Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Nonini recepti

Nonini recepti

Hej!

Ker postajajo veceri hladnejsi,mi je prislo na misel,da bo mogoce katera delala miske. Ponujam vam malo drugacen recept,kot smo ga navajene.
Ta je iz zvezka moje none – Brda.Tam je seveda veliko dobrega vina in tudi zganja doma.Ruma si na kmetih ob domacem tropiniovcu seveda niso kupovali.Temu primeren je recept.Kar je v oklepaju,sem dodala sama.
Citiram:

Fritule (miske)

50 dek bjele muke
20 dek cukrja (sladkorja)
25dek bielega vina ( to je 1/4 l – popravite,ce ni prav)
1 glaz od deci zganja
3 deke ljevita (kvasa)
100 g cebibe (rozin)
scepec pimente in kanele (cimeta)
mast za cvret (me seveda olje)

Zdaj bom pisala v knjizni slovenscini,ceprav je zanimivo,kako je ona pisala
pod vplivom it.jezika.

V veliko skledo vlij mlacno vino,dodaj od skupne kolicine 120 g sladkorja,
moko,zganje,kvas in rozine.Mesaj 5 minut,dodaj cimet,pimento in limonino lupino in mesaj se 3 minute.Pokrij in pusti v toplem prostoru,da vzhaja 3 ure.Segrej mast ali olje.Z zlico oblikuj miske in jih cvri v vroci mascobi.
Ko zarumenijo,jih polagaj na servietko na kroznik in potresi s sladkorjem.
Se tople so odlicne. Nona je zakljucila takole:”Se tuople,so saldu duobre.”

Tole z mesanjem po minutah ,pac vsaka tako, kot dela sama.Jaz jih res pustim vzahajati tri ure.Verjetno je potrebno.Zaradi vina,so res posebne.

Delala je tudi Zganje s kostmi od cisp – zganje iz cespljevih koscic

Ce ima katera dobro domace zganje,bi mogoce to prislo prav.

Rabimo 1 l zganja,100g c.koscic,3 g cimetove skorje,250 g sladkorja.

V ponvi popeci 5 minut kak dan na soncu posusene koscice ,jih cimbolj stolci(najbolje v stari krpi,da ne frci naokrog in vse ostane skupaj).Vse namoci v zganju in daj zaprto na sonce 7 dni.
Potem dodaj sladkor,dobro premesaj in pusti pocivati 1 dan ali 2,da se sladkor stopi.Precedi in vsteklenici.Pusti pocivati 1 mesec na temnem.

Vcasih je naredil moj oce in smo radi srknili.Dobro tudi na sladoledu.
Sama sem na to ze pozabila.Ko sem danes kuhala cespljevo marmelado,
sem se spomnila tega zganja.

Deklice,to je bolj za radovednost,kaj so delale nase none.Nasla sem tudi zanimiv recept za sipkovo vino z medom.

Naj bo za DOBRO JUTRO in LEP DAN! Babi

Babi,

resda nisem deklica, pa vendar si ne morem kaj, da se ne oglasim na tvoj post (in še množico predhodnih postov in postov, ki bodo nedvomno še sledili).

Tvoji recepti so tako zanimivi, ne zgolj zaradi hrane, ki se da pripraviti z njihovo pomočjo, pač pa tudi zaradi načina, kako nam te recepte podajaš. Vedno v recepte uspeš vplesti nekaj osebne note, zgodbico, tvoje razmišljanje, anekdoto, da ob njihovem branju ne zbudiš zgolj naših brbončic, pač pa tudi srce.

Sam žal ne obvladam leporečja v tej meri, da bi sedaj spisal pol strani hvalnice tvojim oglašanjem, prišel pa sem na idejo, da ti predlagam, da svoja pisanja zbereš skupaj in nas vse skupaj, pa še mnogo drugih razveseliš s takšno čisto ta pravo kuharsko knjigo, ki jo bomo lahko vzeli v roke tudi takrat, ko ne bomo pred dilemo, kaj danes jesti.

Verjamem, da je to velik zalogaj, ampak ob prebiranju tvojih postov ne dvomim, da imaš dovolj energije za kaj takega. Pa tudi nihče ne pravi, da mora biti knjiga debela kot Kalinškova. Knjigo bi lahko naslovila Babičina kuhinja, posvetila pa bi jo seveda svojemu vnučku tam daleč v Londonu.

Babi, saj ne trdim, da boš s takšno knjigo obogatela (čeprav kdo ve?), sigurno pa bi nas bilo veliko takšnih, ki bi nas z njo res razveselila. Držim pesti, da se boš pravilno odločila. Če pa že ne boš izdala čisto prave knjige, nas pa vsaj razveseljuj še naprej s svojimi prispevki na tem mestu.

Korl, mislim, da je tvoja ideja res dobra in upam, da bo tudi Babi tega mnenja.
Lp, oli

Se popolnoma strinjam. Recepti, ki so po pisanju Babi bogatejši za okus, obraz in razpoloženje. Ker s svojim pripovedovanjem slika slika, ne le okuse in nas dela bogatejše. Jaz sem čisto malo boljši človek tudi po zaslugi tega prijaznega foruma in Babi. In naj obenem velja še en hvala za vse tiste, ki ste tukaj in delite svoje okuse.

V vsem se z vami strinja in vam daje podporo še Štajerc! Bravo Babi, le tako naprej…

Pozdravljeni vsi zgoraj podpisani in ostali! Hvala!

Ne vem,mogoce me je zacarala nona,ki je znala vedno otroke fascinirati s svojimi resnicnimi zgodbami.Mama in teti ji nista bili kos.Res je,da imam neverjetno dober spomin,bolje povedano, prisluh za dogodke iz ranega otrostva in naprej.Ko se srecamo z maturanti,se vecina njh sploh ne spomni dolocenih dogodkov,ki so v meni prav svezi.Tudi hci se cudi,ko kaj
povem iz njenih gimn.let ali faksa.Ona sploh ne ve,da je to dozivela.
Moz pa pravi,da je gorje imeti zeno s takim spominom.Nic bat,podozivljam vedno lepe spomine,negativne skrijem v pozabo.
Moj vnuk,ki ga tolikokrat omenjam,ima nekaj mojega.Stikanje po preteklosti.Zelo rad je poslusal ze kar realne pravljice ,ki sem se jih zmisljevala sproti.Vcasih je rekel,daj povej,kako je bilo,ko si bila ti majhna.Seveda sem mu pripovedovala o kmetiji,zivalih,kaj smo sami pridelovali in predelovali.Ne vem zakaj;najbolj se je cudil,ko sem mu povedala,da smo sami delali kis.Ne,kisa pa ne!To se mu je zdelo strasno cudno in neverjetno.Upam,da teh najinih trenutkov ne bo pozabil se dolgo.To bo vez z njegovo domovino,kjerkoli bo kasneje zivel.
Tudi Angleze ze zastrupljam z nasimi pisanicami,potico,struklji…vse pojejo!!
Ko sem tu zacela,sem lahko zdrzala pri pisanju receptov samo tako,da sem ob vsakem receptu imela kak spomin. Kuharske knjige kupujem tiste,ki
so napisane bolj osebno.Pravi uzitek jih je brati.Sem ze enkrat omenila
Hafnerja in njegovo knjigo TA DOBRA STARA KUHA.Pravi uzitek!
In takih knjig je kar veliko.Imela sem sorodnika Francoza (tetin moz),ki je bil imeniten kuhar in je tudi izdajal knjige.Ena mi je se posebno vsec,namenjena mladim gospodinjam in hkrati delavkam v pomoc.
Koliko razumevanja,razkritja trikov,odpravljanja zagat,ko po sestih prides domov in ves,da imas ob osmih goste na vecerji. Take knjige so krasne!
Imam tudi njegove recepte,ki jih je sestavil za mojstrski izpit(seveda ne original).Tam si je tocno zapisal,kje je dobil navdih za doloceno jed in za
njeno poimenovanje .Vem,da je sladico poimenoval po otocku,ki ga je videl
s svojega okna v razlicnih vremenskih prilikah.Ko sem bila pri njih,mi je dovolil brskati po njegovih zapiskih in anekdotah.Srecal je veliko ljudi od Gagarina do Brigitke.Vse si je zapisoval.Ti zapiski so me ocarali bolj ,kot njegova vrhunska kuhinja,ki je jaz sicer nimam prevec rada-fr.kuhinje namrec,vsaj tradicionalne ne.Zdaj se tudi oni nekaj prilagajajo pravilom
zdrave prehrane.Italijanska hrana,hrana revnih obmorskih podrocij in slovenska hrana -so res dobre.Vsaj za moj okus.

Korl,hvala! Tvoje besede so tako pristne.Ne rabimo nobenega leporecja,da se ljudje razumemo.
Ce bi prej o tem razmisljala in lepo spravljala v racunalniske mape,bi imela ze nekaj materiala za drobno knjigo.Pa me nekako ne mika,ker potem bi ze bila velika odgovornost in ves car bi zginil.Nekaj narediti iz veselja ,ne za denar,me osrecuje.Ena od bralk mi je svetovala,da bi lahko napisala knjigo za totalno butaste kuharice ali nekaj podobnega.
Torej knjigo,ki bi bila preprosta,didakticno dovrsena in dajala zacetnicam
vzpodbude v svoji preprostosti. Zal,imam ze enkrat se vedno premalo casa,
pa se lepse je tako.

Torej se beremo,si kaksno povemo in tako bo res lepo.
Prav vsem lep dan Babi

Babi,

you’ve made my day again..:))

Ne samo zaradi razmisljanja, tudi primorscina tvoje none je tako zazvenela v mojih usesih, da sem se kar na glas zasmejala..:))) (seveda so tale hip za to se drugi razlogi..:))

Tako da ko bos se kdaj gledala v knjigo svoje none, se priporocam tudi za avtenticno varianto..:))))

Hvala, hvala, hvala!:))

pozdravcek,

proxima

Hej,bos dobila! VIdim,da so drugi razlogi tudi prijetni.

Za konec dneva pa se nekaj iz njenih zapiskov ob receptih.Verjetno je
sem pa tja zapisala kaksno ljudsko reklo.Vejice sem dodala in vecino pik,melodicnosti glasu pa ne morem.Z Goriskega smo odsli,ko mi je bilo 10 let.Ce bi govorila v dialektu,bi se spakovala,ker ga ne znam vec.Mu pa zelo rada prisluhnem in tudi nase javne moze takoj spoznam,ce so od tam.Objame me val spominov.Jezika istrskih domacinov tudi ne znam. Prevladala je pogovorna slovenscina iz solskih klopi.

Ruba brs suli ne stori ne duobro ne slabo.

Jecmen anu fezoj je kuhnja za busce fjoj.

Ku je na mize jancic ali kuzlic se ne rabi nuzic.

Re’dic prvo tajo,z uljon,pevejo’n anu ciesnik.

Narbulse vinu je s puhne ludrice.

Je duosti pre`vec dnevou ku klobas.

Pijmo anu jejmo anu kontente budmo.

Svjeti Vid crisenj anu grjieha sit.

Svjeti Mrtin napune bukelin.

Pulenta anu ki znjo.( z s stresico)

Se zdaj se spomnim.Ce sem nono vprasala,kaj bo za vecerjo,je bil za salo to njen odgovor.”Kiznjo” sem razumela kot konkretno jed dolgo casa.

Buh daj vrjeme ljepo,bljedes,vrzute anu rjepo.

Biz bu brs zdrev,z gustom ga bom jeu.

Buh dej des, anu Svjetanton,ke bo zrasu frmenton.

Kroh je mier v hise.

Une ke je pumalen,zive dugo.Une ke je pumalen anka djila pumalen.

Ku jjes duosti sira tine da Buh miera.

Redic ,malva anu koprive so za zevot freskitive.

Je duober ku kroh.

Je cukrsto ku rezoljo.

Je posusen (shujsan) ku bakala. Ma kaku seje Marece posusila.

Ne vem zakaj ta zadnji zapis:mogoce je bilo dekle bolno,pa je nono skrbelo.
Se ti izrazi: zbrincula, fouc, suitk, cestila

Ja,primorscina!Od vasi do vasi drugacna. Ponekod so rekli ku,drugod ko
v smoslu kot.Verjetno so nastale pri noninih zapisih pri samoglasnikih kaksne napake.Samoglasniki so sploh malokdaj cisti….uo, ie…,pac melodija. Nona,saj mi bo oprostila,da izdajam njene zapiske.Ta zvezek ljubosomno cuvam .Zavitega imam v flanelastem
blagu in zpartega v skatli.Ga veckrat vzamem v roke in prezracim.

Naloga zate! Pravilno skusaj prevesti rekla in izraze. Bo slo?

Drugic dobis navodila za recept v originalu.Moram poiskati zanimiv recept.
Proxima,v veslle mi je bilo deliti s tabo nonine misli,zapisane kdove kdaj ob petrolejki.Moram nehati,ker…

Lahko noc Babi

Oho, domaca naloga!:))

Se ze veselim, kako bom razvozlavala tisto polovicko, ki je ne razumem..:))

Ampak takoj – se pred sluzbo – moram pa pripomnit, da imajo Srbi o siru podoben pregovor, samo da bolj konkretno narekuje posledice:

Jedi sira, da ti dupe svira. (ker skuta ali sir napenjata zaradi obilice beljakovin..:))

najlepsa ti hvala in pozdravcek,

proxima (ki slisi travo rast..:))))

Babi,

spet si mi polepšala dan. Pa vendar, kljub mojemu primorskemu poreklu sem uspel razvozlati komaj kakšno polovico zapiskov tvoje none. Sem pa pri tistih toliko bolj užival.

Komaj čakam prevode.

Pozdrav, pa lep dan
Korl

Ruba brs suli ne stori ne duobro ne slabo.
Jed brez soli..

Jecmen anu fezoj je kuhnja za busce fjoj.
Ne razumem ‘fjoj..’:))

Ku je na mize jancic ali kuzlic se ne rabi nuzic.
Ta je lahka – jančka ali kozlička jemo kar z rokami..

Re’dic prvo tajo,z uljon,pevejo’n anu ciesnik.
Tale mi je tudi uganka..:))

Narbulse vinu je s puhne ludrice.
Najboljše vino je iz polnega soda.

Je duosti pre`vec dnevou ku klobas.
Revscina, revscina..

Pijmo anu jejmo anu kontente budmo.
Pijmo, jejmo in bodimo zadovoljni.

Svjeti Vid crisenj anu grjieha sit.
(ker se takrat začne poletje in hormoni znorijo..:))

Svjeti Mrtin napune bukelin.
Sveti Martin napolni ..ena od domačih mer, ki jim se zmeraj nisem kos..:))

Pulenta anu ki znjo.( z s stresico)
Polenta in nekaj zraven..??:))

Se zdaj se spomnim.Ce sem nono vprasala,kaj bo za vecerjo,je bil za salo to njen odgovor.”Kiznjo” sem razumela kot konkretno jed dolgo casa.

Buh daj vrjeme ljepo,bljedes,vrzute anu rjepo.
?bljedes?, vrzote se mi zdi pa da je ohrovt..:))

Biz bu brs zdrev,z gustom ga bom jeu.
Prvega dela nankar nec ne zastopim..:))

Buh dej des, anu Svjetanton,ke bo zrasu frmenton.
Bog in sveti Anton naj dasta dež, da bo rasla koruza.

Kroh je mier v hise.
Če je pri hiši dovolj hrane, je tudi mir..

Une ke je pumalen,zive dugo.Une ke je pumalen anka djila pumalen.
Kdor po malem je, dolgo živi. Kdor po malem je, pa tudi dela po malem..:))

Ku jjes duosti sira tine da Buh miera.
To sem pa že komentirala..:))

Eh, Babi, kaj bi mi brez tebe..:))

se enkrat ti hvala!:))

pozdravcek,

proxima

Hej,sem ze vceraj prebrala,pa me je racunalnik izdajal,ni me hotel vkljuciti.
Muc je bolan;ni hudega,ravno dovolj za vznemirjenje.
Nalogo si odlicno opravila.Se oglasim in dodam.Zdaj grem k vet.
TO PA JE CISTO TELEGRAFSKO,NIC MENI PODOBNO.Se mi mudi!!

Lep pozdrav vsem Babi

Bljedes bi lahko bil bljušč, ki ga primorci uporabljajo namesto divjih (zelenih) belušev. Letos se je pojavil v LJ. na tržnici in so po časopisih zaganali vik in krik da prodajajo plevel namesto divjih belušev (:))), kot, da so divji beluši kaj drugega kot plevel). Zelooo dober in zdrav plevel seveda.

Če se motim me popravite.

lp tinca

Uh, veliko srece za mucka. Se beremo!:))

pozdravcek,

proxima

Tinca,bljusc je res krasen plevel,pa divji spargeljni in hmelj,kot recejo na goriskem.

bljedes pa je blitva;italijansko blede

Zdaj bom sla razvozljat se ostalo. Lp Babi

Hej,muc je fasal eno sponto in ker mu nikakor ne bom uspela dati antibiotik v tableti,bo babi vsak dan obiskovala veterinarja.Ima vnetje mehurja.Vidis,to je tako.Kosare-lezisca so od predsobe do balkona.Onadva pa na ploscicah lezita,mislec,da je se vrocina.
S psom je bilo podobno.Ko je bila voda oporecna,sem jo prekuhavala.
On pa je pil iz prve luze.Glavno,da babi prekuha!!!

Jecmen in fizol je minestra za “uboge” otroke.Pomilovalno.Moski si pac zasluzijo se vsaj klobaso zraven.

kuhnja-minestra fjoj – figli -otroci V Trstu so samo fjoj ne figli.

Radic,prvi rez(primo taglio -it.),tisti najmehkejsi,z oljem,papriko in cesnom.
Kis je spustila.
To je bila spomladi po vsej vasi diseca jed:radic in frtalja.
Paprike so na Goriskem peveroni.Pekocim podolgovatim zelenim ali rdecim tankim ,je nona rekla “peveroni,k ujedajo”

bljedes- blitva it. blede

Biz(s stresico) Grah bo kmalu zrel,z uzitkom ga bom jel.

Rizi-bizi -te na kaj spominja?

Redic,malva anu koprive so za zevot freskitive. … so za telo osvezitve,verjetno v pomenu cistila. fresco-svez ,
Vcasih so v ribarnici domacinke ponujale ” pesce fresco”.

Je cukrasto ko rezoljo .(tekoc sladki nadev v bonbonih).To je bilo tudi na
Milijonarju.

No,pri siru sem jaz razumela bolj za moske,sir kot afrodiziak.
Korl ,nekaj zate.

Se izrazi zbrincula-iz vrbja redko pletena okrogla kosara za listje iz gozda.
Otroci smo jih kotalili po bregu po obodu.

fouc- srp it. falce ; suitk-iz krp narejen okrogel zvitek s polnilom za na glavo pod kosaro.

cestila (stresica) -jerbas,okrogla,kosara z dvema rocema- za cesnje
it. il cesto

Nona si je dala na glavu ta prvo suitk,an sele potle cestilu pounu saldu
finih crisenji.

No,saj je zdaj to kot seminarska naloga o narecjih.

Korl,ce si pokukal,ti je zdaj vse jasno.Ma ja,Primorci smo raztreseni povsod!
To je zasluga predvsem Mussolinija in vladavine fasizma.

Ves,da so najbolj slovanska imena ravno na Goriskem?Zakaj?
Ocetje in mame so tako nagajali fasistom.Seveda jih niso oblasti vpisale v
rojstno knjigo,ostala pa so.Skoraj vsak otrok je imel dve imeni,slovensko in italijansko.
Iz Brd se je veliko druzin med obema vojnama preselilo tudi v Perkmurje.
Tam so poceni dobili zemljo in zaceli gojiti na velikih povrsinah beluse.
Bila je lepa oddaja na TV.

Da ne bi mislili,da sem lokalpatriot.Se zdalec ne. Lep pozdrav Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close