Nosecnost in delo ob nedeljah in praznikih
Pozdravljeni,
190. člen Zakon o delovnih razmerjih-v nadaljevanju: ZDR prepoveduje opravljanje nadurnega dela ali dela ponoči, če iz ocene tveganja zaradi takega dela izhaja nevarnost za njeno zdravje.
Skladno s 189. in 190. členom Zakona o delovnih razmerjih ste delavke v času nosečnosti varovane glede opravljanja zdravju škodljivih del. V času nosečnosti delavka ne sme opravljati dela, ki bi lahko ogrozilo njeno zdravje zaradi izpostavljenosti določenim dejavnikom tveganja ali delovnim pogojem. Prav tako noseča delavka ne sme opravljati del, pri katerih bi bila izpostavljena določenim dejavnikom tveganja, postopkom in delovnim pogojem, za katere iz ocene tveganja izhaja nevarnost za zdravje noseče delavke. Delodajalec mora sprejeti ustrezne ukrepe z začasno prilagoditvijo pogojev dela ali prilagoditvijo delovnega časa, če iz ocene tveganja izhaja nevarnost za zdravje noseče delavke.
ZDR izrecno ne prepoveduje nosečim delavkam dela ob nedeljah in praznikih. Predlagam Vam, da vpogledato v oceno tveganja za Vaše delovno mesto. Morda je iz nje razvidna nevarnost, zaradi katere ste upravičeni do prilagoditve delovnega časa in posledičnega nedela ob nedeljah in praznikih.
Naj se Vam vse izteče po Vaših željah,
Daša Modic Gorjup
Pozdravljeni,
odgovor, ki sem ga napisala izhaja iz ureditve v Zakonu o delovnih razmerjih, ki je splošen zakon in določa minimum pravic delavcev. Poleg zakonske ureditve je treba upoštevati, da je za pravni položaj, pravice in obveznosti konkretnega delavca lahko določena ugodnejša ureditev v kolektivnih pogodbah, ki veljajo zanj, in v pogodbi o zaposlitvi, ki jo je sklenil s svojim delodajalcem.
Če je v kolektivni pogodbi, ki se nanaša na trgovino, navedeno tako kot ste napisali, potem prepoved velja.
Hvala, da ste mi pomagali, da popolnega odgovora,
Daša Modic Gorjup
Zdravo
Zaposlena sem v trgovini in sem v sedmem mesecu nosecnosti. Zanima me naslednje: na primer jaz praznikov in nedelj ne smem opravljati vendar pa sem v minusu pri urah ko je cez teden praznik in jih moram potem nekako nadomestit s kaksnim drugim dnevom ali pa da jih dnevno opravim vec kot bi smela. Ce pa ne bi bila noseca bi pa imela ure in se placan praznik.Tega nikakor ne razumem kako ne smem delat na praznik, ure moram pa potem vseeno nekje not prinasat ker je nastal zaradi praznika minus. To se mi zdi popolnoma skregano z logiko zato mi prosim razlozite to s temi prazniki in urami. Hvala
Pozdravljeni,
delodajalec delavki v času nosečnosti in še eno leto po porodu ter ves čas ko doji otroka, skladno z drugim odstavkom 146. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) ne sme naložiti opravljanja nadurnega dela, če iz ocene tveganja zaradi takšnega dela izhaja nevarnost za njeno ali otrokovo zdravje. Nadurnega dela ni dopustno odrediti četudi bi se delavka s tem strinjala.
V ZDR-1 (natančneje v 185. členu) je določeno še, da delavka v času nosečnosti in še eno leto po porodu oziroma ves čas, ko doji otroka, ne sme delati ponoči, če iz ocene tveganja zaradi takega dela izhaja nevarnost za njeno zdravje ali zdravje otroka.
Skladno z zgoraj navedenim veljajo omejitve za nosečnice v zvezi z nadurnim delom in delom ponoči, nič pa ni rečenega o prepovedi dela ob nedeljah in praznikih.
Za dodatne informacije smo vam na voljo na info@legas-kranj.si.
Lep pozdrav,
LEGAS Kranj
Forum je zaprt za komentiranje.