nov računalnik – in kaj sedaj? (priročnik za telebane)
torej. imam nov prenosnik. ob pomoči prijaznih ljudi mi ga je uspelo usposobiti za uporabo (prvi zagon, namestitev vseh programov) in povezati z internetom, skratka vse lepo funkcionira.
vendar sem prvič v vlogi, ko imam računalnik za izključno individualno uporabo, skratka nimam nikogar, ki bi “namesto mene” skrbel za vse potrebne tehnične in varnostne ukrepe glede pravilnega vzdrževanja računalnika. upravljanje računalnika je torej prepuščeno samo in edinole meni. moja zagata pa je, ker se ne znam voziti s kolesom, pač pa rabim pomožne koleščke.
zato lepo prosim, da mi kak vešč računalničar na razumljiv način svetuje osnovne korake, kako v tem smislu skrbeti za računalnik. kako pogosto naj zaženem antivirusni program? kateri so še drugi pomembni ukrepi? kaj pomeni formatiranje diska in kako pogosto ga je treba izvajati (in kako se to izvede)? katera mesta na računalniku so najpomembnejša z vidika, da posredujejo informacije o zavarovanosti računalnika, in je torej posebno pomembno biti pozoren nanje? kako vem, da je moj računalnik kakorkoli ogrožen (s strani bodisi virusa bodisi vdora tretje osebe) – ali te sistem na to opozori ali pa lahko nevarnost “preži” tudi skrita?
to so približno moja vprašanja. se vnaprej zahvaljujem komurkoli, ki bi bil voljan odgovoriti ali me usmeriti na kako spletno stran, ki že vsebuje odgovore na taka res osnovna vprašanja. ponavadi večino informacij dojemam, kot da so napisane za ljudi z nekim predznanjem, medtem ko sem jaz bolj teleban.
Nisem ekspert, predlagam pa naslednje.
Pobrskaj po internetu, ker najdeš navodila “taka in onaka” tudi v Slovenšini.
Sigurno prva prioriteta je znanje formatiranja. S formatiranjem se znebiš ne samo virusov, ampak tudi raznoraznih žužkov in čričkov – torej napak in zasedenost v sistemu. Jaz osebno formatiram računalnik sigurno enkrat na leto tudi zato, da ponovno povečam zasedenost različnim pomnilnikom…
OK, odkar ne uporabljam igric ali vlečem piratskih in sumljivih programov je to opravilo redko potrebno.
Največ se boš naučil na napakah, katere boš stoposto naredil.
Dobro je, da imaš zagotovljenega kakšnega računalničarja, da zna svetovati, priti na dom in
nuditi manjšo inštrukcijo ….v glavnem počasi se boš vsega naučil. Vsak začetek je težak.
Zase vem, da sem, sedaj že pred ohoho leti, spraševala prav tule gor in dobila prijazne odgovore.
Sedaj obvladujem zadeve, sama.
Forum je zaprt za komentiranje.