Noseca sem in me res skrbi, se naj cepim ali ne?
si mlada in si zdrava. Verjetno si že v svojem življenju prebolela prehlade, hujše prehlade, obolenja dihal ali okužbe in če pišeš sem, si to prebolela uspešno. Torej te vprašam tebe, zakaj bi se cepila, če si zdrava? Za koga se boš cepila?
za svojega še nerojenega otroka lahko poskrbiš tako, da se pravilno prehranjuješ, piješ dovolj tekočine in skrbiš za svoje splošno počutje, telesno pripravljenost in kondicijo. Če te skrbi za otroka, pač ne hodi v trgovske centre, žurke, kraje, kjer se zbira veliko ljudi in raje izberi sprehode v naravi. Če v tvoji okolici doma tega ni, je po celi sloveniji tega ogromno, si moraš samo izbrat, kam bi rada šla.
Izračunaj si tveganje. Če imajo punce tvoje starosti tveganje za hujši potek bolezni 0,1%, je 5x višje tveganje se vedno samo 0,5%. Cepivo po drugi strani prinaša tveganje za strdke, ki je v nosečnosti že tako ali tako povišano,potem pa so tu še neznani dolgoročni učinki cepiv na prejemnika in na zarodek… Ne vem, sama se moraš odločiti, ampak jaz se na tvojem mestu ne bi cepila. Skrbela bi za zdravo prehrano, gibanje na svežem zraku, dovolj D vitamina in upala na najboljše.
Izračun tveganja, 01.08.2021 ob 20:51
Izračunaj si tveganje. Če imajo punce tvoje starosti tveganje za hujši potek bolezni 0,1%, je 5x višje tveganje se vedno samo 0,5%. Cepivo po drugi strani prinaša tveganje za strdke, ki je v nosečnosti že tako ali tako povišano,potem pa so tu še neznani dolgoročni učinki cepiv na prejemnika in na zarodek… Ne vem, sama se moraš odločiti, ampak jaz se na tvojem mestu ne bi cepila. Skrbela bi za zdravo prehrano, gibanje na svežem zraku, dovolj D vitamina in upala na najboljše.
Pa še tole: ko ne je med nosečnostjo bolelo grlo, sem šla v lekarno vprašat, kaj bi bilo primerno zame. Odgovor je bil: med in limona. Tega sem se držala. Niti ob glavobolu nisem vzela ničesar proti bolečinam. Tako da je jasno, da na cepivo tudi pomislila ne bi. Zlasti ob tako majhnem tveganju za hujši potek.
Smiselno se je cepiti, k9t nosecnica imas dejansko povecano tveganje. In poslusaj strokovnjake, ki to tudi so in ne ‘strokovnjakov’ tukaj. Sicer bos do konca nosecnosti v strahu pred okuzbo (kar precej casa bos prezivela po cakalnicah za razne preglede)..s cepljenjem se protitelesa prenesejo tudi na otroka torej bo zasciten tudi on.
Lepo nosecnost imej
Anny43, 01.08.2021 ob 20:59
Smiselno se je cepiti, k9t nosecnica imas dejansko povecano tveganje. In poslusaj strokovnjake, ki to tudi so in ne ‘strokovnjakov’ tukaj. Sicer bos do konca nosecnosti v strahu pred okuzbo (kar precej casa bos prezivela po cakalnicah za razne preglede)..s cepljenjem se protitelesa prenesejo tudi na otroka torej bo zasciten tudi on.
Lepo nosecnost imej
Js res rada prisluhnem “strokovnjakom”, ki pa trenutno tako “strokovno” tavajo v temi, da mojo laično rit resno skrbi, da pč NIMAJO POJMA! Paa kaj govoriš o prenosu protiteles, ko pa je vse ceč ljudi cepljenih! Iin ti dejansko zbolijo, se testirajo – pa niii protiteles!!?? Kako nj to “strokovnost” uspem (js kot laik) zavit, kot ti v celofan?
Avtorica čestitike za nosečnost in sožalje, da imaš to krasno obdobje začinjeno s to svetovno glupostjo!
Sicer sem se cepila, noseča se pa najbrž ne bi.
Mislim, da lahko za preprečitev okužbe veliko narediš z drugimi ukrepi, ki smo jih itak že vajeni, torej z masko, umivanjem rok in socialno distanco. Če si na to pripravljena (da npr. ne boš delala baby showerja za 25 najbližjih prijateljic in se sprehajala po trgovinah z otroško opremo cele vikende), je to za moje pojme bolj varna opcija.
Druzbeno odgovornost tipa “cepimo se, da zaščitimo druge in družbo” naj pa prevzamejo drugi, ne nosečnice.
Da, strokovnjaki ne vedo vsega, vedo pa marsikaj in cepljenje resuje zivljenja. Vsi tisti, ki pa se tukaj oglasate s taksnimi in drugacnimi dvomi pa imate ocitno veliko sreco v zivljenju saj niste izgubili nikogar od bliznjih in ocitno niste nikoli resno zboleli (saj zdravnikom in zdravstvu tako nic ne zaupate)…sicer taksnih stvafi ne bi pisali oziroma vas vec ne bi bilo.
Avtorica, ce si v dvomih se pogovori z osebnim zdravnikom in ginekologom in to cimprej
Leeleenrpr, 01.08.2021 ob 21:14
Sicer sem se cepila, noseča se pa najbrž ne bi.
Mislim, da lahko za preprečitev okužbe veliko narediš z drugimi ukrepi, ki smo jih itak že vajeni, torej z masko, umivanjem rok in socialno distanco. Če si na to pripravljena (da npr. ne boš delala baby showerja za 25 najbližjih prijateljic in se sprehajala po trgovinah z otroško opremo cele vikende), je to za moje pojme bolj varna opcija.
Druzbeno odgovornost tipa “cepimo se, da zaščitimo druge in družbo” naj pa prevzamejo drugi, ne nosečnice.
Na zalost je delta varianta tako prenosljiva da je okuzbo tezko prepreciti ce si z nekom v isti sobi, priblizno enako kot rdecke. Umivanje rok in razdalja ne bo povsem dovolj, FFP2 maska namescena pravilno morda
Laž. Po carskem rezu je dobila sepso. Bila je tudi pozitivna na covid.
Avtorica, večina nosečnic rodi normalno kljub možni okužbi. Ne sekiraj se. Telo nosečnice pa sploh dela s povspešenim imunskim sistemom. Že leta namgovorijo da nič tablet v nosečnosti in to drži. S cepivom nam pa pametujejo pol leta, poleg tega se ne znajo zmenit popolnoma nič. Statistika glede nosecnosti je pa oz. To da imajo nosecnice več možnosti za težji potek pa je rezultat striktno in samo tega, da so nosecnice nonsop po pregledih, skoraj vse ali kar vse testirane ob simptomih in zabeležene v statisiko. Ogromno primerov ki jih doma zdela covid pa se temu izogne.
Lepo prosim, ne sekiraj se in srečno.
Cepivo pa po želji. Jaz nebi.
Anny43, 01.08.2021 ob 21:25
Da, strokovnjaki ne vedo vsega, vedo pa marsikaj in cepljenje resuje zivljenja. Vsi tisti, ki pa se tukaj oglasate s taksnimi in drugacnimi dvomi pa imate ocitno veliko sreco v zivljenju saj niste izgubili nikogar od bliznjih in ocitno niste nikoli resno zboleli (saj zdravnikom in zdravstvu tako nic ne zaupate)…sicer taksnih stvafi ne bi pisali oziroma vas vec ne bi bilo.
Avtorica, ce si v dvomih se pogovori z osebnim zdravnikom in ginekologom in to cimprej
tistega ki si ti izgubil lahko potrdiš da je bil 100_% zdrav – se redno telesno gibal, skrbel za zdravo prehrano, jedel manj mastno in manj sladko hrano, pol dovolj vode (cca 3 l na dan, 5 ob povečani dehidraciji), spal vsak dan minimalno 5h, ne jemal nobenih tablet za ničesar, mlad človek, skrbel za higieno doma itn itn itn … al je šlo za starejšega človeka, ki je bl klavrno skrbel sam zase in zraven še kaj pil in kšno tableto pojedel za bolečine ipd?
prosim upoštevajte razlike med ljudmi – star človek je star človek, mlada napijana in nadelana oseba je pač to, zdrava oseba ki skrbi za vse zgoraj nateto je pa nekaj drugega. So mladi, troci in nosečnice dolžni tvegat svoje zdravje, življenje in prihodnost za nekoga, ki zase ne skrbi?
Cepivo, 01.08.2021 ob 20:33
Res me skrbi. Stroka je kao za, potem berem zgodbe tistih proti. Vsak pozna koga, ki pozna koga … ce se ne cepim imam kao 5x vecjo moznost za tezjo verzijo prebolevanja. Ma sita sem vsega. Res ne vem kaj naredit.
Posvetuj se z zdravnikom in povej resnične okoliščine.
Te gnile fore “mlada si” ti bodo še mrtvorojenca pustile.
Načeloma, če se vsi bližnji držijo in nisi v rizičnih okoliščinah, bi načeloma bilo bolje brez; če hodiš na avtobus, ti gre partner s prijatelji na pivo, če tašča ne razume higiene kašlja – potem pa brez pardona takoj cepiti (seveda z odobravanjem zdravnika, ki bo priporočal glede na ostale rizike).
Po eni strani je dovoljšna možnost samoizolacije, istočasno pa lahko neseš smeti in ti en pijanec kihne v obraz. Poznam folk, ki pod nobenim pogojem ne neha trmariti (maska pod nosom, neumivanje rok, v gručo kihati) itd in folk, ki se drži.
Pokliči osebnega zdravnika ali ginekologa ali porodničarja in reči za nasvet za tvoje okoliščine. Če gre tašča v Španijo in veš, da packa (neumivanje, nepravilno nošenje) potem se cepi ali pa s partnerjem brez milosti brez stika. Lahko greš v taksi namesto na avtobus, lahko naročiš živila na dom, lahko neseš smeti z masko; ne moreš pa odpustiti (sebi ali bližnjim), da so kakršne koli težave z otrokom zato, ker si se preseravala po protestih ali plažah ali nasedla enim debilom na internetu – zdravniki in farmacevti odgovarjajo za svoje nasvete, imajo potrdilo (faks), da nekaj vedo o tem, da na nečem temelji. Lahko si tista 1naXYZ in imaš resnejši stranski učinek, istočasno pa si lahko 1naXYZ, ki bo morala roditi mrtvorojenca.
posvetuj se z zdravnikom, ne ? na internetu, ki ne vedo nič o tebi, tvojemu zdravju in zdravstvu nasploh.
Pa zelo se strinjam, da bi družbeno odgovornost cepljenja nima za biti na nosečnicah, … Istočasno pa vem kakšno je stanje. To se kašljajo upokojenci gnetejo, primitivci na avtobusu z masko pod nosom kihajo v ljudi, neumivanje rok ali sadja… FUJ.
Če je avtorica v rizičnem okolju, se ne more zanesti na družbeno odgovornost drugih.
Forum je zaprt za komentiranje.