nosečnost in regres
Lahko še meni odgovorite?
Lani maja sem nastopila s porodniško – torej grem letos maja nazaj v službo. Kako je pri meni z dopustom. Lani sem dobila odločbo za 32 dni dopusta. Delam v šolstvu. Slišala sem namreč, da dopusta ne bom mogla izkoristiti. Kaj pa regres? Koliko mi ga pripada in kdaj ga bom dobila?
Hvala za odgovore!
Tudi v šolstvu ti, enako kot drugod, pripada cel dopust. Vendar ga moraš vsaj 10 dni izkoristit v tekočem letu, kar pomeni, da bi morala 10 dni dopusta iz leta 2010 koristiti v letu 2010. V nasprotnem primeru ti teh 10 dni propade, ostalo se prenese v 2011. Poleg teh dni ti pripada tudi cel dopust za leto 2011. Edini problem v šolstvu je v tem, da dopust lahko koristiš samo med šolskimi počitnicami in sicer najkasneje do 31. avgusta. Razliko dopusta iz leta 2010 (minus tistih 10 dni), boš tako koristila med poletnimi počitnicami. Ko tega porabiš, začneš koristiti dopust iz leta 2011, ki ga lahko porabiš najkasneje do 31. 8. 2012.
Spoštovani,
Mene pa v zvezi z regresom zanima za nazaj. S 1.9.2007 sem bila zaposlena in z 10.1.2008 sem odšla na porodniško. Zanima me ali bi mi moral za leto 2008 pripadati regres in če, v kolikšnem odstotku?
Potem pa imam še eno vprašanje glede odpuščanja. Ali ti lahko delodajalec reče, da po porodniški daj odpoved, ker on nima nobene osnove za odpust. In če je ne daš, da bo primoran dati odpoved s krivdnih razlogov? Da si bo že nekaj zmislil?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
L.
Kot je bilo že zgoraj navedeno, moraš dobiti ves regres in ves dopust – le 10 dni ti propade, če jih ne izkoristiš v tekočem koledarskem letu, ostanek lahko koristiš do 30.6. v naslednjem koledarskem letu.
Glede odpovedi pa je tako, da ti po koncu porodniške ne sme dati odpovedi še en mesec oz. vse dokler dojiš otroka – pediater mora napisati potrdilo. Potem pa ti bo težko dal kar takoj odpoved iz krivdnih razlogov, če ne boš skoraj nič delala.):):):) Krivdne razloge je kar težko dokazati na sodišču, tako da se bo najbrž delodajalec ob omembi sodišča in odvetnika najbrž premislil.
Če pa bi to storil, se obrni na inšpektorja za delo. Ker pa je delodajalec zgleda zelo nesramen, si tudi išči novo službo, ko boš šla proti koncu porodniške.
V nobenem primeru ne odpovej ti službe, saj si potem brez vsega! Raje pojdi na bolniško in se na ta način umakni pred pritiski delodajalca.
Forum je zaprt za komentiranje.