Nobenega veselja ni več na cesti
Ali se samo meni tako zdi, da se zadnje obdobje vsi nenormalno vlečejo, avtocesta nima več prehitevalnega pasu, hitrost izven naselja je enaka hitrosti v naselju. Ves čas sem prisiljen v prehitevanje….
Recimo, občasno se grem namensko malo sproščat z vozilom, sedaj mi je jasno da je avto, ki je zmogljiv (300 KM) za naše ceste neuporaben, nikjer ne morem revčka izkoristit kot si zasluži. Malo pohodim do cca 220 km/h in takoj se najde kaka monovka na prehitevalnem pasu z 90 km/h!!!
Ogledala ne obstajajo ali kako? Potem se peljem recimo po cesti, ki vodi na Jezersko, super ovinki…, ja mater priletim zadaj za kako monovko in namesto, da bi se en malo umaknila desno gre raje čez sredinsko črto, da imam oteženo prehitevanje. Čemu je potrebno tako vedenje?
Vozniška kultura je pri nas zelo na psu in to je tudi razlog, da sem motor raje prodal.
Opažam, da se ogromno monovk med vožnjo maže po rilcu, gobca po telefonu, sveta okrog pa ne vidijo…strahota.
Naj pa omenim, da vedno vozim varno in zabavam se tam kjer se lahko.
Jaz še vedno uživam, ko marsikoga(marsikatero) presenetim od zadaj in se obesim na zvonec in blendo, potem ko tud po 20-ih sekundah ne opazi avta v vzvratnem špeglu…Med prehitevanjem mu-ji ponavadi še pokažem kretnjo-ali:
-“ti manjka kolešček v glavi?”
-“zakaj zaboga ima vsak avto tri vzvratne špegle?”
-“rabiš okulista?”
-stresem z glavo “pa kdo hudiča ti je dal izpit”?
–
–
–
Blazno me še moti nonšalantno vpeljavanje na AC pri 50-70 km/h, medtem ko je pod 80 km/h kaznivo- 500 €…
Jaz sem se vozil za eno kokošjo na AC cca 10 minut, baba lepo 90 km/h po prehitevalnem, gobcala po GSM in ni videla ničesar…, jaz sem trobil, blendal, mahal in celo psoval pa ni opazila….!!!!!
Saj bi jo prehitel po desni, samo sem jo nekako testiral….., takim bi jaz takoj vzel izpit.
načeloma se strinjam s teboj BMW 540. Tvoje pričevanje pa še dodatno nakazuje, da Slovenija rabi dirkališče, kjer se bi res lahko VARNO sproščali.
Na živce mi gre, ko se kao vzorne voznice in vozniki pritožujejo nad tistimi, ki gredo po avtocesti recimo 150 km/h, da so divjaki, a hkrati niso toliko realni in si priznajo, da so velikokrat sami bolj nevarni, ko se peljejo po AC 90 in telefonirajo ali iščejo lip gloss…
Nenazadnje, večinoma tisti, ki se peljejo po omejitvah ali malce več so bolj zbrani vozniki.
Točno tako, tisti ki prekorači hitrost v nekih razumnih mejah je navadno boljši voznik kot tisti, ki sploh ne upa vozit skladno z omejitvami.
Jaz mislim, da dirkališče ne bi rešilo težav, meni se zdi relativno ok tudi ta varianta, ki jo prakticiram sam, greš lepo za vikend zgodaj zjutraj na kake osamljene ceste in si daš malo duška….
Cesta je še zmeraj cesta in če je ponavadi prazna, to še ne pomeni, da je vedno prazna ob določenih trenutkih. Tudi ko sem delal na dirkališču smo mislili, da je vse pod kontrolo, pa je še vedno tu pa tam kje na cesto pritekel zajec ali srna.
Pri voznikih, ki gredo radi hitro pa je problem še ta, če sploh znajo oceniti, koliko obvladajo vozilo. Predvsem mladih je veliko, ki mislijo da so F1 vozniki pa se največkrat izkaže, da so se žal ZELO motili o svojih sposobnostih.
V tvojem sestavku moraš spremenit ta del “kolikor toliko normalnim”, ker tebe res ne moremo uvrščati v to kategorijo….
Drugače pa hvala za lepe želje, morda bom namesto betonske odstavne niše raje ciljal kakega “kolikor toliko normalnega” voznika, da ga pošljem v večna lovišča, potem si bom pa oddahnil.
Predpostavljam pa, da si ti pripadnik vozniške kaste, ki se ves čas vlači 65 km/h ne glede na naselje ali izven naselja, taki ste najbolj pametni, ponavadi vozite kak Clio in podobna jajca, nad bavarčki se pa pritožujete, seveda zaradi fovšarije….
Pa en lep dan ti želim, pa da se ne srečava….na cesti.
To imaš prav, cesta je cesta, zato pa se nikdar ne vozi prehitro v nepregledne ovinke, meni zelo odgovarja pregleden del ceste, ki ima par ovinkov zapored, tako lahko vse vidiš in, če ni nikogar potem ni težavno in nevarno. Seveda pa vse v mejah, da so možni še kaki popravki.
Mladi vozniki so pa spet nekaj drugega, občutek obvladovanja je lahko zelo varljiv in nevaren. Ko takole pomislim je dobro, da smo preživeli mlada leta….:)))
Raje ne bi komentiral Pametnjakovićevega posta, ker je na nivoju ostalih komercialnih portalov.
Sicer pa še lep primer s prakse v ZDA. Tam je normalno, da se peljejo po omejitvah. Torej če je omejitev 90, je 90 km/h (sicer imajo milje) in če denimo opazi počasnejši, da se mu na kakšni zaviti cesti približa hitrejše vozilo se mu ta umakne, po potrebi celo ob strani za trenutek zaustavi! Zakaj? Ker po tem njegovem manevru bosta oba lahko nadaljevala pot po svojih zmožnostih in željah. enako velja za avtoceste.
Naj ti povem še en še lepši primer iz prakse ZDA, Anglije, Švice, Švedske, Norveške …. in kar je še takšnih civiliziranih dežel (Slovenije ni med njimi). Tam se ne zgodi, da bi se vozilu, ki vozi po omejitvah, na zadek prilimal cestni dirkač, še posebej ne s hitrostjo 220 na uro. V teh deželah so vsi takšni že zdavnaj brez izpita, brez avtomobila in po možnosti v arestu.
Pa še lepši dan želim vsem skupaj.
Spet zmotno mišljenje…
Jaz nikoli ne vozim “za ritjo”, imam primerno varnostno razdaljo, ponavadi se mi potem kaki vrhunski vozniki celo vrivajo… Kadar peljem nad 200 je vedno prazna cesta, če pa opazim, da je kdo na prehitevalnem pasu vedno že precej prej zmanjšam hitrost, počakam da se umakne in naprej.
Preveč posplošujete vsi skupaj, itak se pa v 99% vozim skladno z zakonodajo…
Sicer pa verjetno vsi poznate tisto zadevo s kamnom (kdor je brez greha…).
Še vedno sem pa mnenja, da sem veliko bolj varen voznik kot večina Slovencljov, ki se vozijo po
naših cestah.
Jaz vidim problem v tem, ker večina misli, da je cesta samo za njih in vsak dela kar hoče, kot da je doma. Tipičen primer je tudi vožnja čez rdečo luč. Ali je res tako težko počakati dve minuti na zeleno. In potem, ko speljem takoj, ko zasveti zelena, te “rdečkar” gleda prav postrani, kot kaj se pa greš
no no, ne bit tako prepričan. cesta ni igranje.
sem veliko na cesti. cca letno 50k km in jasno da grem tu pa tam malce čez omejitev,da pridem hitreje do žene. pa če se kdaj komu prebližam preveč se mi je že zgodil, da je bil tako pameten da je celo bremzal!!! lani ene 3x. 2x pametni avstrijci in enkrat en kranjčan.. kao v smislu kaj grem 140 km/h… on se je pelu pa 100 po prehitevalnem
No no…je treba priznat da zelo redki stopijo po gasu , če imajo pred seboj popolnoma prazno cesto do zelenega semaforja…velika večina stopi z gasa in svinja 30 -40 km/h zadnjih 100 m …ja pizda, itak da znorim ob takih kretenih…
Problematično je že sproščanje z avtomobilom na navadnih cestah, ker gre pri takem početju za kaznivo dejanje. Če se nekdo ne zna sproščati drugače, kot z avtomobilom, naj si pa omisli dirkališče…ceste in avtomobili so namenjeni koristnemu početju ne raznim izživljanjem.[/quote]
Zakaj pa ne bi človk izkoristil avto(ne dirkalnik) še za kaj drugega kot za prevoz od A do B…?? Govorim o pure adrenalinu, ki jih pri večini dizelskih kant v našem voznem parku ne moreš doživet…
Sicer pa..zakaj se tolk ozirate na divjake, ki obvladajo svojo zverino…vi lepo vozte tko kot je treba, pa vse ok..s tem mislim redno uporabljat vse špegle in vozit po zgornjih mejah omejitev…