Norveška
Zdravo
S partnerico sva bila pred leti v Skandinaviji. Šla sva na Dansko(Legoland), Švedsko, kjer imam sorodnike in potem še do Nord Kapa in potem nazaj do Osla.Pokrajina je zelo lepa samo časa moraš imeti dovolj(midva sva ga imela “samo tri tedne”) in tako nisva imela časa za ogled Lofotov ,ki so Menda čudoviti.V Oslu imaš veliko možnosti ogleda muzejev od Vikingiškega do skakalnice nad mestom (to sva si ogledala midva+nekaj mesta).Do sradine Švedske sva šla s mojim avtom, naprej pa smo šli s bratrančevim. Vsega skupaj sva naredila okoli 10000 km. Spali smo v avtu , največkrat pa v malih kampih ob cesti, ki so se mi zdele sorazmerno poceni (imajo razne koče, tudi s travo kritimi).
Na internetu najdeš veliko koristnih podatkov ob poti v info. ali turističnih pisarnah pa imajo tudi veliko gradiva. Plačuje se lahko tudi s karticami (eurocard), tudi telefoniral sem z njo.
Želim ti veliko užitkov na potovanju
Robi
Tudi jaz sem bila pred leti na Norveškem. Obvezno moraš obiskati tudi Lofote, ki so resnično zelo zanimivi. Ker smo potovali z vlakom in ker nam je zmanjkovalo časa, pa nismo bili na Nord Kapu, za kar mi je še sedaj žal, ampak polarni sij smo vseeno doživeli. Šli smo po Švedski gor in po Norveški dol. Celina je tudi poleti zelo hladna (spanje v šotoru, obvezno tudi topla oblačila), ob obali pa je super. Spali smo veliko na vlaku, potovanje smo si organizirali tako, da smo zvečer šli na vlak v enem zanimivem mestu, zjutraj smo se zbudili v drugem zanimivem mestu. Tako smo varčevali na času, saj so razdalje ogromne. Narava je čudovita, obala Norveške pa je enkratna. Ljudje so zelo v redu, prijazni, ustrežljivi, znajo angleško vsi po vrsti… Spali smo tudi v mladinskih hotelih, kampih, nekajkrat pa kar tako zunaj v šotoru, pa nam ni nihče nič rekel. Cene so bile v kampih kar sprejemljive, mladinski hoteli so bili dražji. Nikjer ni bilo pretirane gneče. Hrana je bila dražja kot pri nas, še posebno zunaj, zato smo si kar sami kuhali.
Priporočam okvirni načrt poti.
Pred leti sem bila tudi jaz en mesec na potovanju po Norveški.
Mislim, da je najbolj idealna rešitev avtodom ali pa avto-karavan. Tako se lahko ustaviš kjerkoli in kadarkoli. Kampi so relativno poceni, tudi najem hišk je cenovno dostopen.
Na vsak način si moraš narediti plan potovanja, saj so razdalje ogromne in izgubiš na poti zelo veliko časa. Midva sva potovala na sever proti Nordkapu po Norveški,
vračala sva se po Finski in Švedski, vendar je bil poudarek na ogledu Norveške.
Na Finskem sva si ogledala samo Božičkovo mesto in severni povratnik, jezero Inari, za ostalo pa je zmanjkalo časa.Tudi Lofoti so izpadli zaradi istega razloga.
Na Norveškem si poglej : Oslo in njegove muzeje, ledenik Svartisen, Bergen, Trondheim,Lillehammer,v Tromso-ju obišči gostilno Slovenca Brankota in seveda Norkapp.Za ostalo poglej na Lonely Planet Norway.
Hrano sva vso nabavila v diskontu v Hamburgu, ker je na severu izredno draga, da ne govorim o lokalih. Trajekt je grozljivo drag, je pa zanimiva izkušnja, saj ti dolga vožnja hitro mine, ker je ogromno zabave, trgovin,lokalov.
LP,Kaja
Mislim, da je škoda izgubljati čas z vožnjo do Nordkapp-a. Stockholm je šele na polovici poti(!!!), na Nordkappu pa te lahko pričaka megla ali slabo vreme.
Pred leti sem bil tudi sam v Skandinaviji, pa smo si v dobrih treh tednih ravno ogledali južno Norveško in Švedsko. Posebej bi izpostavil Golden Route (gorska cesta z začetkom v Andalsnesu), Bergen, Heiranger Fjord, Sogne Fjord, ledenik Briksdalen, pokrajina Dalarna (J Švedska) Veliko informacij dobiš v lokalnih turističnih pisarnah.
Cene: hrana je bila takrat zelo draga. Zunaj nismo jedli, pač pa smo si kuhali (makarone, polento, riž…, kar smo prinesli s seboj). Prenočiš lahko kjerkoli (v avtu, avtodomu ali šotoru), samo da ne delaš škode okolju in nisi preblizu naselja oz. kmetije. Večina bencinskih postaj in počivališč ima urejen WC s toplo vodo, nekateri tudi s tušem. Vsakih nekaj dni pa smo se ustavili tudi v avtokampu (zaradi udobja).
Ceno potovanja precej povišajo tudi trajekti (NEM-DAN, DAN-ŠVE in lokalni trajekti preko Norveških fjordov).
Drago, da je kar hudo. Mene je pred desetimi leti prišlo takratnih cca. 4000 mark za 1 mesec.Že trajekt Švedska – Oslo je bil za avtodom več kot 500 mark.
Veliko se da prihraniti, če imaš vso hrano s seboj, kupuješ samo najnujnejše.
Naredi si okviren plan stroškov na sledeč način :
1. prevoz(bencin, trajekti…)
2. hrana
3. vstopnine in spominki
4. bivanje (kampi, hostli)
Vse okvirne cene imaš na netu na strani
LP,Kaja
l.91 smo bili s kombijem in so bili stroški cca 600 DEM na osebo (najem kombija pri privatniku – ceneje, gorivo, cestnine, trajekti, kampi, vstopnine, hrana – ki smo jo pripeljali večinoma od doma). Vendar upoštevaj, da je bilo v kombiju 9 oseb (delitev stroškov!).
Niso pa všteti spominki, priboljški (sladoled), filmi, drobni izdatki…
Ne vem, koliko si stara.
V študentskih letih (12 let nazaj), Interrail karta + 1 mesec po Evropi (od tega dobrih 20 dni po Švedski in Norveški) takratnih 1000 DEM.
Spanje veliko kar na vlaku, kar ni problem, ker ni bilo gneče, vedno sva s fantom dobila prost kupe (s 6 stoli), stoli se dajo raztegniti, da se na sredini popolnoma združijo in nastane kar lepa postelja. Kampi so cenovno kar v redu. Hrano (konzerve) sva imela s sabo, kupovala sva večinoma riž, testenine, sadje, zelejavo ter pijačo. Zunaj nisva jedla (le kavica, sladoled…). Res je, da sva potovala bolj skromno, ogledala pa sva si vse, ni nama bilo žal denarja za vstopnine, za avtobus, če je bilo potrebno, za spominke…To pa je bil najin namen.
Vem, da je Interrail karta sedaj drugače tretirana, vendar se mi zdi, da je tako potovanje še vedno najcenejše, razen, če vas gre z enim kombijem več ljudi, kot je gori napisano.
LP
Kolikor mi je znano je prodal vse skupaj(gostilno, stanovanje itd..) in se preselil na drug konec Osla(mislim, da v Oslo – ampak ne me držat za besedo). Drugače pa je Tromso še vedno vredno obiska!
En taki čisto kratki opis najdete na : http://www.radgona.com/osnovna/clanki/betek/02_10_11a.htm
Zadnja sprememba (16-09-03 19:15)
Forum je zaprt za komentiranje.