Norveška: višji standard, manjše hiše, manj avtov
Pač tistemu fjordarju niso jasne življenjske razmere pri nas…tam po tistih luknjah med fjordi pač ni prostora za resne hiše, poleg tega je ogrevanje 3x dražje kot tu, tam še v vodo ne moreš, ne da ti jajca zmrznejo, mi imamo pa toplo morje in veliki avti so pač varnejši, tam pri njih je važno le, da se umakneš losu…
drugače pa norveška totalna tuga, zavit v 3 kovtre lahko gledaš polarni sij in to je to.
Pa alkoholiziraš se, zato so pa nabili cene alkota v nebo, da ni vsak prebivalec alkoholik, jih je samo polovica…
[/quote]
Norveržani niso tako zapiti kot Slovenci. Ni toliko umor v pijanosti, ni toliko nasilja zaradi pijancev, ni toliko mrtvih zaradi pijancev.
Je pa čudovita dežela in še kako imaš gor kaj za početi.
Norveržani niso tako zapiti kot Slovenci. Ni toliko umor v pijanosti, ni toliko nasilja zaradi pijancev, ni toliko mrtvih zaradi pijancev.
Je pa čudovita dežela in še kako imaš gor kaj za početi.
[/quote]
Sem bil gor in ne, nimaš kaj dosti početi, razen če se ukvarjaš z ribolovom ali pa seksaš, jasno po odejo, sicer lahko med tem opravilom zmrzneš in te takega najdejo…
fjordarji so še večji zahojenci kot rikola nation…vsaj v povprečju
Sem bil gor in ne, nimaš kaj dosti početi, razen če se ukvarjaš z ribolovom ali pa seksaš, jasno po odejo, sicer lahko med tem opravilom zmrzneš in te takega najdejo…
[/quote]
Hm, čudno, jaz sem imela pa ogromno stvari za početi tam gor.
Mogoče je težave v tebi? Pa saj MON tudi tam gor vleče.
Kaj točno pa si počela takega, a nabirala jagode??? Ta dežela je totalna tuga, tako jim je dolgčas, da so že pred več kot tisoč leti šli plenit tuje dežele…
[/quote]
Kako zamorjen človek moraš ti biti.
Verjamem, da ti mora biti bedno življenje, da si tako zagrenjen in zamorjen, da v taki čudoviti deželi nisi imel kaj početi.
Naj uganem? Si verjetno iz LJ, a ne? ALi pa iz kakega podobnega mesta?
zelo na hitro razloženo, kako približno je na Norveškem, drugač je tega na Tubi še pa še ..
https://www.youtube.com/watch?v=zy5c-BZUjHQ
[/quote]
pa čez palec je 25% ljudi 2x žganih in ženske v rutah
pa eno mesto imajo malo severneje, kamor si moški pripeljejo fante iz socialnega dna J. Amerike, Azije …
Kako zamorjen človek moraš ti biti.
Verjamem, da ti mora biti bedno življenje, da si tako zagrenjen in zamorjen, da v taki čudoviti deželi nisi imel kaj početi.
Naj uganem? Si verjetno iz LJ, a ne? ALi pa iz kakega podobnega mesta?
[/quote]
A ti sploh veš, kje je Račje brdo???? No, že ne vem koliko postov smo napisali, pa še vedno nisi zmožna napisat, kaj točno si počela oziroma kaj je tako fajn počet na Norvškem? A da kak los naskoči avto???
A ti sploh veš, kje je Račje brdo???? No, že ne vem koliko postov smo napisali, pa še vedno nisi zmožna napisat, kaj točno si počela oziroma kaj je tako fajn počet na Norvškem? A da kak los naskoči avto???
[/quote]
Vse to, kar tu počnem, sem tudi gor počela. Aja, ne, ni res, tu hodim še v službo. Tega gor nisem počela, gor sem samo uživala.
Zato, ker zamenjujete standard z BDP/pc.
Oni imajo res višji BDP/pc kot mi, vendar pa:
– imajo pozimi ogromne stroške z ogrevanjem in pri njih zima ne traja samo tri mesece, ampak celih šest mesecev. Severno od Trondheima imajo tudi nekaj, česar pri nas ni – polarno noč – 24 ur na dan dolga dva meseca ali pe še dlje luči gorijo neprekinjeno – razen kadar spijo, javna razsvetljava pa tudi takrat, ko spijo… Ogromno stroškov z energijo torej. Vsi ti stroški povečujejo njihov BDP/pc in prav tako tudi izdatke prebivalstva (ki so komponenta BDP/pc).
– velike hiše bi porabile preveč energije, zato zidajo manjše. Ali ni to logično?
– avtomobili prav tako v mrzli zimi porabijo več energije kot poleti in tam so zime bolj mrzle in daljše kot pri nas. Zimske gume prav tako rabijo dlje in bolj kot pri nas… Skratka, sami dodatni STROŠKI (in ne STANDARD!!!). Vsi ti stroški povečujejo njihov BDP/pc in prav tako tudi izdatke prebivalstva. Da ne govorim o stroških avtomobilskih zavarovanj, ki so tam gor zaradi pogostih poledic, ki so možne tudi v mesecih, ko pri nas ni več zime oz. še ni zime, in pa predvsem dolgih noči (večina nesreč se zgodi ponoči…). Morda je res manj mrtvih na cestah na 10000 prebivalcev, ne vem pa koliko je nesreč na 10000 prebivalcev glede na Slovenijo…
– javni prevoz – ker so slabe in neugodne razmere za vožnjo avta (dolge noči, polarna noč, megla, poledica, … ljudje raje uporabljajo javni prevoz kot lasten avtomobil.
– ker morje na Norveškem ni dovolj toplo za kopanje niti v poletnih mesecih, morajo na morje iti zelo daleč – spet dodatni stroški, ki so pri nas manjši.-
Torej ne mešati standarda in BDP/pc.
–
Zato, ker zamenjujete standard z BDP/pc.
Oni imajo res višji BDP/pc kot mi, vendar pa:
– imajo pozimi ogromne stroške z ogrevanjem in pri njih zima ne traja samo tri mesece, ampak celih šest mesecev. Severno od Trondheima imajo tudi nekaj, česar pri nas ni – polarno noč – 24 ur na dan dolga dva meseca ali pe še dlje luči gorijo neprekinjeno – razen kadar spijo, javna razsvetljava pa tudi takrat, ko spijo… Ogromno stroškov z energijo torej. Vsi ti stroški povečujejo njihov BDP/pc in prav tako tudi izdatke prebivalstva (ki so komponenta BDP/pc).
– velike hiše bi porabile preveč energije, zato zidajo manjše. Ali ni to logično?
– avtomobili prav tako v mrzli zimi porabijo več energije kot poleti in tam so zime bolj mrzle in daljše kot pri nas. Zimske gume prav tako rabijo dlje in bolj kot pri nas… Skratka, sami dodatni STROŠKI (in ne STANDARD!!!). Vsi ti stroški povečujejo njihov BDP/pc in prav tako tudi izdatke prebivalstva. Da ne govorim o stroških avtomobilskih zavarovanj, ki so tam gor zaradi pogostih poledic, ki so možne tudi v mesecih, ko pri nas ni več zime oz. še ni zime, in pa predvsem dolgih noči (večina nesreč se zgodi ponoči…). Morda je res manj mrtvih na cestah na 10000 prebivalcev, ne vem pa koliko je nesreč na 10000 prebivalcev glede na Slovenijo…
– javni prevoz – ker so slabe in neugodne razmere za vožnjo avta (dolge noči, polarna noč, megla, poledica, … ljudje raje uporabljajo javni prevoz kot lasten avtomobil.
– ker morje na Norveškem ni dovolj toplo za kopanje niti v poletnih mesecih, morajo na morje iti zelo daleč – spet dodatni stroški, ki so pri nas manjši.-
Torej ne mešati standarda in BDP/pc.
–
[/quote]
He, he, samo ti si pa naklofala nekaj traparij.
He, he, in ker imamo pri nas bolj toplo podnebje, več keša zmečemo za avte. Bravo. Ni kaj.
Da ne omenjam, da pišeš, da morajo na morje. Ta je pa še boljša.
Klinc, jaz pa moram na Norveško na morje. Ker mi našo morje ni dovolj zanimivo.
Torej smo mi prefini za javni prevoz ali kaj?
Zanimiv video. Nisem vedela, da imajo tako strogo politiko glede vzgoje otrok. Je to res, da jih centri za socialno delo kar vzamejo že ob sumu na zlorabo? In da jih potem starši težko nazaj dobijo. Kje so potem ti otroci? Meni se zdi tako močno vpletanje države v družino škodljivo. Ne dopušča možnosti za raznolike oblike vzgoje, po drugi strani pa ne verjamem, da prepreči zlorabe kot pri jeseniški deklici.
Kaj točno pa si počela takega, a nabirala jagode??? Ta dežela je totalna tuga, tako jim je dolgčas, da so že pred več kot tisoč leti šli plenit tuje dežele…
[/quote]
Dejansko je gor konec junija, začetek julija, sezona jagod. Ko so pri nas mimo, jih gor začnejo pobirat. Eno leto sem tako ujela tudi norveške jagode. In pazi, tam jih res ne uvažajo in na vrhuncu zorenja so bile cenejše kot pri nas.
Norvežani več denarja vlagajo vase kot nase. Pač ne dajo nič na šminko. Za hrano porabijo več, ker je dražja, nimajo diskontnih trgovin, razen norveške verige Rewe. Restavracije, gostilne, to je zelo drago (taksi je pa poceni). Tekoči stroški so višji kot pri nas. Kot rečeno, zelo veliko jih ima svoje stanovanje in še (skromen) vikend nekje. Veliko športajo. Če imaš rad naravo, je gor veliko za počet. Narod pa itak enkraten. Norveška je zame raj na zemlji.
Jaz na Norveškem ne bi živela, kot je nekdo napisal, vreme, podnebje, drugačen stil življenja. Je pa lepa dežela, kot skoraj vsaka, da se jo obišče in pogleda.
Nekdo je dobro opisal zakaj so tam hiše kot so, avtomobili, vozni park in podobno….. Ampak nekaterim v butaste betice itak nič ne gre in hočejo Slovenijo prikazati kot pekel na zemlji. Slovenija je lepa država. Manjka nam še malo ponosa in VEČ SKRBI za naravo, ne samo za okolico okoli hiše. Zakaj pa so pri nas hiše, ki so različne grajene glede na regijo pa si poiščite na internetu.
Dejansko je gor konec junija, začetek julija, sezona jagod. Ko so pri nas mimo, jih gor začnejo pobirat. Eno leto sem tako ujela tudi norveške jagode. In pazi, tam jih res ne uvažajo in na vrhuncu zorenja so bile cenejše kot pri nas.
Norvežani več denarja vlagajo vase kot nase. Pač ne dajo nič na šminko. Za hrano porabijo več, ker je dražja, nimajo diskontnih trgovin, razen norveške verige Rewe. Restavracije, gostilne, to je zelo drago (taksi je pa poceni). Tekoči stroški so višji kot pri nas. Kot rečeno, zelo veliko jih ima svoje stanovanje in še (skromen) vikend nekje. Veliko športajo. Če imaš rad naravo, je gor veliko za počet. Narod pa itak enkraten. Norveška je zame raj na zemlji.
[/quote]
A ni to fino, ti si gor tam v tistem mrazu in dolgočasju (en fjord vidiš, pa si videl vse), mi pa uživamo v Sloveniji, ‘norveška’ jagoda
Forum je zaprt za komentiranje.