Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Noseče vzgojiteljice in bolniška

Noseče vzgojiteljice in bolniška

So nekatera delavna mesta neprimerna za nosečnico.

Govorim za zdravstvo, ker zadeve poznam. Noseča medicinska sestra ali zdravnica nima kaj početi.
Komot pa lahko dela v otroški ambulanti, kjer prihaja v stik z BOLNIMI otroci in ne pretežno zdravimi kot v vrtcu.

Tudi vzgojiteljica v vrtcu je iz jaslic lahko premeščena v predšolsko skupino kjer ji ni potrebno dvigovat otrok. In pri pospravljanju težjih predmetov ali okraševanju učilnic pa upam, da še vedno velja kolegialnost.

Vse je stvar organizacije.

Joj, Dena, a si res ne daš dopovedat? Glede na to, da smo tukaj skoraj same mamice, bomo pa menda ja vedele, kdo nam je pisal bolniške, ko smo bile noseče. In kot so ti povedale že zgoraj, bodi vesela, da nimaš tehtnih razlogov za bolniško.

dena, meni je gonekologinja dala bolniško, ker je ona tista, ki že ve zakaj in moj osebno zdravnik tu nima kaj delat in vse je šlo skozi komisije, bila sem na bolniški 3 mesece in ne za brez veze!

Ko bi bila v času nosčenosti bolna drugače, viroza…bi sla pa k svojemu dohtarju in od njega dobila bolnisko. ne pisat nekaj kar ni res, zakon pa si tak na svoj način vsak razlaga, kar nekje piše še ne pomeni da je 100% res!

Saj ravno zato si ne dam dopovedat. Ker meni jih je pisal in mi jih piše osebni zdravnik (G mi je dal, ko sem bila rizično noseča – ginekološki razlogi torej – le potrdilo – le tega sem prav tako dobila na G urgenci in sem morala z njim po bolniški list k osebnemu zdravniku), za otroke pa pediater. Pika.

In, da končam to brezvezno debato. Nikoli, ampak res, niti enkrat nisem zatrdila, da gredo vse vzgojiteljice po defaultu na bolniško. Sem pa to sklepala po raznih postih, ki jih napišejo same (če se vam da, malo pobrskajte po sosednjih forumih) in pa na podlagi ustnega izročila, pa ne s strani ljudi, ki nimajo blage veze o dogajanju v vrtcih in šolah. Pa seveda primerov gospa, ki jih, kot že rečeno, poznam sama. Razlogi za bolniško niso v teh primerih ne utrujenost, ne stres, ne dvigovanje težkih bremen, ampak preventiva. No, vsaj neuradno. Kljub temu, da ga ne poznam junaka, ki bi bil, takole preventivno, popolnoma izoliran od sveta, da ne bi fasal kakšnega virusa, ampak imajo te gospe vzgojiteljice vseeno može, pa starše, pa še kakšne šoloobvezne otroke, ki tudi domov veselo nosijo vse živo.

Kar se tiče okužb, se jih zelo veliko prenaša kapljično – teh se je najtežje ubraniti, razen če po svetu hodimo s kirurško masko na ustih – nekatere pa tudi z dotikom – pri teh je moč ogromno narediti na preventivi s pomočjo dobre telesne higiene, npr. umivanjem rok potem, ko se kužnemu človeku obriše zadnjico… Ponavljam pa, da je proti ogromno nevarnim otroškim boleznim možno cepljenje, ki pa smo ga večinoma kot obveznega dali skozi že v osnovni šoli. Zato prosim ne sprejemam komentarjev, da v pisarni, kjer je določen pretok ljudi, okužba ni mogoča. Ali pa na cesti, ali pa na avtobusu. Ampak temu smo potemtakem podvrženi vsi, tudi nekdo, ki doma ostane preventivno.

Glede samih naporov na delovnem mestu pa pomojem vse dobro vemo, da bolniška – še posebej v breme ZZZS – tudi slučajno ni način reševanja težav v zvezi z nosečo delavko. Kako je s premestitvami na drugo delovno mesto in v čigavo breme gre nadomestilo noseči delavki, za katero ni primernega delovnega mesta, mi verjetno ni potrebno posebej pisati. To je to, vse ostalo pa je že stvar kakšnega inšpekcijskega ogleda pri delodajalcu.

Še tole: najbolje bi bilo vse nosečnice dati že v začetku na bolniško. Ni je skorajda verjetno med nami, ki ne bi bila v stresu, potencialni nevarnosti zaradi okužb, utrujena, je ne bi trgalo v križu… Ampak potem recimo bobu bob in konec skrivanja z nekimi brezveznimi razlogi rizičnosti, enakopravno za vse. Delajo naj pa tiste, ki si to pač neizmerno želijo, saj nekdo bi moral pa tudi plačevati za vso to maso, ki bi ostala na bolniški, pa četudi brez upravičenega razloga.

Nisem vzgojiteljica, celo svojo nosečnost sem delala, pa vseeno mislim, da si marsikatera vzgojiteljica ob kakšni epidemiji v vrtcu zasluži tudi “preventivno” bolniško (če je ta možna). Ker res ne vem katera izmed nas se v službi srečuje z izbruhi noric, pete bolezni in ne vem česa še, kar je zelo nevarno za plod, če še nisi prebolel, kar je za kako mlado vzgojiteljico čisto možno. Kolikor vem, nosečnico, ki še ni imela noric in je bila v stiku z njimi, zdravniki posebej zdravijo… Tako da verjetno tudi odsvetujejo stik s skupino, ki preboleva norice.
Pa lep dan vsem!

Google vse ve:

Norice in “peta bolezen”
Norice in “peta bolezen” sta otroški bolezni, ki sta nevarni za plod, če se ju mati naleze med nosečnostjo. Pasovec (herpes zoster) nastane zaradi omejene reaktivacije virusa noric, ponavadi leta in leta po okužbi. Povzroča boleče, omejene skupke mehurčkov. Po noricah, ki jih je ženska prebolela med nosečnostjo, so znani primeri prirojenih hib pri otroku. Tveganje, kolikor ga sploh je, je po vsem sodeč zelo majhno. Toda če nosečnica pride v stik z boleznijo, se mora posvetovati z zdravnikom, tako da se lahko ustrezno ukrepa in prepreči zaplete pri materi in otroku.

Proti nekaterim otroškim boleznim smo cepljeni, proti nekaterim ne, ker niso nevarne ne za otroke, ne za mamice, so pa nevarne za plod. Obstaja 5, 6. otroška bolezen, norice …

na urgenci valjda, da ne dajejo bolnišk in si morala zato k osebnemu. Če sem prav razumela tvoje pisanje. Drugače je pa prav, da se o vseh svojih dilemah, o katerih pišeš tukaj, pogovoriš s svojim ginekologom. Če se ti zdi, da je zdravje tvojega nerojenega otroka ogroženo, so to zadeve za ginekologa, ne za osebnega zdravnika. Osebni zdravnik je pristojen za zdravje TEBE, ginekolog pa za zdravje TEBE in TVOJEGA NEROJENEGA OTROKA. Naj so razlogi ginekološki ali ne. Nosečnost ni rizična samo zaradi ginekoloških razlogov. Jaz sem imela rizično nosečnost, čeprav ni bilo fizično nič dokazljivega narobe z mano (prvič prezgodnji porod brez znanega vzroka), sem se pa o tem dogovarjala z ginekologom in on mi je izdal bolniško. OZ nima pri tem nič.

Gikologi so pa ravno tako pooblaščeni za izdajanje bolnišk kot osebni zdravniki in pediatri. Seveda ne na urgenci.

Sem vzgojiteljica in sem bila že petkrat na porodniški. Prvič in drugič sem delala do konca oz do nastopa porodniške. Tretjič sem bila zadnja dva meseca na bolovanju zaradi krvavitve. Četrič sem delala dokonca in petič tudi, vendar sem bila zadnja dva meseca na dopustu.
Res sem imela pet let stare otroke vendar sem tudi jaz poslušala, da zakaj še delam, zakaj nisem na bolniški. poznam veliko punc, ki so bile na bolniški takoj lo so izvedele, da so noseče, pa so hodile naokoli kot da jim nič ni.
Meni je bilo pri peti nosečnosti grozno, ko sem bila na bonniški med 12. in 15. tednom, ker sem imela probleme z mehurjem in niem mogla na vodo. Komaj sem čakala, da grem nazaj v službo, ker na bolniški ne semš nikamor razen k zdravniku.
Ne bi nikogar obsojala vendar se mi zdi, da se vse prevečkrat nosečnost obravnava kot bolezen pri kateri nosečnica ne more hoditi v službo. Vem, da so izjeme in nekatera delovna mesta res niso primerna za nosečnico.
Lepo se imejte
Mi uživamo z našimi petimi sončki!

zaposlena – vrtec. Tri nosečnosti. trije otroci. Pri vseh treh delala do konca. v tretji nosečnosti so bile v vrtcu vodene koze,škrlatinka razni virusi in na vpršanja ali se lahko okužim kljub temu d,a sem vse to prebolela je bil odgovor, ne. kar mirno. Tretji otrok umrl. Vzrok? Ne vedo.Možno,da tudi kakšen čisto “preprosti” virus iz vrtca in pojasnilo zdravnikov? naslednjič pa le ob večji razsežnosti obolenj na bolniško.

No, izguba dvojčkov v 5 ,mesecu….pa smo ji res svetovali, naj ne hodi delat,ampak se je tako dobro počutila med otroki….tko, da ne mi, da vzg.ostanejo preventivno doma…..tale je bla pa bosa…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close