Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nobena več ne bi šla na vrt

Nobena več ne bi šla na vrt

In potem te iste stare babe posiljujejo vse tamlade z zelenjavo, ki je ne smeš zavrnit, bognedaj stran vrečt.
Mi imamo doma tri podjetja in zaposlujemo ljudi. Leni ste vsi, ki jih nimate vsaj tri in ne ponujate nobene zaposlitve. Podajam primer. Tako nekako si ti opisal svoj bedast primer.
In še btw katere babice pa še hodijo v službo? Staroselke so se opokojevale po starem sistemu, veliko na vasi pa jih je bilo doma, ker so skrbele za kmetijo. Pri nas so vse 4 sosede v pokoju od cca 50. leta, okoli jih je pa večina, ki službe od blizu niti videla ni. NJihovo življenje je vrt in vnuki, ki niti radi ne pridejo ampak stare tolk jamrajo, da jih tamladi morajo pripeljati. Plus tega so večinoma vdove ali pa se jih možje raje izognejo in popoldneve preživijo v vaški beznici.

In potem te iste stare babe posiljujejo vse tamlade z zelenjavo, ki je ne smeš zavrnit, bognedaj stran vrečt.
Mi imamo doma tri podjetja in zaposlujemo ljudi. Leni ste vsi, ki jih nimate vsaj tri in ne ponujate nobene zaposlitve. Podajam primer. Tako nekako si ti opisal svoj bedast primer.
In še btw katere babice pa še hodijo v službo? Staroselke so se opokojevale po starem sistemu, veliko na vasi pa jih je bilo doma, ker so skrbele za kmetijo. Pri nas so vse 4 sosede v pokoju od cca 50. leta, okoli jih je pa večina, ki službe od blizu niti videla ni. NJihovo življenje je vrt in vnuki, ki niti radi ne pridejo ampak stare tolk jamrajo, da jih tamladi morajo pripeljati. Plus tega so večinoma vdove ali pa se jih možje raje izognejo in popoldneve preživijo v vaški beznici.
[/quote]Ja saj, ker je za vse hinavski izgovor, novembra boste pa spet izropali trgovine, ker je bilo lepše se afnat, kot delat. Ampak tokrat pa ne bodo nazaj redno polne, kot so bile spomladi….

Mladi so grozni, hči ne bi nič delala, snaha ne bi nič delala… Ampak čakaj, kdo pa je te mlade vzgojil, da so takšni?

Ja saj, ker je za vse hinavski izgovor, novembra boste pa spet izropali trgovine, ker je bilo lepše se afnat, kot delat. Ampak tokrat pa ne bodo nazaj redno polne, kot so bile spomladi….
[/quote]
Eh, ni problema, jaz kmetom naredim kako uslugo s papirologijo in izpolnim kakšno vlogo, ker sami ne znajo, jim pogledam v zemljiško knjigo, ker ne vedo niti to, da je vse to javno, ker se naučiti ničesar nočejo. V zameno imam dovolj zelenjave. Tisto solato, ki jo imam rada svežo pa tudi znam vzgojiti sama. Meso pa tudi kupujem od nekdaj od vaških kmetov, prijateljev, tako da me niti za to ne skrbi. Nekateri na vasi se še vedno gremo jaz tebi ti meni in sva kvit.
Te stare babe, ki jim je pa edini smisel življenja vrt in opravljanje kakšen vrt je pa pri sosedu, pa naj imajo zelenjave kolikor je hočejo. Glede na to, da njihova dvorišča stalno samevajo in se rade skregajo s sosedi, je nimajo niti s kom deliti. Potem pa gledaš poln kompost in osamljene babe, ki so se z vsemi sosedi skregale, ker ena veja meji čez njihovo zemljišče.

[/quote]

Moja mati spada tu zraven. Stara je 55 let. Dela petek in svetek kot trgovka. Zraven tega redi 2 kravi, 4 pujse, obdeluje za nogometno igrišče velik vrt in jamra, kak ji snaha ne pomaga okopavat 150 flanc paradajza. Da bi si dala kaj rečt, in si posadit samo za sproti to pa ne. Špajza pa 5 zamrzovalnih mora bit polnih.

Ja to je ta filozofija, s tem da je problem da se niso ne naučili ničesar pa še delat ne znajo. Znajo edino kako ne delat.

Okolje. Polnorita domišljava nesnaga ima danes večji vpliv od staršev.

Zadnjič ste se razkokodakale, ko je sestra, ki ima vrt ponudila drugi pridelke za plačilo. Kako krivično se vam je zdelo, da mora sestra sestri plačati.
Zdaj pa pravite, da greste raje v hribe, kot bi lomile hrbet na vrtu. A bejž bejž 🙂 A kr naenkrat je pa vrt delo? Ko pa sestra ne da zastonj, pa dela ne vidite? Nekdo naj dela, drugi pa samo nosi?
Jaz nikomur ne dajem viškov. Vrt je primerno velik za naše potrebe, viška ni veliko, za druge ne bom delala. Tudi vlagam samo tisto, kar mi pojemo. Včasih slišim koga, ki reče, da so vložene kumarice v Lidlu euro konzerva fižola pa 50 centov. Odlično, kar kupujte.

To!

Eh, niti to ni res. Znamo delati, res je znanost gor spravit tistih nekaj flanc in opleti. Problem je v tem, da tega nočemo početi takrat in tam kjer se spomnite vi tastari.
Moja stara mama zna opleti vrt, ne zna pa funkcionirat nikjer drugje in se za vse kar se birokracije in urejanja vseh stvari ukvarjamo tamladi. Ampak opleti vrt pa zna.

Delo na vrtu enostavno ni za vsakogar. Te mora veseliti. Je pa res, da je odvisno od vzgoje in navad ter prioritet v življenju. Jaz brez vrta ne bi živela, saj bi mi manjkal en del mene. Me izpolnjuje, radosti in še hrane nikoli ne zmanjka, kar mi da en poseben občutek varnosti ( kot smo lahko doživeli pred kratkim v času lockdown).

Otroka vzgajam v tem duhu in čeprav z malenkostmi, veliko pripomoreta in mi olajšata. Nič pa ne gre na silo. Le z ljubeznijo in potrpežljivostjo, kot z vrtom 🙂

Če je tebi bistvo življenja obdelan vrt je tvoja stvar. Nekateri imamo mnogo več ambicij in želja kot vsak dan pulit ven plevel.

Če je tebi bistvo življenja obdelan vrt je tvoja stvar. Nekateri imamo mnogo več ambicij in želja kot vsak dan pulit ven plevel.
[/quote]No, brez hrane bi težko imelo kako ambicijo, se ti ne zdi? In konec leta boš probalo, kako to izgleda.

Točno tako je, tisti ki samo kupuje, ne bo nikoli znal cenit hrane in ne bo vedel, kakšna je razlika.

Domač paradižnik je neprimerljiv s tistim iz trgovine in tudi veš lahko, da je res bio oz. s čim si ga šprical, če si ga šprical.

Tudi samo znanje vrtičkanja in pridelava lastne hrane je zelo uporabno in nikoli ne veš, kdaj ti lahko pride prav.

Jaz pridelam za lastne potrebe in to tisto hrano, katero imam rad, če pride ponovno do panike in nakupovanja, imam zalogo hrane do poletja (predvsem krompir in sadje) in tudi zdi se mi, da je kar nekaj samskih deklet starih do 30 let, ki rade vrtnarijo, jaz sem se z dvema bolj ujel in smo tudi skupaj vrtnarili in je bilo prav zabavno, je bilo obema zelo všeč in imaš tudi veliko časa za pogovor, za tistih 20min se malo odklopiš in je to to.

Se pa najde čas tudi za izlete, fitnes, športanje, problem imajo zgolj tisti, ki imajo prevelik vrt oz. že njivo in so sami za vse oz. nimajo urejenega namakalnega sistema, ki avtomatsko zaliva vsak dan v poletnem času.

Res je. Navidezno razkošje, v glavi pa praznina.

A tudi moža zritaš v nulo tako kot vrt in to vsak dan?
Malo več postelnje aktivnosti ti manjka in ne boš več gledala drugim na vrt.
Pa brigaj se zase, men se res take kot si ti prav smilijo, da nimajo kaj drugega početi kot da rijejo vsak dan po vrtu in se kažejo sosedom kok so pridne.
Zvečer pa vsa polomljena in tečna spat.

Točno tako je, tisti ki samo kupuje, ne bo nikoli znal cenit hrane in ne bo vedel, kakšna je razlika.

Domač paradižnik je neprimerljiv s tistim iz trgovine in tudi veš lahko, da je res bio oz. s čim si ga šprical, če si ga šprical.

Tudi samo znanje vrtičkanja in pridelava lastne hrane je zelo uporabno in nikoli ne veš, kdaj ti lahko pride prav.

Jaz pridelam za lastne potrebe in to tisto hrano, katero imam rad, če pride ponovno do panike in nakupovanja, imam zalogo hrane do poletja (predvsem krompir in sadje) in tudi zdi se mi, da je kar nekaj samskih deklet starih do 30 let, ki rade vrtnarijo, jaz sem se z dvema bolj ujel in smo tudi skupaj vrtnarili in je bilo prav zabavno, je bilo obema zelo všeč in imaš tudi veliko časa za pogovor, za tistih 20min se malo odklopiš in je to to.

Se pa najde čas tudi za izlete, fitnes, športanje, problem imajo zgolj tisti, ki imajo prevelik vrt oz. že njivo in so sami za vse oz. nimajo urejenega namakalnega sistema, ki avtomatsko zaliva vsak dan v poletnem času.
[/quote]

Hm?? Od kdaj se da pa paradjz kupiti samo v trgovini?

[/quote]
Ko bi vedelo koliko plevela imaš v glavi, še vsakodnevno puljenje ne bi tega rešilo. 🙂

[/quote]

A ti to resno? Eni rijejo po vrtu, drugi pa ste ambiciozni intelektualci in aktivni triatlonci? Hehe, punca, mi je malo žal zate če ne premoreš več domišljije. Verjami, da imaš lahko velik vrt, sadovnjak in še rože pa psa 😄 pa še vedno opravljaš zahtevno službo, bereš, potuješ (no, si potoval in upaš, da boš spet), tečeš pa še kaj. Svet, na srečo nas, ki imamo radi in radi delamo tako različne stvari, ni črno bel!

Kaj je z novodobnimi desci? samo okol oprezajo in opravljajo kot stare babe ter se vtikujejo v druge.

Čisto fajn je obdelovat vrt, če imaš veselje s tem. Na zraku si, malo se razmigas, pa še domačo zelenjavo imaš. Tisti, ki v tem uživa, se z velikostjo sosedovega vrta sploh ne ukvarja, ker paradajz sadi za lastno veselje, ne zato, da ga bo imel več kot soseda.

Smilijo se mi pa tisti, ki nimajo nobenega veselja s tem, pa so ujetniki nekih brezveznih kalupov in rijejo po zemlji samo zato, ker se to pač dela. Zraven pa z očmi zavijajo, da kako smo eni leni, da gremo raje na sprehod kot vrt plet. Ja pa daj še ti, ane. A ne moreš? Zakaj ne? Revež, življenje gre mimo tebe, ti se pa ubadas s tem, kaj je kao vse treba, se spodobi,… Zraven pa še z zobmi skripas, ko vidiš, da se drugi na te tvoje kalupe požvižgajo in se imajo fajn.

A ti to resno? Eni rijejo po vrtu, drugi pa ste ambiciozni intelektualci in aktivni triatlonci? Hehe, punca, mi je malo žal zate če ne premoreš več domišljije. Verjami, da imaš lahko velik vrt, sadovnjak in še rože pa psa 😄 pa še vedno opravljaš zahtevno službo, bereš, potuješ (no, si potoval in upaš, da boš spet), tečeš pa še kaj. Svet, na srečo nas, ki imamo radi in radi delamo tako različne stvari, ni črno bel!
[/quote]

Seveda lahko. Kajti – zanimivo – nisi omenila nobenega človeka v svojem življenju. Če se posvečaš samo sebi, si ne vzameš niti minutke za koga drugega, potem seveda gre. S psom se očitno ne ukvarjaš, ampak ga samo “imaš”. Da leta okoli tebe, ko si na vrtu.

Če bi vsi toliko pridelali doma kot ve ta pridne, od česa bi živeli kmetje in vsi ti silni pridelovalci sadja, zelenjave, kar ti srce poželi?

Moja soseda je kmetica, ima celo njivo čebule, potem pa v mercatorju kupi ono že praženo, ker pravi, da je boljša 🙂

z vrtom sploh ni toliko dela.toliko dela je,kot si ga narediš.lahko pleveš vsak dan lahko pa le 3 mesečno.bolj kompliciras več dela je.

Vrt ni važen, prehrana ni važna, to je vse zgolj in samo dobro staro vaško opravljanje.
Katera je “pridna” (od ta mladih itak da nobena) in katera je “lena” (od ta mladih itak vse) ,
ocenjuje se pa vse – od obešenega perila, do rož na oknih, kaj je za kosilo, kdaj je mačka breja, , kako so okna pomita, do moža in otrok kako so upedenani.
Vaška obveščevalne vse izvoha in vse razbobna.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close