Novi delodajalec
Pozdravljeni
z naslednjim mesecem bom nastopila novo službo. Glede na to, da smo dobili izplačan regres za celo leto, so me obvestili, da moram vrniti sorazmerni del – to je za 3 mesece. Odtegnali mi bodo pri zadnji plači. Sorazmerni del pa naj bi izplačal novi delodajalec, pa me zanima, v kakšne roku ga mora oz kako to poteka,..
Priprada mi sorazmerni del dopusta – to verjetno drži?
Kako je z zdravniškim pregledom – ali je potreben, tudi če se delovno razmerje pred nastopom nove službe ne prekine?
Na kaj moram biti pozorna pri novi pogodbi? za koliko časa se sklene poskusna delovna doba, ter v tem obdobju odpovedni rok?
koliko plače naj pričakujem za sedanji mesec, če bom imela le 20 delovnih ur, ostalo pa korisim dopust, nadure?
Prosim za vašo pomoč,
Hvala
Glede na to, da smo dobili izplačan regres za celo leto, so me obvestili, da moram vrniti sorazmerni del – to je za 3 mesece. Odtegnali mi bodo pri zadnji plači. Sorazmerni del pa naj bi izplačal novi delodajalec, pa me zanima, v kakšne roku ga mora oz kako to poteka,..
Za regres sem vam odgovorila spodaj, o tem smo se že pogovarjali, bila je sprememba, prej je bil regres po 1.7. za celo leto, sedaj ni več. A kakšne so možnosti delodajalca, da ga vrnete, sem napisala spodaj.
Priprada mi sorazmerni del dopusta – to verjetno drži? Dopust pa vam pripada samo sorazmerni del, preostalega dobite pri novem delodajalcu.
Kako je z zdravniškim pregledom – ali je potreben, tudi če se delovno razmerje pred nastopom nove službe ne prekine? Zdravniški pregled je potreben, če so druge opredelitve za delavno mesto in glede na to, kako imajo predvidene zdravniške preglede v novem podjetju.
Na kaj moram biti pozorna pri novi pogodbi? za koliko časa se sklene poskusna delovna doba, ter v tem obdobju odpovedni rok? Stvar dogovora in odgovornosti delovnega mesta.
koliko plače naj pričakujem za sedanji mesec, če bom imela le 20 delovnih ur, ostalo pa korisim dopust, nadure? Spet odvisno- naj bi se plačal za dopust in u re povprečje preteklega meseca, a nekje plačujejo tudi samo osnovo- tako kot so vam do sedaj plačevali.
LP
Prepis iz Iks-a glede regresa:
Ali ima delodajalec pravico do preveč plačanega regresa,ko delavec prekine delovno razmerje po izplačilu?
Po drugem odstavku 136.člena ZDR delodajalec ne sme svoje terjatve do delavca brez njegovega pisnega soglasja pootati s svojo obveznostjo za plačilo. Po tretjem odstavku istega člena pa delavec ne more dati soglasja za pobot pred nastankom delodajalčeve terjatve. Tako delodajalcu ostane samo sodna pot, torej tožbeni zahtevek za vrnitev neupravičenega prejetega zneska.
.
Sedaj sem še enkrat šla brat zakon in v Zakonu o delovnih razmerjih je 162.člen, 2- ki pravi da če se med koledarskim letom spremeni delodajalec, zagotovi vsak sorazmerni del.
Glede na to, da je pri regresu sprememba, do sedaj je po 1.7. pripadal cel regres, je po tem kar sem našla sedaj sorazmerni del. A praktično mi ni čisto jasno kako bi se to izvedlo, razen da delodajalca uredita med sabo.
O tem sem se še dodatno posvetovala in sem dobila odgovor, da velja kot je bilo do sedaj, če ste zaposleni po 1.7. vam pripada cel regres (razen če je dobra volja novega delodajalca, da vam plača sorazmerni delež, v kar pa dvomim- ni pa to njegova dolžnost). Tako, da je zahteva po vrnitvi regresa s strani delodajalca neutemeljena.
Pozdravljeni
Torej, če vas prav razumem, vrnitev regresa ni potrebna?
v sedanji kadrovski službi še kar trdijo, da je treba vrniti regres – sorazmerni delež, ki ga bodo odtegnali pri zadnji plači. V tem podjetju sem zaposlena od julija 2006. Prosim, da mi navedete zakon ali kaj podobnega, da bom imela dokument za dokazilo.
hVala za vaš odgovor,
lp
O vašem primeru sem se posvetovala s pravnikom, ker res nisem več vedela, ali sprememba v zakonu pomeni tudi spremembo v plačilu regresa ali ne. Njegov odgovor je bil, da velja Zakon o delovnih razmerjih člen 162.člen, ki govori o tem, da je sorazmerni dopust ( s tem regres) samo če je delavcu delo prenehalo pred 1.7.
Tako da regresa vam po tem ni potrebno vračati, imate pa tudi zgoraj navedeno, da vam ne smejo trgati od plače- navedi so tudi pravne podlage.
Prosim, če mi sporočite, kako ste uspela urediti.
LP
Po drugi strani pa berem odgovore pravnikov na netu in piše:
Regres in letni dopust
Regres in letni dopust – večna in nikoli dokončana tema. Rada bi se prepričala, če je moje razmišljanje pravilno in sicer, če delavec da odpoved npr 31.7. in se zaposli s 1.8. pri novem delodajalcu, kako je z dopustom in regresom? Regres smo mu seveda že izplačali v celoti, saj je izpolnil vse kriterije, saj je pravico do celega dopusta pridobil že s prvim dnem v letu. A v trenutku, ko se zaposli drugje, sta mu vsak od delodajalcev dolžna zagotoviti sorazmeren delež dopusta (prvi 7/12 in drugi 5/12 dopusta) in s tem, ker ima delavec pravico le do dela dopusta, je upravičen v prvi službi le do 7/12 regresa in do 5/12 pri drugem delodajalcu. Res je, da ima delavec v tekočem letu pravico do celega dopusta in celega regresa in po mojem mnenju je bistvo le v tem, da sta oba delodajalca dolžna izplačati svoj del. Zanima me tudi ali mora delavec podpisati, da se strinja, da vrne sorazmeren del regresa in na podlagi potrdila o višini, mu razliko izplača nov delodajalec? Ali pa mu lahko delodajalec brez podpisa lahko odtegne razliko pri zadnji plači? Ali je razlika iztožljiva? Glede na to, da je mnenj o tem veliko in so različna, vas prosim še za vaš pogled na to vprašanje. Hvala za odgovor.
Odgovor
V skladu s 131. členom zakona o delovnih razmerjih (ZDR) je delodajalec dolžan izplačati delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, regres za letni dopust. Regres mora biti izplačan najmanj v višini minimalne plače, ki od 1. marca 2008 znaša 566,53 evra.
Regres se mora delavcu izplačati najpozneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti pa se lahko določi poznejši rok izplačila regresa, če nastopi nelikvidnost delodajalca, vendar najpozneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.
Če ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.
Iz navedenega sledi, da je vaše razmišljanje pravilno in je v vašem podjetju delavec upravičen le do sorazmernega dela regresa, razen v primeru, če bi ves letni dopust koristil še pred prenehanjem delovnega razmerja pri vas.
Glede vrnitve dela preveč izplačanega regresa je seveda dobro, da se delavec s tem strinja in da o tem sklenete tudi ustrezen pisni dogovor. Na ta način se zaščitite pred morebitnimi tožbami delavca po prenehanju delovnega razmerja. Če se delavec s tem ne strinja (in je pri vas izrabil le del letnega dopusta) je seveda možna tožba za vračilo ustreznega dela preveč izplačanega regresa. A to pomeni dodatne stroške, tako da je dogovor z delavcem v pisni obliki vsekakor boljši način rešitve tega problema. Konec koncev boste delavcu izdali tudi potrdila o tem, koliko dopusta je izrabil pri vas, koliko regresa mu je bilo izplačano in bo lahko ostale pravice (tako dopust, kot morebitni sorazmerni del regresa) zahteval od novega delodajalca.
Pozdrav,
Vidim, da še raziskujete. Mislim, da nekako niso v zakonu nikjer jasno napisali, kako je s tem regresom. Če že moraš vrniti sorazmerni del, bi moralo biti jasno naveedno, da ti novi delodajalec MORA izplačati ostanek regrea, ter tudi rok, do kdaj..Kako pa naj rečem novemu delodajalcu, “ti si molžan preostanek regresa?” Vprašanje, ali ga bo dal,…tako, da je zakon pomanjkljiv za delavca, ki glede pravic ponavadi izpade,..žal,..
za kakršnekoli dodatne info se priporočam,..
hvala,lp
Prosim če mi povetse.
Naredila sem napako in v službi ki sem jo do sedaj obiskovala naredila neumnost in vzela neko stvar.Ker so kasnee ugotovili po videu nadzoru so me obtožili kraje.Policije ni bilo, zmenili smo se sami.
Stvar sem priznala, jo poplačala osebno in podpisala 136.člen zakon o delovnih razmerjih. Prav tako sem dobila takojšnjo odpoved-čeprov sme imela le 10dni do izteka delovne pogodne,ki bi prenehala.
zanima me ali bo kaj v knjižici Zavoda za zaposlovanje kaj pisalo o tem, ali bo to karkoli vplivalo na mojo naslednjo zaposlitev.
prosim za čimhitrejši odgovor prosim.
lp
Forum je zaprt za komentiranje.