novi pogoji upokojitve?
Se strinjam s tem, da se bo naš pokojninski zakon približal evropskemu in to je čisto prav. Sama imam že 37 let delovne dobe in tudi blizu 60 sem že. Pa ne želim se še upokojiti, rada bi delala še kakšno leto, mogoče dve. Ampak ne bi pa rada, da se mi pa zato pokojnina drastično zmanjša, če bodo pogoji v enem letu slabši, potem je bolje, da grem v pokoj takoj, ko imam izračunano še solidno pokojnino. Samo zato sprašujem, ne pa, da bi hotela predčasno v pokoj. Z veseljem bi delala tudi po 60, ampak da imam pa potem samo še 50% današnje pokojnine, potem pa ne.
Tudi jaz sem mislila, da v enem letu ne bo kakšnih bistvenih sprememb, ampak poslušam kolegice okoli mene, ki imajo tudi letos izpolnjene pogoje za pokoj in so tudi hotele kako leto podaljšati, kako grozne reči, da se bodo zgodile čez noč in potem bo pa katastrofa. Zato bi rada slišala koga, ki je blizu tej stroki, da mi pove, ali je res kaj takega mogoče. Menda so v Nemčiji tudi spremenili pogoje čez noč. Ne vem, no, če se zakoni res lahko kar čez noč spremenijo. Ali pač?
Nič ne zamerim, se čisto strinjam. Sem se že odločila, bom kar šla v pokoj, saj komaj čakam, da si malo pogledam svet, ker prej ni bilo toliko časa. Zdaj ste na vrsti mladi, pa res vam ne zavidam, ker je težko dobiti službo, še posebej, ker papirji danes ne štejejo veliko, znanja, ki ga pa lahko vnovčiš, pa večina nima. Tisti, ki so ob študiju (pa tudi že v srednji šoli) počeli še kaj drugega in si nabrali vse vrste izkušenj in znanj, nimajo nikakršnih težav za službo. In tega bo bo vedno več. Ker delam v kadrovski službi to zelo dobro vem, koga izberemo in koga ne, čeprav imata oba enako izobrazbo.
Če bi tisti denar, ki so mi ga trgali od plače v teh 37 letih za pokojninski sklad, nalagala (pa magari samo vezala v banki), bi bila danes precej bogata. Ker pa tega denarja ni nikjer, ker so ga zafrčkali za druge reči, morajo zdaj mladi plačevat za naše pokojnine (kar seveda ni prav), sami pa ne bodo imeli ničesar.
Pa saj je enako v zdravstvu. Toliko let smo plačevali v zdravstveno blagajno, rabili nič, zdaj pa od tega ni spet nič in je treba vse plačati.
Vse skupaj je žalostno, še bolj pa to, da ne bo pri nas nikoli bolje.
Pa je vseeno, kdo bo še kdaj na oblasti, nobene razlike ne bo.
Želim lep vikend vsem, pa radi se imejte, vsaj to je še zastonj! :-))))
Jaz bi grozno rada šla v pokoj, ker že diham na škrge, ampak mi manjkajo še tri leta. In rada bi svoje mesto prepustila mladim, pa mi ne pustijo. Če zdaj sama neham, bom penzijo dočakala čez 6 let in ta čas lahko živim od zraka. To po zdajšnjih zakonih.
Če mislijo še kaj spremenit … Ah, bom vzela en persen.
Forum je zaprt za komentiranje.