nogomet
Pozdravljeni,
v upanju, da se tu zbirajo moški, od katerih ima kateri kaj pojma o nogometu, bi rada prosila za razsvetlitev. Zanimajo me prestopi nogometašev iz enega kluba v drugega in nimam pojma, koga naj vprašam, kako to poteka, kdo komu plača in koliko, zakaj plačilo, ali so kakšne omejitve… Noben izmed meni bližjih moških ni športni fan, pa o tem nič ne vem, tako da prosim za pomoč!
P.
če klub X hoče, da njegove barve zastopa nogometaš, ki je že podpisal pogodbo s klubom Y in če nogometaš Z želi klub Y zamenjati za klub X, potem je logično, da mora, klub X plačati odškodnino za igralca Z in s tem v bistvu odkupi njegovo pogodbo s katero je igralec Z zavezan klubu Y! Višina odškodnine pa je stvar pogajanja tako kot vsaka druga…
klub Y se nato (oz. že prej) pogaja z igralcem o višini njegove plače, kar poteka seveda neodvisno od zgoraj opisanega…
ok?
S tem, da so nekateri klubi pripravljeni odšteti miljonske vsote dolarjev za kao dobre igralce, pa se včasih zgodi, da so kupil mačka v žaklju….Res ne vem, zakaj je Real plačal tko veliko vsoto za Davida B., ker se mi zdi, da je pokazal en velik nič…. Sej zdej tko pravjo, da bo šel nazaj v Manchester
Ja fuzbalerji so blago, kokr vsako drugo. Tko kot kupuješ avto, se prodajajo fuzbalerji. Če ga hoč met v svoji ekipi, ga morš kupt. Če pa ni pod pogodbo, pa lahko zaston zamena klub. Cena je stvar pogajanj, prov tko kot plača. Obstajajo pa tut od države do države različni prestopni roki (ne morš kupvat igralcev čez celo leto).
Težko je v dveh stavkih povedati vse o načeti temi. Strinjam se z MAJDO, da z DAVIDOM B. ni nič. Tako kot z REAL-om v tej sezoni. Moraš pa vedeti, da na račun DAVIDA nikakor ni ničle v blagajni REAL-a. REAL je preden je DAVID prvič brcnil žogo v njihovem dresu, imel povrnjenih 75% »nabavne« vrednosti.
Sicer pa. Hvala Bogu, da imamo CHAMPIONS LEAGUE in kakšno podobno zadevo, da lahko gledaš nogomet. S slovenskim je že dolgo ena velika ničla. Od odhoda KATANCA. PRAŠNIKAR je le pobiral plodove njegovega dela, ampak »skladišče« se prej ali slej izprazni, če ne skrbiš za nove »zaloge«. OBLAK? Ne vem ali bodo z njim »vremena kranjcem se zjasnila«, ali bo še kar naprej »oblačno«. Po mojem je glavni problem v zvezi. Vodijo jo ljudje, ki predvsem in izključno grejejo stolčke in skrbijo, da ga ne izgubijo. Predvsem tam bi bilo potrebno narediti zamenjavo.
Naš klubski nogomet – žalost št. 2. Zadnjič sem prek TV spremljal tekmo GORICA:MURA. Kakšna tekma, lepo vas prosim, to je bila rokoborba, ali pa kakšen nov borilni šport v kombinaciji z žogo, ki ga še ne poznam. Če bi tekmo sodil gologlavi italijanski sodnik, bi na igrišču ostala le vratarja. In še ta pod vprašanjem, glede na to, kako je pred kratkim, sicer pravilno, izključil vratarja »francoskega« porekla z enako »frizuro«.
Sicer pa glede zaslužkov in denarja, ki se vrti v nogometu in še kakšnem drugem športu. Zaslužki igralcev so veliki, ogromni. Št. 1 golfa, ki je menda najbolje plačani športnik v eni uri zasluži en CLIO (najbolj prodan avto v Sloveniji). V enem dnevu 24. Pri tem pa ni važno ali vihti palico za golf ali pa mirno spi oz počiva. In kljub temu njegovi delodajalci na njegov račun »obrnejo« dovolj, da jim gospod TIGER WOODS ne ogrozi »poslovanja«.
Šport, predvsem vrhunski, kakor tudi prireditve in vse kar sodi zraven je potrebno razumeti kot »fabriko«. Vložiš, delaš, razvijaš, posluješ … in posledično »kasiraš« (ali pa bankrotiraš). Z zneski pa se ne velja pretirano obremenjevati, ampak uživat v predstavi, ki ti jo nudijo.
LP, Škorpjon
Draga Majda,
igralčeva vrednost se ne meri samo na igrišču – upoštevati je treba, denimo pri Davidu B., kolikšno brezplačno publiciteto je prinesel klubu, pa astronomske zneske, ki jih klubu z zvezdami takšnega kova prinaša t.i. merchandizing – prodajanje majic, navijaških šalov, plakatov in druge šare.
Sem pa tudi sama malce razočarana in se je vnovič potrdila moja dobra stara teza, da kakovosti kluba ne gre vedno meriti z vsoto, plačano za igralce, ali z razvpitostjo njihovih imen. Očitno mora poleg tega med njimi obstajati neka kemija, marsikaj je odvisno tudi od trenerjeve strategije, od dela na treningih (isti igralec je lahko v enem klubu “car” in v drugem “ničla”), tu so seveda še odnosi – med igralci samimi, med njimi in trenerjem, pa odnosi z vodstvom in bogve kaj vse še. Dokler je tako, bo v nogometu (pa tudi v drugih ekipnih športih) zanimivo in bo prihajalo do presenečenj – to pa je precejšen del čara športa. V nasprotnem primeru bi bilo treba nam, gledalcem, samo pogledati klubski proračun, pa bi vedeli, pri čem smo, kajne? :.)
P. S.: A ni bilo veselje gledati igro Deportiva?
Forum je zaprt za komentiranje.