Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Nordkapp z avtodomom

Nordkapp z avtodomom

V začetku julija nameravamo z avtodomom na Nordkapp. Pot sem si zamislil nekako takole: Munchen, Kobengavn, (stockholm je malo izven poti – a bi se vseeno splačali it še tja?) Oslo, potem pa na zahod in ob zahodni strani proti severu (aja, a se splača it na Lotofe? Kaj pa cena trajekta in čas) in potem do Nordkappa, nazaj pa čes Finsko, do Helsinkov in potem Litvo, Latvijo,Estonijo, Polsko in Češko domov.

Zanima me kaj vse je “potrebno” videti, cene na sploh, cene trajektov, vstopnina na Nordkapp, ter izkušnje ob poti čez pribaltske države (viza menda ni potrebna).

Še kake druge posebnosti teh držav, na kaj bi bilo treba bit pozoren (druge dele evrope smo z avtodomom že pripotovali, tako da izkušnje s poti imamo)?

Po mojih izračunih bi lahko bilo 14 dni dovolj (prvi in zadnji dan hitra tura čez celino). Drži?

Jaz ti žal lahko posredujem samo svoje izkušnje čez pribaltske dežele…
Viza, kot si pravilno ugotovil, za nobeno od teh držav ni potrebna. Hrana, bencin in prenočišča so relativno poceni (najdražja je Estonija), ceste pa so dokaj dobre. Litva ima tudi avtoceste (na katerih so celo avtobusne postaje :))), v (vzhodni) Latviji in Estoniji pa najdeš tudi makadamske regionalke. Sicer pa vožnja ni problem, ker so vse te dežele ravne in naravnost so speljane tudi ceste.
Vsekakor se splača videti:
Litva: grad Trakai, Kaunas, Vilnius, Europos Centras (geografsko središče Evrope) ter še posebej Kryžiu kalnas (hrib križev)!!!
Latvija: Riga (prekrasno secesijsko mesto, meni eno od najlepših mest v Evropi), plaže pri Jurmali in Liepaji
Estonija:najvišjo goro (dobro, hribček :))) Baltika, Tallinn, Tartu, otok Muhu in meteoritski krater na Saaremi

Z angleščino prideš kar dobro skozi, ob obalah Baltika (stara hanseatska mesta) pa vsi razumejo nemško.
Varnost: nobenega problema, počutil sem se varnega kot doma.
Pa edino v Litvi so bili naši GSMi neuporabni (mogoče je letos že drugače)…

Na Lofote se ti splača it, bolj kot na Nordkapp. Mi smo se peljali s trajektom iz Bödoja mislim, da okoli 4 ure(prej več kot manj). Na Nordkappu boš plačal vstopnino dvakrat. Enkrat, ko boš šel skozi tunel do Nordkappa, drugič pa ko boš prišel do tiste baze. Mislim, da je ta vstopnina stala okoli 7000 sit za enega, s kakšno mladinsko kartico si imel kar precej popusta.

Mogoče bi bilo 14 dni malo premalo, če se misliš kaj vstavljat v pribaltskih državah.

lep pozdrav Črt

Na vsak način so Lofoti vredni obiska. Tudi meni se zdi, da bolj kot Nordkap.
Za 10-12.000 km je 14 dni res zelo malo. Tudi če odšteješ tisto vožnjo čez celinsko Evropo, ostane povprečje okoli 500 km na dan. To pa je 8-10 ur vožnje dnevno. Saj ceste so čisto dobre, samo norveškemu reliefu primerno ovinkaste, avtocest pa v glavnem ni, razen nekaj na južnem koncu. Potem rabiš še nekaj časa za kakšen ogled. Predlagam vsaj tri tedne, če ne štiri.

Živjo!

Jaz sem prekolesaril Skandinavijo Helsinki-Nordkapp-Oslo. Če te zanima si oglej mojo spletno stran. Za kakršne koli informacije me pa kontaktiraj in ti bom z veseljem pomagal.

http://www2.arnes.si/~mflorj1/

Nekaj info bolj iz knjig in TV kot iz iskušenj.

– Kart za trajekte se ti ne splača kupit v Sloveniji, ker ne dobiš kuponov za kosilo večerjo na ladnji …(cene so pa baje primerljive)
– Norveška je v primerjavi s Finsko veliko dražja (tudi lepša)

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close