Nova pogodba o zaposlitvi
Zaposlen sem za nedoločen čas (že 6 let) v ugledni firmi, septembra bomo podpisovali nove spremenjene pogodbe o zaposlitvi, zanima me sledeče tudi iz vidika Zavoda za zaposlovanje (sem tudi na tem, da bi si našel novo zaposlitev):
– dam odpoved npr. julija ali počakam na podpisovanje nove (pač ne podpišem)
Kako Zavod to tretira? Mi kaj pripada?
Pri nas je prišlo pred leti do enake spremembe (variabilno plačilo). Pred novo pogodbo smo dobili v podpis “redno odpoved pogodbe o zaposlitvi”, kjer je pisalo, da se odpoveduje pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov na strani delodajalca, zaradi ekonomskih, organizacijskih in strukturnih razlogov. Odpovedni rok je bil 30 dni…
Berem pa dalje, da je delavki istočasno z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi delodajalec ponudil sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi…, zato delavka, v primeru da ne sprejme predloga za sklenitev nove pogodbe, ne more uveljavljati pravice iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti na Zavodu RS za zaposlovanje.
Če prav razumem, ne bi bila upravičena do nadomestila, če takrat ne bi podpisala nove pogodbe.
Svetujem ti, da pred podpisom odpovedi dobro prebereš, kaj so ti napisali v odpoved, še posebno, če ne nameravaš podpisati nove pogodbe.
Hvala, podpis nove bo nekje septembra, saj pravim, nekako bi tudi rad zamenjal delodajalca, sreča v sreči bi bila, da začnem pri novem npr. 1. septembra, torej ravno po odpovedi stare pogodbe (pravite velja 30 dnevni odpovedni), zakaj pa, če bo nam v nos ponujena nova pogodba?
Riziko je, če 1. septembra ne bom imel novega delodajalca, prijavil bi se na Zavod….to me zanima.
Pozdravljeni,
sam bom v kratkem pred podobno situacijo. Dobimo v podpis novo pogodbo z nižjo plačo, več delovnimi nalogami, in še nekaterimi slabšimi postavkami. Delodajalec pravi, da bo tistim, ki ne bodo podpisali te nove pogodbe, prekinil staro in dal novo ponovno v podpis.
Zanima me, kaj se zgodi z mojo šolnino. Verjetno je v tem primeru ne bom dolžan vračati?
Hvala za odgovor,
ET
Novo vam lahko ponudi samo ob HKRATNI odpovedi stare.
če prav razumem, bo najprej ponudil sporazumno,če to ne bo šlo, pa odpoved stare? Odlično, sam spravite papirje pa z njimi na sodišče! Bomo vidli ali mu bo uspelo dokazat utemeljen razlog!
Kaj je s šolnino je odvisno od tega, kaj vam piše v pogodbi o izobraževanju. Ponavadi jo je treba vrnit,če pride do prenehanja delovnega razmerja po volji delavca. če ne podpišete ponujene pogodbe ob hkratni odpovedi stare, je to to.
Ja, točno tako bo potekalo. Naj so ponudili sporazumno v podpis novo pogodbo, če ne sprejmeš pa se stara razdre in hkrati da v podpis nova.
Sodišču bi se rad izognil, raje bi videl, da se razidemo sporazumno. Odnosi niso tako slabi. Ponudili so mi manjšo plačo za več dela in zahtevnejše delo, pa mislim, da lahko drugje dobim bolj zanimivo delovno mesto.
V pogodbi v izobraževanju piše, da je šolnino potrebno vrniti, če delavec redno ali izredno odpove pogodbo o zaposlitvi. Te pogodbe o izobraževanju izgleda skrivajo več pasti, kot sem mislil, ko sem jo podpisal. Nisem si mislil, da ti lahko po podpisu kar znižajo plačo in če se ne strinjaš, moraš šolnino vrniti.
only me, hvala za pomoč
Forum je zaprt za komentiranje.