Nov poklic (in študij) pri 40+?
[/quote]
Ja, ker imam narejeno gimnazijo, so mi vse splošne predmete priznali, narediti pa sem morala samo strokovne predmete. 18 se mi zdi, da jih je bilo. Ni bilo težko, sem se pa vseeno morala datinzraven in žrtvovati marsikatero popoldne, da sem naredila.
Ampak mi ni žal.
Pač … sem ugotovila, da se ne morem zanašat samo na moža in na to, da me bo preživljal (Hb ima on stabilno službo za NDČ z razmeroma OK plačo).
Zaposlitev z novo izobrazbo ne bo ravno sanjska, to mi je jasno, je pa vsekakor boljš kot bit odvisen od denarne pomoči.[/quote]
Želim ti, da najdeš čim boljšo službo.
Je lepo prebrati, ko se nekdo tako pogumno poda na neko pot.
Stara sem 46 in v 3 letniku študija ob delu. V bistvu pred diplomo. Mi ni žal.
Če bi bila še enkrat pred odločitvijo ali da ali ne študirati pri 40+, bi bila odločitev zagotovo enaka.
Res je sicer, da je prekleto težko usklajevati službo, družino, vsakodnevne obveznosti in obveznosti v povezavi s študijem, pa vendar – če imaš v sebi jasno začrtano pot, gre. In ja, s tem študijem izpolnjujem svoje sanje. Čeprav pozno, vendar jih.
Ne omahuj predolgo. Če si tega zares želiš, leta niso pomembna. Na študij v zrelih letih gledaš drugače, kot pri 20-tih. Mogoče boš morala kakšno snov prebrati večkrat, zagotovo pa leta niso ovira.
Formalnega študija v kasnejših letih se običajno lotevajo ljudje, ki so plačani iz proračuna. Tam je izobrazba pogoj za boljše delovno mesto. Vzrok je denar in tudi Ego za image. Jaz sem, jaz..jaz.
Najbolj se je to pokazalo pri politikih. Plonk in diploma.
Nekateri pravijo za dušo. Močno dvomim. Za pravi študij, ki je samo fizika, tehnika, matematika, medicina je potrebno ogromno napora> in predznanja.
Takšen ni nikoli za dušo in povezan z duhovnostjo. Ta je povezan za uporabo, pomoč pri delu, za denar.
Pri takšnih tehniško operativnih zadevah je študij lahko tudi neformalen. Važno je res uporabno znanje. Šola je samo na neki način lažja pot za priti do njega.
Tukaj imaš nekaj malega o NPK, če bi rada pridobila poklic:
http://www.npk.si/npk-katalogi/
Moja prijateljica je šla za kozmetičarko.
Večina novodobnih vaških višjih šol je namenjena pridobivanju stopnje izobrazbe zaposlenih v JU, da lahko napredujejo, ker je tam važen papir, ne znanje. Na trgu pa s temi diplomami ne boš niti malo zanimiva. Mogoče kaka logistika, potem se pa že neha.
sama se 40, par let sem razmišljala o drugem študijo, imam končano ekonomijo..no zdaj sem to idejo opustila, denar ni problem, nimam pa volje..mož dobro zasluži, tako da ni panike..odlično zate, da imaš voljo, meni se sicer ne zdi prepozno…kaj veš, mogoče pa si tudi jaz premislim, jaz sem imela v mislih predvsem fizoterapijo.
sama se 40, par let sem razmišljala o drugem študijo, imam končano ekonomijo..no zdaj sem to idejo opustila, denar ni problem, nimam pa volje..mož dobro zasluži, tako da ni panike..odlično zate, da imaš voljo, meni se sicer ne zdi prepozno…kaj veš, mogoče pa si tudi jaz premislim, jaz sem imela v mislih predvsem fizoterapijo.[/quote]
Jaz voljo sicer imam, je pa bolj problem pri denarju. Tako, da samo za dušo ne bi šla na kak študij, šolanje, tečaj, ampak zato, da bo potem kaj finančno obrestovano. Obenem pa previsoke šolnine si tudi ne moremo privoščit.
Sem pa tudi družboslovka, samo bi najraje šla nekaj takega, da bi se vsaj malo povezovalo s sedanjim študijem, poklicem. Da je na novo, ampak vsaj malo v sorodu.
Ja, FF študiji so pogosto res za dušo. Kaki tuji jeziki so verejtno še kar ok, ostali smo pa bolj tako tako.[/quote]
V starih časih so se vsi, tudi naravoslovni geniji, ukvarjali s filozofijo … Mogoče tako za izhodišče, da splošna izobrazba tudi ni za čisto brez veze na svetu. Moj prvi šef je diplomiral iz primerjalne književnosti in je naredil kar lepo kariero v gospodarstvu. Resda so bili pa takrat drugačni časi, hočem ti samo rečt, da ne dajat te izobrazbe v nič.
Moja hči drugače dela razne licence za vaditeljico v fitnesu :), da zasluži za zraven. Pa pravi, da so na tečajih tudi kake zrele gospe (ampak seveda športnice).
Ja, FF študiji so pogosto res za dušo. Kaki tuji jeziki so verejtno še kar ok, ostali smo pa bolj tako tako.[/quote]
V starih časih so se vsi, tudi naravoslovni geniji, ukvarjali s filozofijo … Mogoče tako za izhodišče, da splošna izobrazba tudi ni za čisto brez veze na svetu. Moj prvi šef je diplomiral iz primerjalne književnosti in je naredil kar lepo kariero v gospodarstvu. Resda so bili pa takrat drugačni časi, hočem ti samo rečt, da ne dajat te izobrazbe v nič.
Moja hči drugače dela razne licence za vaditeljico v fitnesu :), da zasluži za zraven. Pa pravi, da so na tečajih tudi kake zrele gospe (ampak seveda športnice).[/quote]
Ja, ko so bili vsi znanstveniki filozofi, recimo stari Grki, je pa resnično resnično kar dolgo nazaj.
Danes filozofi, zgodovinarji, etnologi, geografi, sociologi… niso preveč iskan kader. Res imaš neko razgledanost, samo od tega ne moreš plačat računov.
Mogoče nek vodovodar, ključavničar, res nima take splošne izobrazbe kot ne FF diplomant, samo vodovodar in ključavničar bosta bistveno lažje našla službo. Če ne drugače, imata možnost odpreti s.p. Kaj pa zgodovinar, lahko v svoji stroki odpre s.p.? Težka. Bo rabil kake licence kot je tole za fitnes. Te zadeve pa znajo kar biti koristne. Če si seveda športnik, ne samo povprečen rekreativec. Tako, da to se mi zdi uporabno.
Odvisno, kaj avtorica želi. Če želi izobrazbo, naj res ne razmišlja o višji šoli, ker to ni ne vem kaj. Ne vem pa, kaj bi lahko samo z izobrazbo počela. Če pa želi menjavo poklica, lahko to doseže tudi s srednjo ali višjo šolo, ki jo morda opravi z lahkoto, potem pa se z vsem srcem posveti delu.
Jaz sem osnovno šolo komaj spacala skupaj. Nato sem naredila 3-letno poklicno, ki me ni kaj preveč zdelala, me je pa poklic veselil, zato sem naredila še +2, da sem imela vsaj srednjo šolo. Pri 38-ih pa se mi je moje delo zafržmagalo, nisem se več videla v tem poklicu. Vpisala sem se na 2-letno višjo in pri 41-ih diplomirala, pri 42-ih pa dobila sanjsko službo, ki jo opravljam zdaj že 8 let in jo bom z lahkoto še naslednjih 20 let. Ne živim pa od izobrazbe, ampak od svojega dela, v katerem uživam in sem uspešna. Tako da, avtorica, vse se da, če se hoče. Če imaš neko vizijo, kaj bi v življenju počela, najdeš tudi pot, da to dosežeš. Če pa iščeš samo pot, po kateri bi nekam prišla, pa še sama ne veš kam, se lahko do 80-ih vrtiš v krogu.
Imam podobno vprašanje kot avtorica teme.
Minilo je že nekaj let kar sem izredno diplomiral na fakulteti za management kot VŠ dipl.ekonomist. Zdaj sem že malo ven iz tega in ne vem več kako to poteka. Star sem nekaj čez 30 let.
Mi lahko kdo pove kakšna je možnost, da se vpišem na podiplomski študij pri svojih letih na Ekonomski Fakulteti, poleg tega pa sem doštudiral na drugi fakulteti in ne EF?
Kako to poteka, je velik vpis, so omejitve?
Je to zdaj samoplačniško, ali pa je še vedno možno študirati redno na stroške države? Glede na to, da še nisem izkoristil rednega študija in sem si sam plačal celotni študij…bi morda bil upravičen do tega?
No jaz sem preseljena na Švedsko in bom naslednje leto pri svojih 41ih letih začela s študijem švedščine oziroma ko končam ta študij bom akreditirana profesorica švedskega jezika za tujce. Sedaj delam kot asistentka, sem pa iz Slovenije prišla s končano univerzo iz področja naravoslovja in magisterijem iz družboslovja. Vse se da če se hoče.
No, tole je še najbolj realen pogled na vso stvar. Kaj ti pomaga izobrazba, če nimaš nobenih delovnih izkušenj iz tega področja. Še mladih brez izkušenj nikjer ne zaposlujejo, 40+ pa itak odpadejo.
Res je, da se vse da, če se hoče, in dejansko ni problem končati študija, če se le malo zavzameš, vprašanje pa je, če je smiselno, če nimaš pojma, niti katerega študija se lotiti, niti kje potem s to izobrazbo iskati delo.
In to je pri tebi ključno, ker ne veš kaj hočeš, kot je ena že napisala, vrtiš se v krogu in iz tega kroga ti tudi tehnična ali pa naravoslovna izobrazba ne bosta pomagali.
Prvo si najdi cilj, kaj bi v življenju rada počela, s čim bi se rada ukvarjala, potem pa boš našla tudi pot za uresničitev tega cilja, pa če bo to nov študij, doktorat na podobni smeri kot si diplomirala, ali pa samo NPK.
Hja, saj v tem je problem. Nimam takih znanj, da bi začela samostojno pot. To moram še pridobiti :(.
Jaz sicer nisem študirala brez vizije. Sem bila prepričana, da pridnost, zagnanost in bo šlo. Imela sem ogromno vizij. Prepričana sem bila, da se splača it študirat tisto, kar te veseli, ker sem verjela, če vložiš veliko truda, da sigurno potem uspeš. Pa žal nisem uspela.
Se pa vsekakor strinjam, da je moja zgodba v poduk vsem, ki gredo študirat na neke fakse, ki proizvajajo številne diplomante brez pravih možnosti zaposlitve. Ni dovolj samo veselje, vizija. Da ne omenjam vseh tistih, ki se pač nekam vpišejo, samo, da študirajo.
Študirat, šolat se splača tisto, kar se na trgu ceni. Tisto, kar prinaša denar. Če imaš srečo, da te kaj od tega veseli, super. Če te ne veseli, se vseeno spalača potruditi, ker gre za zaposlitev, denar.
Odvisno, kaj avtorica želi. Če želi izobrazbo, naj res ne razmišlja o višji šoli, ker to ni ne vem kaj. Ne vem pa, kaj bi lahko samo z izobrazbo počela. Če pa želi menjavo poklica, lahko to doseže tudi s srednjo ali višjo šolo, ki jo morda opravi z lahkoto, potem pa se z vsem srcem posveti delu.
Jaz sem osnovno šolo komaj spacala skupaj. Nato sem naredila 3-letno poklicno, ki me ni kaj preveč zdelala, me je pa poklic veselil, zato sem naredila še +2, da sem imela vsaj srednjo šolo. Pri 38-ih pa se mi je moje delo zafržmagalo, nisem se več videla v tem poklicu. Vpisala sem se na 2-letno višjo in pri 41-ih diplomirala, pri 42-ih pa dobila sanjsko službo, ki jo opravljam zdaj že 8 let in jo bom z lahkoto še naslednjih 20 let. Ne živim pa od izobrazbe, ampak od svojega dela, v katerem uživam in sem uspešna. Tako da, avtorica, vse se da, če se hoče. Če imaš neko vizijo, kaj bi v življenju počela, najdeš tudi pot, da to dosežeš. Če pa iščeš samo pot, po kateri bi nekam prišla, pa še sama ne veš kam, se lahko do 80-ih vrtiš v krogu.[/quote]
Da pa dobiš neko delo pa rabiš neko izobrazbo. Ne bodo zaposlili nekoga za medicinsko sestro recimo, če bo samo rekla, da se je sama izobrazila. Bodo zahtevali papir.
Drugače pa čestitke za tvojo pot. Super si.
Forum je zaprt za komentiranje.