Nose-čnost?
Štorklja, štorklja, pojma nimaš. 🙂 Ali te niso v šoli štorkelj ničesar naučili? Ti ne sklanjaš nosečnosti, ti sklanjaš edino in le do- jen- čke. 🙂
Ok, še malo resno, tale sončna sobota me je povsem prevzela. 🙂 Že večkrat smo se lotili razprave, zakaj bi bila delitev tipa no- se- čnost napačna, in še nikoli nismo prišli do pametnih ugotovitev. Ja, izgovorljivost sklopa že, ampak včasih so primeri, ko je vsakršna možnost povsem izgovorljiva, vendar po analogiji prevladajo zapisi tipa no- seč- nost.
Moj predlog je podoben, sklanjaj no- seč- nost, če pa res ne gre drugače, lahko ostane tudi nose- čnost. Mimogrede, saj ne deliš te besede na kaki čestitki ipd., kajne? Tisti zapisi naj bodo lepi, preprosti, ne pa “strateško deljeni”. 🙂
Lp, Nataša
Vprašanje sem zastavila, ker gre za pisno nalogo, v kateri je potrebno dane besede deliti na dva možna načina. Nekdo je omenjeno besedo razdelil tako: no-sečnost in nose-čnost. Sama bi se odločila za zgoraj predlagano noseč-nost, ampak to zdaj ni pomembno, sem v dilemi, ali naj točkujem obe možnosti ali ne. Če sem vaju prav razumela, Filip in Nataša, lahko dopustim oboje.
“Vprašanje sem zastavila, ker gre za pisno nalogo, v kateri je potrebno dane besede deliti na dva možna načina.”
Preden nadaljujem, se moram opravičiti za GROZNO NAPAKO v svojem prejšnjem prispev-ku, kjer sem napisal ” Čnost se mi zdi normalno izgovorljiv” in s tem prišel v nasprotje s samim seboj. Manjka besedica NE, kajti “čnost” res ni nič od nič in se mi NE zdi normalno izgovorljiv sklop.
Če besedila pišemo v programu Word in vključimo deljenje (Orodja/Jezik/Deljenje besed), si s tem marsikaj prihranimo, saj ima program vgrajen črkovalnik, delilnik in podobne fore. Word nam torej nosečnost lepo razdeli na noseč-nost, čeprav ne vidim razloga, da ne bi bilo možno deljenje no-sečnost, in če povzamem, torej no-seč-nost.
– – – – – – – –
Da pa dejansko odgovorim, še en citat: ” Vprašanje sem zastavila, ker gre za pisno nalogo, v kateri je potrebno dane besede deliti na dva možna načina.”
Ne vem, katere so bile DANE BESEDE, predvidevam, da trozložne. Imamo namreč tudi besede z veliko več zlogi, recimo sta-ro-cer-kve-nos-lo-van-šči-na, ki jo Word deli tako, kot sem napisal. Dilema je je pri nos-lo ali no-slo, pa tudi tu je ni. Saj ne tipkamo več na pisalne stroje, ali kaj?
Zaključek: prepustite deljenje besed Wordu in nosečnost mladim puncam, kenede.