normiranec,pogodba o delu, s.p?
V popoldanskem času se nameravam poleg službe ukvarjati še s storitveno dejavnostjo. Razmišljam o tem, da bi registral popoldanski s.p. Do konca novembra je tudi čas za oddajo zahtevka za tiste, ki se bodo v letu 2008 registriali kot pavšaliste oz. normiranci.
V čem je razlika med:
1. popoldanskim s.p.
2. normirancem
3. opravljanjem dela na podlagi pogodbe o delu?
Avtorska pogodba ne pride v poštev, ker ne gre za avtorsko delu. Kaj se mi bolj splača? Važno mi je samo to, da bom lahko izdal račun za delo, ki bi ga plačal moj delodajalec (ker ni v mojem opisu nalog). Storitev nameravam opravljati tudi za druge stranke, zaposlovati ne mislim nikogar, prihodek je pa bolj “sezonske” narave.
Hvala in lep pozdrav.
Če je to tvoj sedanji delodajalec, pri katerem si zaposlen za polni delovni čas, pri njem ne moreš delati po pogodbi o delu, potem bi ti kvečejmu to lahko izplačal v obliki stimulacije ali nadur, ki so tudi omejene. Stimulacija je določena v aktu o sistemizaciji podjetja.
Drugače pa:
– popoldanski s.p. (plača samo prispevke (za zdravstvo…))
– normiranci – imajo odmerjeno dohodnino po normiranih odhodkih (določi se %) – piše v Zakonu o dohodnini, to imajo predvsem tisti, ki opravljajo kmetijsko dejavnost,
– delo po pogodbi – je močno obdavčeno s prispevki in predvsem dohodnino (25%)
Forum je zaprt za komentiranje.