Nova miška
Običajno vse dela OK, tudi če je miš druge znamke, samo da je kompatibilna z
operacijskim sistemom, ki ga uporabljaš. Pazi tudi na to kakšen priključek ima
ali USB ali PS2 – (mogoče je najbolj preprosto, da staro miško odneseš v trgovino, pa ti bodo tam pomagali). Priporočljivo je, da je med zamenjavo miške računalnik izklopljen.
Načeloma ti ne bo delalo problemov. Če je satara miš zelooo stara ima mogoče še stari priključek, no nova ima gotovo okroglega, ki se mu reče PS2. priklopila jo boš na enega od dveh priključkov – v drugega gre tipkovnica. Običajno je itak zadaj že po barvah označeno.
No je možnost da imaš zelo star računalnik – v tem primeru sporoči.
Ko boš kupila miš boš poleg dobila še driverje, ki izboljšajo delovanje miške, če ima le ta več gumbov, kolesce, light show, vodomet, mp3 predvajalnik, fotografski apšarat in podobno. CD samo vtakneš not in to je to.
Ko kupuješ miš imaš dve možnosti glede priklopa:
PS/2
USB
PS/2 je okrogle oblike, usb bolj ploščat. Delata oba priklopa, če imaš usb miš in bi jo rada priklopila iz kakšnega posebnega razloga (recimo da ti zmanjka prostih usb vtičnic) na PS/2 se dobijo posebni adapterji iz USB na PS/2. (najprej pa preveri kakšen imaš sploh računalnik in koliko je star, ker nekoč pred davnimi leti obeh teh priklopov še ni bilo in je bila večina mišk povezana na serijski vhod)
Imaš pa pri nakupu ogromno izbire glodalcev in moraš ko se odpravljaš po nakupih vendarle tudi vedeti kakšno malenkost.
Recimo pomembno je ali vzameš običajno miško, ki ima na spodnji strani kroglico in zaznava gibanje mehansko. To je danes upam out, ker se take miške zapacajo z nesnago in imaš težave z vzdrževanjem in čiščenjem.
Boljša zadeva in danes po mojem edino pametna izbira je optična miš, ki ima na spodnji strani lučko in zaznava gibanje z odbojem svetlobe, torej nič mehanike in kroglic.
Pametno je kupiti tudi miš ki ima poleg dveh tipk še kolešček na vrhu, ker je to zelo praktično za premikanje drsnikov v oknih in še za kaj drugega.
Od tu naprej pa je vse odvisno za kaj boš miš rabila, ker imaš cene od 2000 SIT do 20.000 SIT in več. Najdražji modeli so običajno tudi brezžični (poleg tega da imajo običjano poleg osnovnih še dodatne gumbe, katerih namembnost se lahko nastavi v posebnem programu, ki ga namestiš iz cdja), torej nimaš kabla med miško in računalnikom. Vprašanje če to potrebuješ, jaz sem imel najprej tako zadevo in se je baterija prehitro iztrošila in sem si kupil navadno miš z kablom.
Če imaš kakšne windows xp zaznajo vse sami in namestijo generični gonilnik ponavadi avtomatično, ko zaznajo novo miš priključeno na računalnik. Ni pa neumno če imaš kakšno posebno miško namestiti še original gonilnike, ki pridejo na cdju skupaj z miško. To pa običajno narediš tako da vstaviš cd v računalnik in začne avtomatično nameščati gonilnik.
Toliko morda osnovnih informacij ko se odpravljaš po nakupih. Jaz imam sicer miš Logitech MX500, ki me je stala pred časom mislim da celo več kot 10.000 SIT, kar je za mnogo ogromno preveč za navadnega glodalca. Meni pa ni žal, ker sem imel že veliko različnih mišk in se razlika močno čuti nenazadnje tudi glede same ergonomske oblike.
Forum je zaprt za komentiranje.