Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Nosečnost in prekinitev pogodbe!???

Nosečnost in prekinitev pogodbe!???

Imam en problem pa se obračam na vas z prošnjo da mi pomagate!sem zaposlena v podjetju ki mu gre finančno zelo dobro vendar zaradi določenih razlogov nekatere delavce zaposli preko Adecca!Tam sem zaposlena že od leta 2005-novembra!Delavna doba mi je tekla neprekinjeno!Letos so me zaposlili za tri mesece prav v firmi nato sem izvedela da sem noseča!Dali so me nazaj v Adecco-kljub boljšim rezultatom!Obljubili so mi da mi pogodbe ne bodo prekinili in da me bodo imeli celo nosečnost in porodniško zaposleno tam!
Zdaj pa problem!Danes me kličejo z Adecca da mi ne bodo podaljšali pogodbe!Problem je v tem da sem bila zdaj dva meseca na bolniški potem sem dobila odločbo od komisije da mi prekinejo in sem šla delat!Delala sem dva dni vendar Zaradi določenih zdravstvenih razlogov nisem mogla nadaljevati!Sem obvestila Adecco in šefa da pač ne morem in da bom šla nazaj k zdravniku!
Zanima me če me kot nosečnico lahko vržejo iz firme in meni nič tebi nič ne podaljšajo pogodbe?Ne obstaja nek zakon ki ščiti nosečnice?
Zanimajo me kakeršne koli informacije in nasveti!Na koga se pravzaprav lahko obrnem?

Kot nosečnici pogodbe ne smejo prekinit, če ne obstaja krivni razlog. Nihče jih pa ne more prisilit, da ti pogodbo podaljšajo.
Brez zamere ampak si bila pa tudi naivna, da si pričakovala, da boš na bolniški na stroške delodajalca in da ti bodo pogodbo podaljševali.

se strinjam s Kitty

takih kot si ti bi se tudi moja firma odkrižala. Pa kaj misliš,da nosiš svetega petra v trebuhu,da ti ni treba delat? nosečnost ni bolezen.

Če imaš pogodbo za določen čas in ko se ti izteče, je pač konec, pa če si noseča ali ne. Lahko pa ti jo podaljšajo, če te še potrebujejo, vendar običajno nosečnicam ne podaljšajo, ker oni rabijo nekoga, ki jim dela, ne nekoga, ki ga najmanj 1 leto ne bo (največkrat pa še celo nosečnost).
Namesto tebe pač zaposlijo nekoga, ki ni noseč in bo hodil v službo. Težje pa te odpustijo, če si zaposlena za nedoločen čas, ampak takih služb je zelo malo.
Prav nič ne moreš storiti, če ti ne podaljšajo pogodbe, to je njihova poslovna odločitev.

men pa nekaj ni jasno, mar tebi ze skoz podaljsujejo po tri mesece ali kaj??? Potem ti je bilo jasno, da ko bos noseca letis, zalost ja.

Ne obtožuj, če ne veš kaj je tejle nosečnici. Za nekatere je lahko tudi bolezen oziroma strogo mirovanje in ležanje. Ne kar neki posploševat. Sem se drznila umešat.

Zoja,naslednjič se vzdrži komentarjev če ne znaš pomagati!Sem napisala da zaradi zdravstvenega stanja nisem mogla delat!

wqe,podaljševali so mi tudi po en mesec in ker mi je bilo tam dobro delati sem vztrajala v upanju da me vzamejo v firmo-no so me ampak so me tudi nazaj dali ko sem povedala da sem noseča!

Kitty-Kaj pa oni lahko navedejo kot “krivni razlog”?Ja naivna… bom raje preskočila!

Ni jim treba navesti krivdnega razloga, ker ti je pogodba potekla. Niso ti jo podaljšali in zanje je to zaključeno. Nimajo nobene obveznosti do tebe po preteku pogodbe.

Čuj Zoja ka pa veš kaj ji je blo? Ka pa če ja krvavela al pa kej…sama sem obakrat delala do konca, nosla težke fascikle po arhivu itd, hvala bogu je blo vse OK…ka pa če n bi blo? kdo bi bil kriv?

Živjo,

zdej pa tudi mene zanima, kaj ji je bilo, da ni mogla it nazaj v službo po tem, ko se je zdravstvena komisija odločila, da je sposobna za delo.

A od leta 2005 so ti podaljševali pogodbo. Daj se pozanimaj pri inšpektorju, ker je z novim ZDR (velja od 2002) omejeno z leti, za koliko časa ti sme podaljševati pogodbo o zaposlitvi (mislim, da max 2 leti). Po preteku tega časa se pogodba spremeni v pogodbo za nedoločen čas. V tem primeru te ZDR ščiti (kot nosenico) in ti ne smejo dati odpovedi pogodbe, razen po predhodnem soglasju inšpektorja za delo. Razen, če je za družbe, ki posoja delavce drugačna ureditev….
Jaz bi se pozanimala na inšpektoratu za delo…

Se strinjam, da ne škodi, če se malce podrobneje pozanima pri inšpektorju, odvetniku, ipd. Kljub temu pa mislim, da iz te moke ne bo kruha, ker po napisanem (resda precej dvoumen prispevek) lahko sklepamo, da je nekaj časa delala prek agencije, potem prek firme, nato spet prek agencije. To pomeni, da je v bistvu menjala delodajalca in to ne enkrat.

Noben zakon te ne ščiti!

Če si zaposlena za določen čas, ti enostavno ne podaljšajo. Niti nobenega pisnega obvestila niso dolžni dati.
Tudi jaz sem delala več kot 10 let za določen in to v državni službi, ki spada pod ministrstvo za socialo, družino…., pa mi niso podaljšali, čeprav bi mi lahko.
V zasebnem sektorju in manjših firmah pa to še prej storijo in te dajo na cesto.

Za Kitty… na stroške delodajalca si lahko samo do 30 dni, kar je več si pa na stroške ZZZS-ja.
Vsaj to bi ti bi pa lahjko bilo jasno. :)))

Očitno je še vedno veliko nevednih in naivnih žensk, ki mislijo da so zakonsko nosečnice zaščitene. Pač prebrati je treba vse, ne samo tisti stavek kjer je beseda “nosečnost”.

To mi je čisto jasno. BIla je na bolniški dva meseca, torej en mesec na stroške delodajalca en mesec na stroške zzzs. Prekinila za 2 dni in sedaj je spet na bolniški na stroške delodajalca.
Kaj pa tebi ni jasno? Ali mogoče nisi vsega prebrala?:)

Če bi šla na bolniško in ostala na bolniški na stroške zzzs-ja do konca bi ji pogodbo zelo verjetno tudi podaljšali.

Krivdni razlog potrebujejo samo, če ti pogodbo prekinejo v času veljave. Če je pogodba pretekla in je ne podaljšajo pa ne potrebujejo čisto nobenega razloga.

kaj če bruha cele dneve?

načeloma slabosti ne trajajo celo nosečnost in logično, da komisija ne bo vnaprej odobrila bolniške.

Pa kaj je to sploh pomembno? Če ima težave jih pač ima. Vprašala je pa čisto nekaj drugega in ne ali ji pripada bolniška ali ne.

Kaj pa če je dobila hudo virozo in je pač morala po 2 dneh spet na bolniško???? Jaz sem bila med nosečnostjo 3 tedne doma zaradi viroze.

Tko da bv je razmišljat kaj neki je punci bilo, da je 2 dni po odločbi komisije šla zopet na bolniško.

Morda si je zlomila nogo, se porezala, se zaletela. Ali pa je pač začela krvaveti, prej pa je bila na bolniški zaradi bruhanja.

Ja, kitty, težava je, ker ljudje sami ne razumejo, kakšno je bistvo razlike med pogodbo za nedoločen čas in med pogodbo za določen čas.

Če pa ljudje v današnjem času in stopnji informiranosti ne ločijo tega bistvenega in še najbolj odločujočega elementa NDČ- DČ pol je pa hudo.No iz tega sledi če je pogodba končana,ne moreš nič, ampak tudi danes verjeti delodajalcem na besedo je pa… Upam, da nekaj urediš.

nič jih ne zavezuje ne delodajalca ne agencije za zaposlovanje, slednje sploh ne saj je pogoj pri njih kot pri zavodu za zaposlovanje, biti moraš na voljo za zaposlitev, kar pa ti nisi, oz. vsaj oni tako razlagajo. delodajalec pa te z pogodbo za DČ ne rabi podaljševat ali ti dat celo za nČ samo zato ker si noseča. žal za take primere nosečnice niso niti malo zavarovane.

Ja, je hudo, če od nekje pobereš samo neke drobce, potem jih pa ne znaš pravilno dat v kontekst. Če imaš pogodbo za določen čas, nihče ne more prisiliti delodajalca, da s tabo sklene novo pogodbo.

To je največjo problem ker si prišla nazaj za dva dni, kar pomeni, da bi delodajalec spet plačeval 30 dni tvoje odsotnost, veš da mu to ni v korist…
Zato ti je pa pogodbo prekinil.

Zoja, a ti si imela normalno nosečnost? Upam, da si in da ne veš kako je, če si rizično noseč. Ampak zares in ne samo na papirju. Pa da imaš otroke tudi zdrave (če jih imaš)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close