Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis novi cobiss – se znajdete?

novi cobiss – se znajdete?

počasnejši je, to je res, saj je vsaka novost počasnejša, je pa nekoliko bolj pregleden in povezan.

rezervacijo narediš enako kot prej samo oči se morajo privaditi na sistem.
Je pa jezikoslovje v COBISS-u sedaj bolj razumljivo uporabnikom kot je bilo.
Mogpče bi bile lahko malo večje črke. Zdi se mi zelo drobno vse skupaj, ali
pa e samo meni zdi, ker cel dan bulim vanj. 🙂

>Mogpče bi bile lahko malo večje črke
Velikost črk povečuješ/zmanjšuješ z ukazoma Ctrl + in Ctrl –

hvala

Potrebujem tehnično pomoč.
Me kdo lahko poduči, kako v cobissu poiskati seznam vseh knjig, ki jih je izdala neka založba? Se pravi, ne mislim iskanja knjig preko avtorja ali naslova, temveč preko založbe.

V izbirnem načinu iskanja (eden od treh načinov iskanja) v spustnem seznamu (pod puščico) izberi založnik ali v ukaznem načinu uporabi iskalno predpono PU= , npr.: PU=vale* (publisher)

Najlepša hvala za poduk. Saj je res čisto preprosto – le vedeti je treba.

Nov cobiss je zakon, v njem se znajdem kot riba v vodi. Zdi se mi, da bi nekateri radi obvladali vse takoj, brez da bi prebrali navodila/nasvete/namige in se raje pritožujejo na forumu.

Jaz pa nikakor ne morem najti knjig, ki so izšle v določenem letu. Kajti če izbereš knjige, ti vrže tudi vse diplomske naloge ipd, jaz pa bi hotela le romane, izdane v letu 2011. Kdo to zna?

Preprosto:
leto izida: 2011
potem pa izbereš v enem levem okencu KODA ZA LITERARNO VRSTO
Potem pa desno v isti vrstici klikneš na puščico desno. Odpre se ti niz možnosti A1 družbeni roman … Z gumbkom spodaj desno “Potrdi” listaš naprej in na drugi strani imaš roman EB roman – klikneš nanj in roman je izbran. Ko pa enkrat veš, da je kratica za roman EB, pa preprosto vtipkaš v desno okence EB.
Upam, da sem ti dovolj nazorno povedala, da te nisem še dodatno zafrcljala v sistemu.

Nikakor mi ne gre. Tegaokenca za kodo za literarno vrsto ne najdem nikjer. Ste lahko malo bolj natančni? Je to v meiju za izbirno iskanje ali ukazno? Najlepša hvala!!!!!!!!!!

Še vedno ne znam najti SAMO ROMANOV, izdanih v določenem letu. Ne glede na to, katero kodo izberem, mi vedno ven vrže ČISTO VSE, od učbenikov, delovnih zvezkov, diplomskih del…. Kaj res nihče ne obvlada toliko, da bi to kodo za roman napisal tukaj?
Hvala!

1) http://www.cobiss.si
2) iskanje/ iskanje gradiva (COBISS/OPAC)
3) cobib.si
4) iskanje, zavihek izbirno
5) 3. jeziček: vpiši leto izida
6) 4. jeziček: v prvem ‘predalu’ izberi KODA za literarno vrsto
7) enkrat ko je v prvem stolpcu KODA ZA LITERANO VRSTO vpiši a (koda za roman

raznovrstne kode za tiste ki prehitro popenite 🙂

a roman; avtobiografija
a1 družbeni roman
a2 pustolovski roman
a3 zgodovinski, vojni roman
a4 kriminalni, vohunski, detektivski roman
a5 (avto)biografski roman, življenjepis sploh
ab viteški ali pastirski roman v verzih
eb roman

Pa lep pozdrav!

a lahk prosim nekdo pove, kak se rezervira knjiga?? HVALA! 🙂

Tudi sama imam težave z rezervacijo knjig. Imamo kakšnega junaka, ki nam bi znal povedat kaj in kako?

Upam, da nisem prepozna.

Izberete knjižnico, v kateri želite rezervirati knjigo. Nato poiščete knjigo, ki jo želite rezervirati. Označite krogec. Kliknete na “rezerviraj”, nato pa v obrazec vpišete ime knjižnice, člansko številko (številko izkaznice) in geslo. Če gesla še nimate, se lahko dogovorite s knjižničarko: ob obisku v knjižnici ji poveste, da bi radi geslo za rezervacijo gradiva prek COBISSa. Sami si izmislite geslo, ki ga poveste knjižničarki. Ko boste naslednjič želeli rezervirati knjigo prek COBISSa, ponovite zgoraj opisani postopek.

Na elektronski naslov vam bodo sporočili, ko bo knjiga prosta in jo lahko prevzamete v izbrani knjižnici. Pozor, knjižnice (ne vem, če vse) zaračunavajo, če ne pridete iskat rezervirane knjige.

Opomba: nimajo vse knjižnice možnosti rezervacije gradiva prek COBISSa.

Sporočite, če vam je odgovor pomagal (če je bil dovolj jasen) in ali imate še kaka vprašanja?

kam gre javni denar? brzkone so amaterji pri obnovi uporabili t.i. algoritem irelevantnosti. skrajni cas, da ze tako potratna drzava ta segment dokoncno privatizira oz. knj. inf. sistem povsem prepusti cenejsim in zanesljivejsim komercialnim ponudnikom. drugod po svetu s tem nimajo nobenih tezav

New Report

Close