Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek nova osebna ali počakati na biometrično?

nova osebna ali počakati na biometrično?

Torej, še za 3 mesece zamikajo izdajo prenovljene osebne izkaznice, s katero nam obljubljajo bomo lahko počeli svašta. Kaj pravite, je za počakat (s staro pretečeno) ali si kar rezerviram termin na upravni za izdelavo dosedanje verzije? Ne bi pa rada čez eno leto spet menjavala in dodatno plačevala, če bodo ugotovili da lahko potujemo in rihtamo zadeve samo z novo,.

Potovat v tuje države po mojem ne moreš s staro, v Sloveniji pa se lahko izkazuješ z njo. Mah, termin za biometrične je bil že avgusta, zdaj je prestavljen že na marec.

Že sedaj nimam osebne (potujem s potnim listom, ostalo uporabljam vozniško), take, kot jo načrtujejo, pa si sploh ne želim. Enostavno ne želim, da so v identifikacijskem dokumentu tudi zdravstveni podatki (pa čeprav le o zavarovanju), digitalno potrdilo, pa še prstni odtisi.

S pretečeno res ne moreš potovati. Mislim, da bomo še lahko nekaj časa potovali z veljavno “staro”. Zato sprašujem, kaj je bolj pametno. Si danes narediti “staro” in upati, da bo res držala 10 let ali nas bodo prisilili v izdelavo nove, tudi če ti stara še velja 9 let.  Potni list imam, a je nepraktičen, za vozniško so mi nekje rekli, da ni osebni dokument, zdaj pa bodi pamneten kaj je res.

Nova vozniška (ne roza knjižica) je za večino potreb povsem dovolj – v vseh teh letih še ni bilo problema zaradi tega. Če imaš še potni list (za potovanja in podobne reči), pa potem sploh ni potrebe po osebni.

Odgovor na objavo uporabnika
Jonc nepr, 11.11.2021 ob 17:16

Že sedaj nimam osebne (potujem s potnim listom, ostalo uporabljam vozniško), take, kot jo načrtujejo, pa si sploh ne želim. Enostavno ne želim, da so v identifikacijskem dokumentu tudi zdravstveni podatki (pa čeprav le o zavarovanju), digitalno potrdilo, pa še prstni odtisi.

In zakaj ne?

čim prej vzemi še to staro verzijo, ker z novo marca- ti bodo lahko sledili na vsakem koraku, zato je tudi zamuda, ker nimajo še vseh čipov- pomanjkanje čipov pa to…..

MALIBOGBOGOV, 11.11.2021 ob 19:06

čim prej vzemi še to staro verzijo, ker z novo marca- ti bodo lahko sledili na vsakem koraku, zato je tudi zamuda, ker nimajo še vseh čipov- pomanjkanje čipov pa to…..

A telefon nosiš s seboj?

Daj pojasni, 11.11.2021 ob 19:03

In zakaj ne?

Ne želim, da je na moji osebni izkaznici digitalno potrdilo/certifikat. Certifikat imam doma na računalniku, to je moja digitalna identiteta, ki jo presneto čuvam in vsekakor ne želim, da je vezana na nek premični predmet, ki ga lahko izgubim ali mi ga ukradejo. Prav tako ne maram, da je na osebnem dokumentu kar koli v zvezi z mojim zdravstvenim zavarovanjem ali zdravstveni podatki ali npr. covid pasport. Kakorkoli lahko omejijo dostope do posameznih vsebin na čipu (npr. da policaj ne vidi zdravstvenih podatkov), vse se da razbit/shekat oz. pogledat. Pa še prstne odtise naj bi dali gor. Pa kaj še?

Zadnjič sem znorela, ker mi bankanet javi, da mi je potekel dokument in da moram prinesti pokazati novega (skoraj grožnja). Wtf!? Moj račun, moj denar, identificirala sem se ob odprtju računa… Kaj bi zdaj radi? Vseeno nesem pokazat nov dokument, ker sem se bala, da mi blokirajo bankanet. In šjora vzame moje vozniško in ga gre skopirat nakam na drug konec banke. WTF 2X?! Itak sem penila, zahtevala utemeljitev, vodje ni želela klicati… V glavnem, če ti kaj ni prav, zapri račun. In zdaj naj tako nosijo okoli in kopirajo biometrično osebno…

Počakaj na novo. Tehnologija gre naprej, narediti si moramo tako, da ona služi nam in ne mi njej.

Jonc nepr, 11.11.2021 ob 19:48

Ne želim, da je na moji osebni izkaznici digitalno potrdilo/certifikat. Certifikat imam doma na računalniku, to je moja digitalna identiteta, ki jo presneto čuvam in vsekakor ne želim, da je vezana na nek premični predmet, ki ga lahko izgubim ali mi ga ukradejo. Prav tako ne maram, da je na osebnem dokumentu kar koli v zvezi z mojim zdravstvenim zavarovanjem ali zdravstveni podatki ali npr. covid pasport. Kakorkoli lahko omejijo dostope do posameznih vsebin na čipu (npr. da policaj ne vidi zdravstvenih podatkov), vse se da razbit/shekat oz. pogledat. Pa še prstne odtise naj bi dali gor. Pa kaj še?

Zadnjič sem znorela, ker mi bankanet javi, da mi je potekel dokument in da moram prinesti pokazati novega (skoraj grožnja). Wtf!? Moj račun, moj denar, identificirala sem se ob odprtju računa… Kaj bi zdaj radi? Vseeno nesem pokazat nov dokument, ker sem se bala, da mi blokirajo bankanet. In šjora vzame moje vozniško in ga gre skopirat nakam na drug konec banke. WTF 2X?! Itak sem penila, zahtevala utemeljitev, vodje ni želela klicati… V glavnem, če ti kaj ni prav, zapri račun. In zdaj naj tako nosijo okoli in kopirajo biometrično osebno…

Če zgubiš izkaznico jo moraš v vsakem primeru preklicati, tako da je tisto z digitalnim potrdilom brezpredmetno. In od kje tebi ideja, da so tvoji zdravstveni podatki shranjeni na kartici? A sploh veš kako delujejo ti sistemi? Očitno ne.

Blablabla317, 11.11.2021 ob 23:42

Če zgubiš izkaznico jo moraš v vsakem primeru preklicati, tako da je tisto z digitalnim potrdilom brezpredmetno. In od kje tebi ideja, da so tvoji zdravstveni podatki shranjeni na kartici? A sploh veš kako delujejo ti sistemi? Očitno ne.

No, pa razloži, dobri pametni človek, kako delujejo ti sistemi.

Ker iz časopisov se človek ne more podučiti in res nisem iz te stroke.

z zdr. kartico lahjo dostopas do izvidov, in vseh dokumentov, ki so v el. medoperabilni evidenci

seveda so, 12.11.2021 ob 04:35

z zdr. kartico lahjo dostopas do izvidov, in vseh dokumentov, ki so v el. medoperabilni evidenci

Dostopaš ja. Shranjeni pa podatki na kartici niso. Na kartici so osnovni podatki – ime, priimek, spol, itd. enako kakor na osebni. Podatki o tvojih diagnozah pa zdravilih so shranjeni na strežnikih ZZZS. Zato policaj ne bo gledal brez sodnega naloga v tvojo zdravstveno kartoteko.

Skratka polno javkanja ljudi, ki pojma nimajo.

Nebiometrična bo veljavna do zapisanega datuma, razen če destinacija zahteva biometrično izkaznico.

Seveda niso, 12.11.2021 ob 06:31

Dostopaš ja. Shranjeni pa podatki na kartici niso. Na kartici so osnovni podatki – ime, priimek, spol, itd. enako kakor na osebni. Podatki o tvojih diagnozah pa zdravilih so shranjeni na strežnikih ZZZS. Zato policaj ne bo gledal brez sodnega naloga v tvojo zdravstveno kartoteko.

Skratka polno javkanja ljudi, ki pojma nimajo.

Haha, pa prav policaj mi je pravil, da lahko pogledajo vse telefonske pogovore za kogarkoli za 1 mesec nazaj.  Ne samo klice, cele telefonske pogovore. Neuradno oz. na črno, a se da in se tako dela. Sodni nalog poiščejo pa kasneje, če je treba s posnetkom kaj dokazovati.

To, da so gor podatki o prstnih odtisih me ne moti, prav tako ne qR koda.

Ne vidim potrebe imeti gor certifikat za podpisovanje. Samo ena možnost več, da je certifikat izpostavljen kraji in zlorabi – no ne vem ali bo potreben vnos kakšne kode ali ne. Certifikat potrebujem, ko sem na računalniku ali drugi napravi. Kamor grem sama osebno, pa tako ali tako podpišem lastnoročno.

Me pa zelo moti, da bo osebna izkaznica združena z zdravstveno. Oziroma, spet, ne vem kako bodo tole zapeljali, upam, da bodo podatki zakodirani in vidni samo zdravstvenim delavcem. Ker na upravni enoti ali pri notarju pa res nimajo kaj gledat katere napotnice so bile meni izdane in katera zdravila uporabljam.

Že to kako so sedaj zastavljene zdravstvene kartice, je meni moteče. Da grem menjat plombo in ima zobozdravnikova asistentka vpogled v vse moje napotnice, izdane recepte. Tole mi je totalni mimovsek.

Jonc nepr, 12.11.2021 ob 07:32

Haha, pa prav policaj mi je pravil, da lahko pogledajo vse telefonske pogovore za kogarkoli za 1 mesec nazaj.  Ne samo klice, cele telefonske pogovore. Neuradno oz. na črno, a se da in se tako dela. Sodni nalog poiščejo pa kasneje, če je treba s posnetkom kaj dokazovati.

Vsi vpogledi v take stvari so zabeleženi in vsak policaj odgovarja za to. Zato nehaj srat o zadevah o katerih pojma nimaš.

kaj ti bo osebna, če se ne boš smela več pojavljat na javnih mestih brez PCT.

Malo jih poduči –  ima sliko, naslov

in JE osebni dokument:

Veljavni osebni dokumenti, s katerimi se v Republiki Sloveniji dokazuje istovetnost oziroma identiteta posameznika, so javne listine, opremljene s fotografijo, ki jih izdaja državni organ.

https://www.gov.si/teme/osebni-dokumenti/

Ni pa za prehod  meja

Bom kar na stari ostala.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close