Nova zaposlitev in odpovedni rok
Imam nekaj vprašanj. Res upam na vašo pomoč.
Sem zaposlen v JU za nedoločen čas, prijavil se bom na razpis, obljubili so mi novo zaposlitev. Zanima me glede odpovednega roka. Po poteku razpisa in začetek novega dela bo preteklo 14 dni, če ne celo manj. Rad bi dal sporazumno odpoved. V pogodbi mi piše: ”Pri dolžini odpovednih rokov se upoštevajo določila Zakona o delovnih razmerjih in Kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva”. Koliko je tukaj odpovednega roka, nekje sem zasledil 45 dni, nekje pa 30. Pri meni za nastop v novo službo ga bo seveda bistveno manj. Kaj v tem primeru storiti, če delodajlec se ne bo strinjal in, da bom mogel počakati odpovedni rok, saj to pomeni, da ne bom mogel sprejeti nove službe, tam čakati me ne morejo.
Imam skoraj še ves dopust, kako se dopust prenese na novo zaposlitev, koliko ga lahko prenesem na mesec. Hvala za odgovore.
V pogodbi o zaposlitvi mora pisati, kakšen odpovedni rok imaš. Seveda se da pa dogovoriti s trenutnim delodajalcem, da je odpovedni rok iz pogodbe krajši.
Če te trenutni delodajalec ne bo prej spustil, kot je rok iz pogodbe, lahko le upaš, da te bo novi delodajalec počakal.
Odpovedni roki se upoštevajo ali po zakonsko določenih rokih ali pogodbenih. Če nimaš pogodbenega (kolektivke ali pogodbe o zaposlitvi), bi v tem primeru potem veljal zakonski. Velja nov ZDR od letos.
Sama sem dobila potrdilo o koriščenju dopusta in v sklopu tega niso komplicirali. Sem ga koristila nato toliko, kot mi ga je še pripadalo, glede na nov sklep. Mogoče bo še kdo drug kaj bolj konkretno odgovoril.
Toplo ti pa priporočam, da ne podpišeš nobene sporazumne odpovedi, dokler od novega delodajalca ne boš imel papirjev v roki. Zato pojdi do svojega nadrejenega in predstavi noviteto njemu ustno in šele takrat, ko boš imel sam strinjanje z nadrejenim, poskrbi potem naprej za novi papir novega delodajalca in šele nato daj odpoved v stari službi. Da se ne boš zeznil, ker ustne stvari nič ne veljajo.
Hvala za odgovor. Ja novi delodajalec me čakal ne bo, ker rabi človeka na delovnem mestu kamlu in ne, čez mesec dni, tako da pri meni odpovedni rok ne pride v poštev, razen, če sedanji delodajalec me bo sporazumno pustil.
Seveda bom pa najprej podpisal novo pogodbo in potem dal odpoved, če ne bo šlo z lepa, kaj mi drugega preostane kot, da zahtevam knjižico in adijo. Res pa se nebi rad kregal. V pogodbi mi ne piše točno, koliko odpovednega roka imam samo: ”Pri dolžini odpovednih rokov se upoštevajo določila Zakona o delovnih razmerjih in Kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva”.
Vem, da mora biti vse črno na belem. Res bi bil vesel še kakšnega komentarja.
Forum je zaprt za komentiranje.