Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Nočem in ne morem prevzeti skrbništva nad bratom

Nočem in ne morem prevzeti skrbništva nad bratom

Z bratom imava za sabo težke zgodbe. Brat je invalid, zaostal v duševnem razvoju in biva v domu.  Oče je umrl lansko leto v prometni nesreči istočasno pa je mam zbolela za rakom, do nedavnega sem zanjo skrbela sama. Šteti so ji dnevi. Jaz se hudih zdravstvenih težavah ravno komaj še držim nad vodo, tudi osebno mi ravno na rastejo rožice, zdaj pa je začela pritiskati name še socialna služba, da je treba urediti skrbništvo za brata, ki naj bi ga prevzela jaz kot najbližja sorodnica. Nisva niti povezana in jaz tega bremena nase prevzeti ne morem in niti nočem. Včasih je k meni prišel za dan ali dva. Težko je z njim, posebej ob polni luni. Ne čutim te odgovornosti. Enostavno je ne in mislim, da imam pravico do svojega življenja, da ga končno živim zase, brez da bi za koga skrbela. Od ljudi, ki skrbijo zanj in tudi od socialne delavke sem deležna kritik in graje, hočejo mi vzbuditi slabo vest. Bi jo morala imeti, ker mislim, da brat ni moja skrb? Kako naj se ubranim, da me pustijo pri miru in mi nehajo nabijati slabo vest? Kdo je dolžen poskrbeti za brata jaz ali državne institucije?

Enostavno reci, NE. Če je treba dat izjavo jo daj. Podpiši in živi po svoje.

Moje sožalje – vem kako je biti prisiljen se odpovedati možnost gradnje svoje sreče. Vsi so pametni za druge, zlasti ko mečejo svojo odgovornost nate, potem pa se ti v obraz režijo, ko naštevajo kako si si sam kriv, da si se rodil.

Veliko sreče ?

Odločno povej, da ne boš prevzela in da je njihovo početje nadlegovanje, zaradi česar jih boš tožila če ne nehajo.

Imam primer v širšem sorodstvu – ena teta je sama (ni več gladka, pravzaprav dvomim, da je kdaj zares bila), CSD pa je pritiskal na njenega brata, da prevzame skrbništvo zanjo. Da ga ta sestra dobesedno psihično tako nadleguje, da se mu je zdravstveno stanje zelo poslabšalo (oba sta 80+), CSD ne zanima. Ja, vem, on je dovolj neumen, ker misli, da mora. Bo ga pa prej pobralo kot njegovo sestro, ki ji, razen par koleščkov v glavi, ne manjka nič.

Pa še sosedi – babica, vsa dementna (blizu 90) je končno v domu. Živa je še ena hčerka, druga je umrla. Za dom doplačujejo hčerka in vnuk pokojne hčerke, ker so ga nasankali, da mora.

Saj ne štekam čisto, kaj naj bi ta silna “skrb” bila, če je v domu?

Da podpisuješ dokumente zanj? Da imajo komu sporočiti, če umre?

Kaj točno je hudega? Ni zlonamerno, res me zanima.

Odgovor na objavo uporabnika
Replika54g1, 03.02.2022 ob 12:38

Saj ne štekam čisto, kaj naj bi ta silna “skrb” bila, če je v domu?

Da podpisuješ dokumente zanj? Da imajo komu sporočiti, če umre?

Kaj točno je hudega? Ni zlonamerno, res me zanima.

Plačevanje oskrbe zanj npr.?

Tako kot so že svetovali. Odločni ne. Potem pa zaživi zase. Veliko si naredila za druge, zdaj pa moraš na vrsto priti ti. In nase si lahko le ponosna, nobene slabe vesti si ne zaslužiš. Vse dobro ti želim.

ker je to velika odgovornost in kar nekaj dela in napora?

če skrbnika ni, mora to delo prevzeti CSD. in bi se radi tega otresli.

194. člen

(1) Skrbnik mora centru za socialno delo poročati in mu dati račun o svojem delu vsako leto kot tudi kadar center za socialno delo to zahteva.

(2) Iz skrbnikovega poročila mora biti razvidna njegova skrb za osebo varovanca, zlasti kar zadeva njegovo zdravje, vzgojo in izobraževanje ter njegova skrb za vse drugo, kar je za varovanca potrebno.

(3) Poročilo mora vsebovati tudi podatke o upravljanju varovančevega premoženja ter razpolaganju z njim, o varovančevih dohodkih in izdatkih in končno stanje njegovega premoženja.

(4) Podrobnejše predpise o sestavi in vsebini skrbniških poročil izda minister, pristojen za družino.

plačevanje, 03.02.2022 ob 12:41

Plačevanje oskrbe zanj npr.?

Ne, ker oskrba prizadetih ni isto kot dom starostnikov. Pokriva se iz ZZZS, prizadete osebe pa tudi prejemajo invalidnino in druge dodatke.

Caty sister, 03.02.2022 ob 12:25

Z bratom imava za sabo težke zgodbe. Brat je invalid, zaostal v duševnem razvoju in biva v domu.  Oče je umrl lansko leto v prometni nesreči istočasno pa je mam zbolela za rakom, do nedavnega sem zanjo skrbela sama. Šteti so ji dnevi. Jaz se hudih zdravstvenih težavah ravno komaj še držim nad vodo, tudi osebno mi ravno na rastejo rožice, zdaj pa je začela pritiskati name še socialna služba, da je treba urediti skrbništvo za brata, ki naj bi ga prevzela jaz kot najbližja sorodnica. Nisva niti povezana in jaz tega bremena nase prevzeti ne morem in niti nočem. Včasih je k meni prišel za dan ali dva. Težko je z njim, posebej ob polni luni. Ne čutim te odgovornosti. Enostavno je ne in mislim, da imam pravico do svojega življenja, da ga končno živim zase, brez da bi za koga skrbela. Od ljudi, ki skrbijo zanj in tudi od socialne delavke sem deležna kritik in graje, hočejo mi vzbuditi slabo vest. Bi jo morala imeti, ker mislim, da brat ni moja skrb? Kako naj se ubranim, da me pustijo pri miru in mi nehajo nabijati slabo vest? Kdo je dolžen poskrbeti za brata jaz ali državne institucije?

Samo eno vprašanje; ko bo umrla še mati, boš pa z veseljem prevzela njeno/njuno (z očetom) premoženje?

In seveda poskusila brata izriniti, ne?

sorojenci pa res v nobenem primeru niso dolžni plačevati oskrbe, enim se očitno že meša. Glede na to,da je v domski oskrbi, kaj veliko ne bo na njej, razen podpisovanje kakšne dokumentacije, pa seveda, če umre, skrb za pogreb.

če tega noče, potem ji seveda ni treba. Mislim, da potem CSD prevzame skrbništvo.

mijav mijav, 03.02.2022 ob 13:25

sorojenci pa res v nobenem primeru niso dolžni plačevati oskrbe, enim se očitno že meša. Glede na to,da je v domski oskrbi, kaj veliko ne bo na njej, razen podpisovanje kakšne dokumentacije, pa seveda, če umre, skrb za pogreb.

če tega noče, potem ji seveda ni treba. Mislim, da potem CSD prevzame skrbništvo.

CSD bo prevzel tudi skrb za njegov delež ob dedovanju, tako da ga ne bo nikakor mogla izpodriniti.

Resno, zakaj bi sploh morala prevzeti kakršno koli skrb zanj? Že tako je bila deležna vse prej kot nekega normalnega otroštva zaradi brata (kruto, ampak tako je navadno). Ti zdravi otroci so vedno postranske žrtve.

Zanj ti pripada 24 urna oskrba v obliki osebne asistence, to pomeni trije plačani ljudje ves čas ob njem 356 dni na leto, ena od teh oseb si lahko ti, torej dokler je brat živ imaš garantirano službo pri njem, za primer ti poven Elena Pečarić, če ne veš kdo je to poguglaj, ima 6 ljudi kateri skrbijo zanjo, torej pogojno privoliš prej pa postaviš pogoje , ko so ti izpolnjeni pač prevzameš, skozi to osebno asistenco se krade denar na veliko…

Za to so zadolžene inštitucije in tvoj odgovor je, da ne boš prevzela. Brez debate.

Točno to sem pomislila tudi sama.

Pa avtorica – CSD se dedoavnju ne bo odpovedal, bo kar prevzel to, kar po zakonu pripada bratu.

ena stara, 03.02.2022 ob 13:38

Točno to sem pomislila tudi sama.

Pa avtorica – CSD se dedoavnju ne bo odpovedal, bo kar prevzel to, kar po zakonu pripada bratu.

Namenjeno repliki (se strinjam z njo!).

jasno in glasno, 03.02.2022 ob 13:30

Zanj ti pripada 24 urna oskrba v obliki osebne asistence, to pomeni trije plačani ljudje ves čas ob njem 356 dni na leto, ena od teh oseb si lahko ti, torej dokler je brat živ imaš garantirano službo pri njem, za primer ti poven Elena Pečarić, če ne veš kdo je to poguglaj, ima 6 ljudi kateri skrbijo zanjo, torej pogojno privoliš prej pa postaviš pogoje , ko so ti izpolnjeni pač prevzameš, skozi to osebno asistenco se krade denar na veliko…

Noben denar ni vreden tega.

ni šans, 03.02.2022 ob 14:41

Noben denar ni vreden tega.

Brat živi v domu, ne doma pri družini.

In doma avtorici ali staršem ni treba plačevati!

Sej so že drugi povedali, zakaj CSD pritiska. Ena skrb manj za njih.

Če nisi sposobna skrbeti za brata, potem je za njega bolje, da ne sprejmeš.

Pri dedovanju… če ni nikogar drugega, bo šlo na pol (ena fajna finta CSD je tudi laž, da mora oseba z prizadetostjo dedovati več kot ostali).

Nad bratovo lastnino bo tako bdel CSD in če bi se kaj želelo prodati, morajo oni odobriti. Ampak itak se ne spremeni nič, tudi če si skrbnica. To ne pomeni, da lahko v njegovem imenu kar sklepaš posle.

Torej zakaj bi že prevzela kakršno koli breme? Ker ji nekateri nabijajo slabo vest? Pejte nekam z njo. Zdravi otroci vedno nastradajo v takšnih družinah. Če ni nič posebnega, zakaj pa bi potem sploh težili s skrbništvom?

Ja vse našteto, pa med vikendi in prazniki bi bil z nami, tudi dopusti in nekaj je tudi finančnega bremena.

Ja vse našteto, pa med vikendi in prazniki bi bil z nami, tudi dopusti in nekaj je tudi finančnega bremena.

Pa kar tukaj odgovarjam, da mama nima praktično nobenega premoženja, razen kakšen dolg na banki.

Tudi ti si izmučena če praviš da skrbiš za obolelo mamo. Pojdi po psihološko pomoč saj si iztrosena, izgorela in kot taka ne moreš se skrbeti za brata.

Najprej poskrbi zase, potem pa naprej.

Vzemi brata potem pa z njim na dobrodelne organizacije in se bos kmalu kopala v denarju.

Caty sister, 03.02.2022 ob 19:39

Pa kar tukaj odgovarjam, da mama nima praktično nobenega premoženja, razen kakšen dolg na banki.

Zdaj je malo bolj jasno, zakaj CSD zeli skrb zanj preloziti nate, ker vedo, da ne bi nic pojerbali po bratu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close