noseča, kmalu bom brez službe, kako je s porodniško?
Noseča sem 3m, čez mesec im pol mi poteče pogodba za določen čas, ki mi je ne bodo podaljšali. Rok imam v začetku februarja, se pravi, da porodniško nastopim v začetku januarja.
Glede na delovno dobo mi bo na RZZ še 3 mesece le-te tekla in bom upravičena do nadomestila, kasneje denarna pomoč oz. verjetno nič, ker mož preveč zasluži in presegamo cenzuse.
Kakšna bo osnova za izračun moje porodniške?
Za porodniško šteje povpreček prejemkov zadnjega leta, se pravi v mojem primeru od januarja 2007 – januarja 2008
Imam prav, če razmišljam, da se mi bodo štele plače od januarja 2007 – septembra 2007 in potem 3 mesece nadomestila? Ali se izračuna kako drugače, glede na to, da bom na dan nastopa porodniške brezposelna?
Še gre tista varianta, da me mož zaposli kot gospodinjsko pomočnico?
Prosim za konkretne odgovore in se obenem vnaprej zahvaljujem!
Šteje se ti povprečje 12 plač, torej od jan do jan. Preden ti preteče pejt k zdravniku in če boš na bolniški, ko ti preteče, še en mesec, ti tisti mesec pripada tudi denarno nadomestilo, ki je približno enako kot plača.Potem pa na Zavod za zaposlovanje in ti pripada še 3 mesece nadomestila. Torej bi mogoče prišla skozi.
Meni je ginekologinja še malo priredila PDP in se mi je izteklo. Septembra sem bila na bolniški, potem na Zavodu in z januarjem sem nastopila porodniško.
Nisem pa sigurna kako je z zaposlitvijo kot pomočnica, samo baje moraš biti cel mesec, ne samo en dan.
Aha, tole za bolniško sem pozabila! V bistvu mi zaradi SS v preteklosti G že od samega začetka “ponuja” bolniško, vendar zaenkrat se še nisem odločila, ker menim, da nisem tako rizičen primer, pa še v službi ne bi rada povedala. Imam pa prvi teden v sept. AC in potem mi itak pripada bolniška, na kateri nameravam ostati! Le tega ne vem, kako je z bolniškim listom … do dne, ko sem zaposlena ga dostavim delodajalcu, kako pa potem naprej? Na ZZZS ali CSD ali celo RZZ, nimam pojma!?!
Meni je dala ginekologinja priporočilo, s tem sem šla k splošni zdravnici in ta da na komisijo. Komisija ti potem pošlje domov, s tem pa sem šla na Zavod za zavarovanje. Bolniško kar izkoristi, nič se ne obremenuj s službo. Moraš pa biti pred prekinitvijo za določen čas že na bolniški in potem do konca sept da ti res pripada.
Odpravi se kar na Zavod za zavarovanje in ti bodo vse pojasnili.
Forum je zaprt za komentiranje.