredelil, ampak tema se je začela z opisom tistih mladih, ki živijo pri starših in celo plačo potrošijo, popoldne hodijo pa za dve uri spat, torej sodijo v to drugo kategorijo. Kakor komu paše, ampak tak človek se bo težko odvadil tega udobja, je najbrž kar za vedno obtičal tam, kjer je, ker je zastonj, drugje bi bilo pa treba plačevat.
meni je to kristalno jasno.
samo naj taki, ki živijo na puklu staršev in zagonijo ves denar, ne jamrajo, kako je prejšnjim generacijam bilo lepo, ker so menda v petih letih prišli do zazidane hiše
tipson pojma nima, čemu vsemu sta se morala njegova starša odreči, da sta res v takem času hišo postavila in potem odplačala. koliko dopustov je bilo preživetih na gradbiščih, koliko lastnih delovnih ur je šlo v novogradnjo, avto? verjetno je bila pešhonda in javni prevoz, ali pa najcenejša kripa….
točno to je problem. da si se ti malo spihala. boš se ti spihala, ko boš končno doumela, da moraš dat noge narazen za uredu sluzbo in neki več dnarja. zakaj? ker edino tistemu in edino tako je zenska podlozna in pridno opravlja svoje delo. brez njena spihovanja. ja? ampak prden bos ti to pokapirala boš 50, ko te noben več niti ne bo hotel.
Glede na cene nepremičnin in visokih najemnin je treba mladino kar malce razumet, da nikamor ne morejo. Stanovanja stanejo 150.00€ in več, če hočeš zidat hišo moraš najprej plačat 100.00€ za parcelo, 200.00€ za hišo pa še 50.000€ za opremo, če pa kupiš rabljeno hišo potem si pa kupil vrečo brez dna. Naša država pa ne stori nič glede tega. Pravijo, da se bodo mladi že znajdi. Najbolje, da začnejo prodajat svoja ledvica, ker s takimi majhnimi plačami si kaj več od najemniške garsonjere ne morejo privoščiti.
Forum je zaprt za komentiranje.